Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
MerkenBlog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Levering in binnen- en buitenland
Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Supersnelle levering
Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn
Ruim 3000m2 aan magazijn
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainagebuis

Voor het afwateren van uw tuin en de rest van uw terrein komt een drainagebuis goed van pas. Deze wordt gemaakt van polypropeen - ofwel PP - en is geribbeld. Tussen de ribbels door zitten geperforeerde gaatjes die water doorlaten. De drainagebuis is verkrijgbaar met of zonder omhulling. Lees op onze adviespagina precies welke drainage omhulling voor welke situatie geschikt is. Het is afhankelijk van de toepassing en de grondsoort of u deze al dan niet nodig heeft. In ons uitgebreide assortiment vindt u verschillende soorten buizen, omhullingen en hulpstukken voor het maken van een hoogwaardig drainagesysteem. Zo heeft u geen last meer van overbodig water!

Drainagebuis werking

Om de drainagebuis werking te begrijpen, is het handig om te weten hoe water zich verspreid. Een enkele druppel doet nog vrij weinig. Het is pas wanneer meerdere druppels zich gaan verzamelen en samen een plas vormen, dat het water kan zakken onder invloed van zwaartekracht. Wanneer er een te grote weerstand is door een zeer compacte grondlaag, zal het water zich gaan ophopen. De kleine gaatjes die geperforeerd zijn in de drainagebuis hebben de werking van losse grond; dit laat water door. Het water kiest altijd de weg van de minste weerstand.

Drainagebuis soorten

In ons assortiment vindt u verschillende drainagebuis soorten: blind, geperforeerd, met omhulling en zonder. Het is afhankelijk van de grondsoort en toepassing welke drainageslang het meest geschikt is voor u. Een blinde buis is bijvoorbeeld goed bestand tegen gronddruk en heeft een hoge chemische resistentie. Door drainage hulpstukken te gebruiken, kunt u deze eenvoudig op meerdere drainagebuis soorten aansluiten. Alle buizen zijn gemaakt van hoogwaardig PP!

Welke drainagebuis?

Wilt u graag weten welke drainagebuis het beste aansluit bij uw toepassing? Zoals eerder genoemd, is de keuze van buis en omhulling afhankelijk van grond en situatie. Een drainagebuis zonder omhulling wordt meestal rondom bomen en planten gebruikt. Bij een drainage met omhulling kunt u kiezen uit een omhulling gemaakt van kokos, PP450 of PP700. De eerste variant is een natuurlijke omhulling en gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee. Door de levensduur van 50 jaar zijn de laatste twee opties absolute aanraders. Het verschil tussen beide is dat de PP700 een grover filter heeft, ideaal voor een ijzerrijke grond. Wilt u meer weten over welke drainagebuis u het beste kunt gebruiken? Vraag het ons per e-mail of telefoon!

Drainagebuis zelf leggen

Het is vrij simpel om een drainagebuis zelf te leggen, zeker met de handige informatie van de blogs op onze subshop WitWay, zoals de blog over het aanleggen van drainage. U graaft een sleuf van minimaal 60 en maximaal 90 cm diep en voorziet de bodem van een dun laagje grof zand, grind of schelpen. Voor een optimale afvoer van regenwater kunt u het beste de drainagebuis aanleggen in een rechte lijn. Houd 4 tot 7 meter afstand aan tussen twee buizen, in een paardenbak 3 meter.

Vul de sleuf boven de drainagebuis op met van onderen 40 tot 45 cm schelpen of grof zand, van boven 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels). Meer informatie over een drainagebuis zelf leggen en de verschillende drainage omhullingen waaruit u kunt kiezen, vindt u in onze blogs. Overtollig water heeft geen schijn van kans wanneer u drainage gaat aanleggen bij uw woning of bedrijf!

Drainagebuis kopen

Wilt u een drainagebuis kopen voor de drainage van uw tuin? Dan zit u goed bij PVC Voordeel! Wij hebben buizen voor u met diameters van 50 tot wel 250 mm. Ook voor de drainage van uw paardenbak zit u goed bij ons. Wilt u een drainagebuis kopen en zeker weten dat u de juiste keuze maakt? Bekijk dan onderstaand schema.

  • 50 mm: kassenbouw
  • 60 mm: landbouw, tuinen, paardrijbakken
  • 65 mm: sportvelden
  • 80 mm: tuinen, paardrijbakken, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
  • 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
  • 125 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
  • 160 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
  • 200 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
  • 250 mm: mestbeluchting

Heeft u nog vragen over het drainagesysteem? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers. Zij helpen u graag!

Filters