Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Supersnelle levering
icon Ruim 3000m2 aan magazijn

Voor het afwateren van je tuin en de rest van je terrein met een drainage komt een drainagebuis goed van pas. Met drainage aanleggen in de tuin met een drainageslang voorkomt wateroverlast. Drainage tuin is dan de oplossing!

De drainagebuis wordt gemaakt van polypropeen - ofwel PP - en is geribbeld. Tussen de ribbels door in de buis zitten perforaties. Deze kleine gaatjes laten water door. De drainagebuis is verkrijgbaar met of zonder omhulling. Het is afhankelijk van de toepassing en de grondsoort of je deze al dan niet nodig hebt. In ons uitgebreide assortiment vind je verschillende soorten drainagebuizen van verschillend materiaal en met of zonder omhullingen. Ook hebben we diverse hulpstukken in het assortiment voor het maken van een hoogwaardig drainagesysteem. Zo heb je geen last meer van overtollig water!

Water afvoeren met een drainagesysteem in de tuin

Om de werking van een drainage te begrijpen, is het handig om te weten hoe water zich verspreidt. Een enkele druppel doet nog vrij weinig. Het is pas wanneer meerdere druppels zich gaan verzamelen en samen een plas vormen, dat het water kan zakken onder invloed van zwaartekracht. Wanneer er een te grote weerstand in de bodem is, bijvoorbeeld door een zeer compacte grondlaag, zal het water zich gaan ophopen. Met een drainagebuis gebeurt dit niet. De kleine gaatjes in de buis hebben de werking van losse grond: dit laat water door . Hierdoor komt de ontwatering van de oppervlakte tot stand. Het water kiest namelijk altijd de weg van de minste weerstand.

Verschillende soorten drainagebuizen met en zonder omhulling

In ons assortiment vindt u verschillende soorten drainagebuis: blind, geperforeerd, met omhulling van verschillend materiaal en zonder omhulling . Het is afhankelijk van de grondsoort en toepassing welke drainageslang het meest geschikt is voor jouw situatie. Een blinde buis is bijvoorbeeld goed bestand tegen gronddruk en heeft een hoge chemische resistentie. Een geperforeerde drainagebuis met kokos omhulling is weer zeer geschikt voor zand en veengrond. In alle gevallen zijn onze drainagebuizen gemaakt van hoogwaardig PP! Onderstaande tabel geeft een goed overzicht van de verschillende soorten drainagebuizen en waarvoor u deze kunt gebruiken.

Drainage kokos kiezen of juist drainage PP450?

Soort drainagebuis Toepassing
Kaal blind Flexibele regenpijp of als verlengstuk bij drainage onder een pad
Kaal geperforeerd Zware kleigrond en drainage voor bomen en planten
Drainage kokos Alleen voor veen- en zandgrond
Drainage PP450 Exclusief voor grond met veel roest (ijzer) 
Drainage PP700 Alle grondsoorten (incl. veen- en zandgrond)

Eenvoudig zelf drainage aanleggen in een laagje grind

Het is vrij simpel om een drainagebuis zelf te leggen, zeker met de handige informatie van onze blogs, zoals de blog over het aanleggen van drainage. Je graaft een sleuf van minimaal 60 en maximaal 90 cm diep en voorziet de bodem van een dun laagje grof zand, grind of schelpen. Voor een optimale afvoer van regenwater kan je het beste de drainagebuis aanleggen in een rechte lijn richting de waterafvoer naar bijvoorbeeld de sloot, greppel, een infiltratiekrat of de hemelwaterafvoer. Houd 4 tot 7 meter afstand aan tussen twee buizen, in het geval van een paardenbak houd je een afstand aan van 3 meter.

Vul de sleuf boven de drainagebuis op met van onderen 40 tot 45 cm schelpen of grof zand, van boven 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels). Door drainage hulpstukken te gebruiken, kan je eenvoudig meerdere drainagebuizen op elkaar aansluiten. Op die manier heeft overtollig (regen)water geen schijn van kans wanneer u drainage gaat aanleggen bij je woning of bedrijf!

Drainage aanleggen met drainage en drainage hulpstukken

Een drainagesysteem leg je eenvoudig zelf aan met draingebuis en drainage hulpstukken. Met de hulpstukken zorg je ervoor dat je twee delen drainagebuis met elkaar kan verbinden. Maar bij bijvoorbeeld een visgraat systeem gebruik je drainage T-stukken om aftakkingen vanaf de hoofdleiding te maken.

Met de drainagebuis en de draingehulpstukken bouw je eenvoudig je eigen drainagesysteem in elke gewenste vorm en met elke gewenste diameter en lengte. Houdt bij de keuze van de drainagebuis ook rekening met de gewenste levensduur van je drainagesysteem. Zo gaat een drainagevuis met kokos omhulling maximaal 10 jaar mee, maar een drainagebuis met een omhulling van kunststof vezels wel 50 jaar!

Welke diameter moet een drainagebuis hebben?

De benodigde diameter van een drainagebuis is afhankelijk van de specifieke plaats en het beoogde gebruik van de afwatering. Over het algemeen worden kleinere maten drainagebuizen (vanaf 50 mm) gebruikt in kassen, terwijl maten van 60 mm en 80 mm het meest gangbaar zijn in tuinen, sportvelden en weilanden. De grootste diameter drainagebuis (250 mm) wordt veelal toegepast in stallen, voor het beluchten van mest.

Bekijk onderstaand schema voor de juiste diameter van uw drainagebuis voor uw toepassing.

  • 50 mm: kassenbouw

  • 60 mm: landbouw, tuinen, paardenbakken

  • 65 mm: sportvelden

  • 80 mm: drainage voor paardenbak , tuin, bouwrijp maken

  • 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken

  • 125 mm: hoofd drainageleiding

  • 160 mm: hoofd drainageleiding

  • 200 mm: hoofd drainageleiding

  • 250 mm: mestbeluchting

Drainagebuis koop je bij PVCVoordeel

Bij de webshop PVCVoordeel zit je goed wanneer je een drainagebuis wilt kopen voor de drainage van je tuin, de kruipruimte of voor een oppervlakte drainage. We hebben drainagebuizen met diameters van 50 tot wel 250 mm! Wil je een drainagebuis kopen en zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Wilt je meer informatie over drainagesystemen? Neem dan gerust contact op met onze deskundige medewerkers. Ze helpen je graag verder!

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!

 

 

Filters