Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainagebuis

Voor het afwateren van uw tuin en de rest van uw terrein met een drainagesysteem komt een drainagebuis goed van pas. Deze buis wordt gemaakt van polypropeen - ofwel PP - en is geribbeld. Tussen de ribbels door zitten perforaties. Deze kleine gaatjes laten water door. De drainagebuis is verkrijgbaar met of zonder omhulling. Het is afhankelijk van de toepassing en de grondsoort of u deze al dan niet nodig heeft. In ons uitgebreide assortiment vindt u verschillende soorten drainagebuizen van verschillend materiaal en met of zonder omhullingen. Ook hebben we diverse hulpstukken in het assortiment voor het maken van een hoogwaardig drainagesysteem. Zo heeft u geen last meer van overtollig water!

Water afvoeren met drainage

Om de werking van een drainage te begrijpen, is het handig om te weten hoe water zich verspreidt. Een enkele druppel doet nog vrij weinig. Het is pas wanneer meerdere druppels zich gaan verzamelen en samen een plas vormen, dat het water kan zakken onder invloed van zwaartekracht. Wanneer er een te grote weerstand in de bodem is, bijvoorbeeld door een zeer compacte grondlaag, zal het water zich gaan ophopen. Met een drainagebuis gebeurt dit niet. De kleine gaatjes in de buis hebben de werking van losse grond: dit laat water door . Hierdoor komt de ontwatering van de oppervlakte tot stand. Het water kiest namelijk altijd de weg van de minste weerstand.

Verschillende soorten drainagebuizen

In ons assortiment vindt u verschillende soorten drainagebuis: blind, geperforeerd, met omhulling van verschillend materiaal en zonder omhulling . Het is afhankelijk van de grondsoort en toepassing welke drainageslang het meest geschikt is voor uw situatie. Een blinde buis is bijvoorbeeld goed bestand tegen gronddruk en heeft een hoge chemische resistentie. Een geperforeerde drainagebuis met kokos omhulling is weer zeer geschikt voor zand en veengrond. In alle gevallen zijn onze drainagebuizen gemaakt van hoogwaardig PP! Onderstaande tabel geeft een goed overzicht van de verschillende soorten drainagebuizen en waarvoor u deze kunt gebruiken.

Soort drainagebuis Toepassing
Kaal blind Flexibele regenpijp of als verlengstuk bij drainage onder een pad
Kaal geperforeerd Zware kleigrond en drainage voor bomen en planten
Drainage kokos Alleen voor veen- en zandgrond
Drainage PP450 Exclusief voor grond met veel roest (ijzer) 
Drainage PP700 Alle grondsoorten (incl. veen- en zandgrond)

Drainagebuis met omhulling

De omhulling van een drainagebuis is essentieel voor een efficiënt en duurzaam drainagesysteem . Het speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van verstoppingen in de buis. Door vuil en bezinksel buiten het systeem te houden, voorkomt het dat de drainagebuis verstopt raakt. Hierdoor kan water efficiënter worden afgevoerd. Kortom, de omhulling van de drainage draagt bij aan het beschermen en onderhouden van een efficiënt en duurzaam drainagesysteem, wat resulteert in een langere levensduur. Lees op onze adviespagina precies welke drainage omhulling voor welke situatie geschikt is.

Welke drainagebuis gebruikt u in de tuin?

De keuze van drainagebuis en omhulling voor drainage tuin is afhankelijk van de grond en situatie . Een drainagebuis zonder omhulling wordt meestal rondom bomen en planten gebruikt of voor drainage in een tuin met zware kleigrond. Bij een drainage met omhulling kunt u kiezen uit een omhulling gemaakt van kokos, PP450 of PP700. De eerste variant is een natuurlijke omhulling en gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee. Door de levensduur van 50 jaar zijn de laatste twee opties absolute aanraders. Het verschil tussen beide is dat de PP700 een grover filter heeft, ideaal voor een ijzerrijke grond. Wilt u meer weten over welke drainagebuis u het beste kunt gebruiken? Vraag het ons per e-mail of telefoon!

Eenvoudig zelf drainage aanleggen

Het is vrij simpel om een drainagebuis zelf te leggen, zeker met de handige informatie van onze blogs, zoals de blog over het aanleggen van drainage. U graaft een sleuf van minimaal 60 en maximaal 90 cm diep en voorziet de bodem van een dun laagje grof zand, grind of schelpen. Voor een optimale afvoer van regenwater kunt u het beste de drainagebuis aanleggen in een rechte lijn richting de waterafvoer naar bijvoorbeeld de sloot, greppel, een infiltratiekrat of de hemelwaterafvoer. Houd 4 tot 7 meter afstand aan tussen twee buizen, in een paardenbak houdt u een afstand aan van 3 meter.

Vul de sleuf boven de drainagebuis op met van onderen 40 tot 45 cm schelpen of grof zand, van boven 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels). Door drainage hulpstukken te gebruiken, kunt u eenvoudig meerdere drainagebuizen op elkaar aansluiten. Overtollig (regen)water heeft zodoende geen schijn van kans wanneer u drainage gaat aanleggen bij uw woning of bedrijf!

Hoe diep moet een drainagesysteem worden geplaatst?

Voor optimale prestaties van de drainagebuis wordt een drainagesysteem meestal geïnstalleerd op een diepte van minimaal 60 cm en gemiddeld ongeveer 90 cm . Op deze manier wordt overtollig (regen)water zo efficiënt mogelijk afgevoerd. In het geval van een paardenbak kan de drainagebuis echter op een iets hogere hoogte worden geplaatst, ongeveer 40 cm diep. Dit zorgt voor een effectieve waterafvoer en draagt bij aan de optimale condities in de paardenbak.

Welke diameter moet een drainagebuis hebben?

De benodigde diameter van een drainagebuis is afhankelijk van de specifieke plaats en het beoogde gebruik van de afwatering. Over het algemeen worden kleinere maten drainagebuizen (vanaf 50 mm) gebruikt in kassen, terwijl maten van 60 mm en 80 mm het meest gangbaar zijn in tuinen, sportvelden en weilanden. Gemiddelde tot grotere maten (vanaf 100 mm) worden gebruikt bij grotere grondoppervlakken en grootschalige wegenbouwprojecten. De grootste diameter drainagebuis (250 mm) wordt veelal toegepast in stallen, voor het beluchten van mest.

Bekijk onderstaand schema voor de juiste diameter van uw drainagebuis voor uw toepassing.

  • 50 mm: kassenbouw

  • 60 mm: landbouw, tuinen, paardenbakken

  • 65 mm: sportvelden

  • 80 mm: drainage voor paardenbak , tuin, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering

  • 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering

  • 125 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw

  • 160 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw

  • 200 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw

  • 250 mm: mestbeluchting

Waar kan ik een drainagebuis kopen?

Bij PVC Voordeel zit u goed wanneer u een drainagebuis wilt kopen voor de drainage van uw tuin of voor een oppervlakte drainage. We hebben drainagebuizen met diameters van 50 tot wel 250 mm ! Ook voor de drainage van uw paardenbak zit u goed bij ons. Wilt u een drainagebuis kopen en zeker weten dat u de juiste keuze maakt? Wilt u meer informatie over drainagesystemen? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers. Ze helpen u graag verder!

Filters