Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding, Overig

Draadmaat

Draadmaten kunnen een verwarrend onderwerp zijn, vooral als je te maken hebt met verschillende meeteenheden zoals millimeters (mm) en inches. Of je nu een ervaren klusser bent of net begint met het werken met draadverbindingen, het begrijpen van draadmaten en het kunnen omrekenen ervan is essentieel. In deze blog zullen we beschrijven wat je moet weten over het omrekenen van draadmaten, met speciale aandacht voor het omrekenen van mm naar inches voor zowel binnendraad als buitendraad, en hoe je deze correct kunt meten.

Draadmaten begrijpen

Voordat we ingaan op het omrekenen van draadmaten, is het belangrijk om een goed begrip te hebben van wat draadmaten precies zijn. Draadmaat verwijst naar de diameter van een draad, die wordt gemeten in millimeters (mm) of inches ("). Het is belangrijk op te merken dat draadmaten worden aangeduid met verschillende standaarden, afhankelijk van het land of de industrie waarin ze worden gebruikt. De twee meest voorkomende standaarden zijn metrisch (mm) en Brits (inch).

Waarom wordt inch ook wel duims genoemd?

Het gebruik van het woord "duim" als synoniem voor "inch" heeft zijn oorsprong in oude meetmethoden die werden gebruikt voordat de metrische systemen werden ingevoerd. Het woord "duim" verwijst naar de lengte van het menselijke duim, en het werd gebruikt als een praktische manier om lengtes te meten voordat nauwkeurige meetinstrumenten beschikbaar waren.

In vroegere tijden werd de duim gebruikt als een referentiemaat, waarbij één duim gelijk was aan de breedte van een gemiddelde menselijke duim. Deze duim werd vervolgens verdeeld in kleinere eenheden voor nauwkeurige metingen. Met de tijd evolueerden deze oude meetmethoden naar gestandaardiseerde eenheden, waarbij de duim werd vastgesteld als gelijk aan 1/12 van een voet. Dit resulteerde in de definitie van de inch zoals we die vandaag kennen.

Hoewel het gebruik van de term "duim" om inch aan te duiden minder gangbaar is geworden in moderne tijden, blijft het nog steeds in sommige contexten bestaan, vooral in meer informele taal of in traditionele ambachten en vakgebieden waar oude meetmethoden nog steeds worden gebruikt.

Omrekenen van mm naar inches

Het omrekenen van draadmaten van millimeters naar inches (en vice versa) kan handig zijn bij het werken met internationale specificaties of bij het gebruik van gereedschap en onderdelen uit verschillende landen. Gelukkig is het omrekenen van mm naar inches een eenvoudig proces met behulp van de juiste conversiefactoren.

Om mm naar inches om te rekenen, gebruik je de volgende formule:

Inches = millimeters / 25.4

Omrekenen van binnendraad

Bij het omrekenen van draadmaten is het belangrijk om onderscheid te maken tussen binnendraad en buitendraad. Binnendraad verwijst naar draad die aan de binnenkant van een cilindrisch object is gesneden, zoals een moer of een fitting. Het meten van de binnendiameter van de draad is essentieel om de juiste maat te bepalen.

Om de binnendiameter van draad in inches te berekenen, gebruik je dezelfde formule als hierboven vermeld voor het omrekenen van millimeters naar inches.

Binnendraad naar inch
mm Inch (duims)
ca. 9 mm 1/8"
ca. 11 mm 1/4'
ca. 15 mm  3/8'
ca. 19 mm 1/2'
ca. 20 mm  5/8'
ca. 24 mm 3/4'
ca. 30 mm 1'
ca. 39 mm 1.1/4'
ca. 45 mm 1.1/2'
ca. 57 mm 2'
ca. 72 mm 2.1/2'
ca. 85 mm 3'
   

Omrekenen van buitendraad

Buitendraad verwijst naar draad die aan de buitenkant van een cilindrisch object is gesneden, zoals een bout of een pijp. Het meten van de buitendiameter van de draad is cruciaal voor het selecteren van de juiste maat fitting of koppeling.

Net als bij binnendraad, gebruik je dezelfde formule om de buitendiameter van draad in inches te berekenen door millimeters naar inches om te rekenen.

Buitendraad naar inch
mm Inch (duims)
ca. 10 mm  1/8"
ca. 13 mm  1/4"
ca. 17 mm 3/8"
ca. 21 mm  1/2"
ca. 23 mm 5/8"
ca. 26 mm 3/4"
ca. 33 mm 1"
ca. 42 mm 1.1/4"
ca. 48 mm 1.1/2"
ca. 60 mm 2"
ca. 75 mm 2.1/2"
ca. 89 mm 3"
   

Het correct meten van draadmaten

Naast het kunnen omrekenen van draadmaten, is het ook belangrijk om te weten hoe je draadmaten correct kunt meten. Hier zijn enkele tips voor het meten van zowel binnendraad als buitendraad:

  • Gebruik een schuifmaat of een draadmeter om de diameter van de draad nauwkeurig te meten.
  • Meet de buitendiameter van de draad voor buitendraad en de binnendiameter voor binnendraad.
  • Zorg ervoor dat je de metingen meerdere keren controleert om nauwkeurigheid te garanderen.

Met de juiste kennis en gereedschappen kun je gemakkelijk draadmaten omrekenen en meten, waardoor je nauwkeurige en betrouwbare verbindingen kunt maken in al je projecten. Hopelijk heeft deze blog je geholpen om een beter begrip te krijgen van draadmaten en hoe je ze kunt omrekenen en meten.