Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Drainage

Regenwater wordt optimaal afgevoerd met een hoogwaardig drainagesysteem, ook wel kortgezegd drainage genoemd. Bij PVC Voordeel vindt u een ruim aanbod drainagebuizen en drainage hulpstukken. Deze zijn gemaakt van polypropyleen (PP), een sterk materiaal dat bestand is tegen chemische oplosmiddelen, basen, zuren en bacteriegroei. De kwaliteit van ons drainagemateriaal is zelfs zo hoog dat het voorzien is van het KOMO keurmerk. Dit houdt in dat de drainagebuizen en drainage hulpstukken die u bij ons koopt voldoen aan de wettelijke eisen en normen op het gebied van regenwaterafvoer.

Hoe werkt drainage en wat is het?

Drainage, een term afkomstig uit het Engels, verwijst letterlijk naar het proces van afwatering. Het houdt in dat water en andere vloeistoffen worden opgevangen en afgevoerd door middel van geperforeerde buizen die onder de grond worden geplaatst. Deze buizen kunnen al dan niet voorzien zijn van een omhulling om te voorkomen dat kleine gronddeeltjes de buis binnendringen en verstoppingen veroorzaken. Het regenwater stroomt via de gaatjes in de drainagebuis en wordt vervolgens eenvoudig afgevoerd naar een afvoerpunt, zoals een sloot, vijver, put, het riool of een infiltratiesysteem.

Bij PVCVoordeel begrijpen we dat u mogelijk vragen heeft over drainage en hoe het precies werkt. Daarom bieden wij uitgebreid advies op onze pagina 'hoe werkt drainage'. Mocht u nog meer informatie nodig hebben, dan staan onze medewerkers klaar om u te helpen. Bij PVC Voordeel delen we graag onze kennis over drainage en de werking ervan.

Drainage voor verschillende toepassingen

Drainage kan worden toegepast in verschillende situaties en omgevingen, afhankelijk van de specifieke behoeften en doelen. Tuindrainage is het bekendst en meest gebruikt. Deze vorm van drainage wordt vaak toegepast in tuinen en landschappen om overtollig water af te voeren en wateroverlast te voorkomen. Het kan helpen bij het droog houden van gazons, plantbedden en andere beplante gebieden.

Andere veelvoorkomende toepassingen zijn landbouwdrainage, sportveld- en golfbaandrainage, wegen- en infrastructuurdrainage en bouwdrainage. Dit is allemaal om de bodemcondities te verbeteren en de groei van gewassen te bevorderen en te zorgen dat speeloppervlakken beter bespeelbaar blijven en de duurzaamheid van de grasmat wordt vergroot. Maar ook om schade aan wegen te voorkomen door watererosie en om te voorkomen dat water zich ophoopt rondom funderingen, kelders en andere bouwconstructies.

Kies het juiste drainage systeem

Met de drainagebuizen en drainage hulpstukken van PVC Voordeel kunt u eenvoudig een compleet drainage systeem creëren. Als u drainage in uw tuin wilt aanleggen, heeft u de keuze voor oppervlakte- of ringdrainage. De eerste variant is een goede optie als er regenwater in plassen op het gras blijft staan. Dit drainage systeem legt u namelijk in uw gehele tuin aan. Ringdrainage komt - in tegenstelling tot oppervlaktedrainage - alleen rondom uw woning te liggen. Dit laatste systeem is handig als u last heeft van water in bijvoorbeeld de kruipruimte van uw woning.

Op deze afbeelding ziet u drie verschillende varianten van oppervlaktedrainage.

Eenvoudig zelf drainage aanleggen

Wilt u graag zelf uw drainage leggen? Dat kan! Met de drainagebuizen en hulpstukken van PVC Voordeel beschikt u over alles wat u nodig heeft. Dankzij onze snelle levering kunt u gelijk aan de slag met het graven van sleuven en het leggen van de buizen. Zorg ervoor dat de sleuven minimaal 60 en maximaal 90 cm diep zijn. Leg de drainagebuizen voor zover mogelijk in een rechte lijn zodat het regenwater goed weg kan stromen.

Legt u de drainagebuizen evenwijdig naast elkaar? Let dan op dat u een afstand tussen de buizen aanhoudt van 4 tot 7 meter, in een paardenbak bedraagt deze afstand 3 meter. Breng op de bodem van de sleuven een laagje grof zand, grind of schelpen aan en controleer of de drainagebuizen waterpas liggen. Vul de sleuven op met aan de onderkant 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en aan de bovenkant 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels). Zelf uw drainage aanleggen, bespaart u flink wat geld!

Hoe diep moet u drainage aanleggen?

Het wordt doorgaans aanbevolen om de drainagebuis op een minimale diepte van 60 centimeter te plaatsen om een optimale werking en bescherming tegen vorstschade te garanderen. De ideale diepte kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de locatie van het riool (indien aangesloten), de grondwaterstand en het type bodem. In het geval van zandgrond wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een diepte van ongeveer 80 centimeter. Over het algemeen ligt de gemiddelde diepte tussen 60 en 90 centimeter. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van de optimale diepte voor de drainagebuis.

Een drainage aanleggen zonder afvoer

Het is mogelijk om drainage aan te leggen, zelfs als er geen directe afvoermogelijkheid beschikbaar is. In dergelijke gevallen kan gebruik worden gemaakt van een infiltratiesysteem. Dit systeem maakt gebruik van een infiltratiekrat om overtollig water op te slaan, zodat het later kan worden gebruikt wanneer de omstandigheden droger zijn. In plaats van het water onmiddellijk af te voeren, wordt het geleidelijk aan de omgeving afgegeven wanneer de grond niet langer verzadigd is.

Verschillende soorten drainagebuis

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende drainage soorten, waaronder drainagebuizen met- en zonder omhulling. U kunt kiezen uit een drainage omhulling van kokos of een combinatie van nieuwe en gerecyclede polypropyleen (PP) vezels. Kokos is een natuurlijk materiaal dat vooral goed gedijt in zand- of veengrond. Een drainageslang met een omhulling van polypropyleen zoals de PP700 is geschikt voor alle grondsoorten. Dit geldt ook voor de PP450, met uitzondering van grond met veel ijzer (roest). Maak uw keuze uit de verschillende drainage soorten van PVC Voordeel en bestel uw drainagemateriaal eenvoudig online!

De juiste hulpstukken voor uw drainage

U vindt bij PVC Voordeel een breed assortiment aan drainage materiaal. Zo kunt u bij ons drainage hulpstukken en drainagebuizen kopen. Met de kruis- en T-stukken maakt u eenvoudig een aftakking in uw drainagesysteem. U verbindt drainagebuizen eenvoudig aan elkaar door gebruik te maken van klikmoffen. Verder vindt u bij ons verloopstukken om een overgang te maken naar het riool of buizen met verschillende diameters aan elkaar te verbinden. U sluit het systeem aan de ene kant af met afsluitkappen en laat het water aan de andere kant weglopen via eindbuizen. Wilt u meer weten over ons drainagemateriaal? Onze medewerkers staan voor u klaar met passend advies!

Drainage benodigdheden koopt u bij PVC Voordeel

Voordat u drainage gaat kopen, is het verstandig om na te denken over de maat en of deze aansluit bij uw terrein. Daarom heeft PVC Voordeel de verschillende drainagebuis diameters en toepassingen voor u op een rijtje gezet:

  • 50 mm: kassenbouw
  • 60 mm: landbouw, tuinen, paardenbakken
  • 65 mm: sportvelden
  • 80 mm: tuinen, paardenbakken, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
  • 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
  • 125 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
  • 160 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
  • 200 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
  • 250 mm: mestbeluchting

Naast dit handige overzicht voorzien we u graag van handige informatie via onze blogs. Hier vindt u alles over drainage, het aanleggen ervan, hoe het werkt, de verschillende systemen, hoe diep het moet liggen en vele andere handigheden. Wilt u na het lezen hiervan nog meer weten over de aanleg van drainage? Dan kunt u ook altijd contact opnemen met ons. Dat kan uiteraard ook met andere vragen met betrekking tot bijvoorbeeld benodigdheden voor uw drainagesysteem.

Veelgestelde vragen

Wat is drainage?

Drainage is het afvoeren van overtollig grondwater via een systeem van ondergrondse buizen. Het is een techniek die veel bij tuinen, akkers en landerijen wordt toegepast om een drassige bodem te voorkomen. Bij genoemde toepassingen spreken we van oppervlaktedrainage. De drainagebuizen nemen overtollig regenwater op, waarna het via een eindbuis naar een riool of sloot wordt geleid. Ringdrainage is een vergelijkbare oplossing met als doel om te voorkomen dat kelders en kruipruimtes onderlopen. Hierbij worden er drainagebuizen in een ring om het huis of gebouw gelegd.

Hoe drainage aanleggen?

Omdat drainagebuizen ondergronds worden aangelegd, moeten er sleuven worden gegraven. Op de bodem daarvan brengt u een laag grof zand, grind of zand aan. Let er daarbij op dat de drainagebuizen ongeveer waterpas komen te liggen. De buizen kunnen met behulp van diverse drainage hulpstukken aan elkaar gekoppeld worden. Het uiteinde dat niet wordt gekoppeld, wordt voorzien van een afsluitkap, zodat het water niet langs de verkeerde kant kan wegstromen. Is dit juist de plek waar het water definitief moet worden weggeleid naar een sloot? Dan sluit u hier een eindbuis op aan. Deze wordt met een licht afschot, dwz schuin, aangelegd. Daardoor wordt het water beter aangezogen. Het aantal benodigde eindbuizen is afhankelijk van het aantal benodigde afvoerpunten.

Hoe werkt drainage?

Drainagebuizen zijn voorzien van kleine gaatjes, ook wel poriën genoemd. Hierdoor loopt het water onder invloed van de zwaartekracht langzaam de buis in. De gaatjes moeten om twee redenen niet te groot zijn. Ten eerste om te voorkomen dat er grond meekomt, met verstopping tot gevolg. Ten tweede omdat het niet de bedoeling is dat er te snel water wegstroomt. Dan zou het bovenste gedeelte van de bodem makkelijk kunnen uitdrogen. De eindbuizen zorgen ervoor dat het water definitief wordt afgevoerd richting sloot of greppel.

Hoe diep moet drainage liggen?

De aanbevolen diepte voor een drainagebuis is minimaal 60 en maximaal 90 centimeter. Daarnaast is het belangrijk om evenwijdig lopende buizen niet te dicht bij elkaar te leggen. Wij adviseren u om een afstand aan te houden van tussen de 4 en de 7 meter. Wilt u speciaal drainage aanleggen voor een paardenbak? Plaats dan de buizen op een diepte van zo’n 40 centimeter onder het maaiveld. Ook de afstand tussen evenwijdig lopende buizen is in dit geval kleiner: ongeveer 3 meter.

Installatiemateriaal

Z