Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage, Schrikdraad

Maten rijbak

Iedere tak binnen de paardensport heeft specifieke vereisten voor de afmetingen van een rijbak. Een rijbak voor vierspan mennen dient bijvoorbeeld andere afmetingen te hebben dan die voor een westernruiter. Maar wat zijn precies de ideale afmetingen voor elke discipline? In deze blog gaan we hier dieper op in en geven we je graag meer inzicht.


 

Afmetingen rijbak per discipline

Voor verschillende disciplines binnen de paardensport gelden uiteenlopende afmetingen voor de rijbak. Bij dressuur is een standaardafmeting voor de rijbak 20 x 40 meter. Vanaf de Z-dressuur wordt de rijbak groter, namelijk 20 x 60 meter. Het is van groot belang dat de dressuurpaarden voldoende grip op de bodem hebben om complexe oefeningen correct uit te voeren. Daarnaast moet de bodem ook voldoende veerkracht hebben om de uitgestrekte gangen op te vangen.

Maten voor de springbaan

Voor de springsport zijn de afmetingen anders. Een rijbak voor het springen heeft meestal een bredere breedte dan een standaard dressuurrijbaan. Vaak varieert deze breedte tussen de 25 en 30 meter, in plaats van de gebruikelijke 20 meter. Deze bredere ruimte biedt meer mogelijkheden voor het plaatsen van hindernissen. De lengte van een springbaan varieert meestal tussen de 40 en 60 meter.

Voor de springbodem is het cruciaal dat deze goed dempt bij de landing na een sprong. Bovendien is er voldoende grip vereist om tijdens het springen een goede afzet te kunnen maken.

Afmetingen rijbak voor western 

Binnen de discipline van het westernrijden zijn er verschillende onderdelen waarvoor specifieke afmetingen van de rijbak van belang zijn. Bijvoorbeeld, voor het onderdeel reining geldt een wedstrijdafmeting van 60 x 25 meter of 80 x 25 meter.

Afmetingen rijbak voor mennen

Voor het aangespannen rijden, ofwel mennen, gelden afwijkende afmetingen afhankelijk van het aantal paarden in het span. Bij enkelspan en dubbelspan geldt een wedstrijdafmeting van 20 x 60 meter. Voor tandem- en vierspanrijden wordt een grotere afmeting van 30 x 60 meter gebruikt. In de klasses B, L en M is het bij enkelspan en dubbelspan ook mogelijk om te rijden in een rijbak van 20 x 40 meter.