Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

Maten tyleen

Tyleenslang is verkrijgbaar in verschillende diameters. Maar welke diameter heb ik nodig voor een waterleiding van tyleen buiten? Welke maat tyleenslang heb ik nodig voor de beregening in de tuin? In deze blog leggen we je het graag uit. 

Welke maten tyleen? 

Tyleen is verkrijgbaar in de volgende maten:

 • 16mm
 • 20mm
 • 25mm
 • 32mm
 • 40mm
 • 50mm
 • 63mm 

Welke maat je kiest is afhankelijk van waar je de tyleenslang voor gaat gebruiken. Hoeft er weinig water door de leiding over een korte afstand, dan kan de diameter klein zijn. Maar wanneer er veel water doorheen moet over een lange afstand, is juist een grote diameter van groot belang.

Gevolg te kleine maat tyleen

Als u een te kleine maat van de tyleen kiest met een te geringe diameter, dan kan er niet genoeg water door de tyleenslang. Hierdoor ontstaat er drukverlies in de tyleenslang. het gevolg hiervan is dat er onvoldoende water met onvoldoende druk aan het einde van de leiding naar buiten komt. Hoe hoger de druk in de leidingen en hoe langer de afstand van de tyleenslang, hoe groter ook het drukverlies is.

Gevolg te grote maat tyleen

Als u een te grote maat van de tyleen kiest met een te grote diameter, geeft dit nooit direct een probleem. Daarom adviseren we u bij twijfel een diameter tyleenslang groter te kiezen om problemen te voorkomen. 

Juiste maat tyleen

Het berekenen van de juiste diameter van de tyleenslang, is afhankelijk van het drukverlies, de lengte, het hoogteverschil en het materiaal. Als er bij u hoogteverschil van toepassing is, kunt u aanhouden dat 1 meter hoogteverschil 0,1 Bar drukverschil oplevert. 

Bij een lengte van de tyleenslang van ongeveer 30 meter, is het drukverlies 0,5 Bar. Dit betekent het volgende voor de verschillende maten tyleenslang: 

 • 16mm: 0,6m3/uur
 • 20mm: 1,2m3/uur
 • 25mm: 2,1m3/uur
 • 32mm: 4,4m3/uur
 • 40mm: 6,7m3/uur
 • 50mm: 12,1m3/uur

Maat tyleen waterleiding buiten

Wilt u een waterleiding buiten aanleggen voor bijvoorbeeld een kraan in de schuur of in de buitenkeuken en heeft u een gemiddelde tuin naar de normen in Nederland? 

Voor een kraan in de garage of schuur vlakbij uw huis, met een perceel dat niet groter is dan 1000m2, is een tyleenslang met een diameter van 16mm voldoende. 

Let u er wel op dat tyleenslang niet geschikt is voor warm water, warmer dan 40 graden in verband met legionella risico? 

Maten tyleen beregening tuin 

We adviseren u om zoveel mogelijk dezelfde diameter toe te passen bij het aanleggen van een beregeningssysteem. Zo houdt u zo min mogelijk reststukken over. 

Heeft u een tuin van maximaal 100m2, dan voldoet een tyleenslang met een diameter van 25mm. Deze maat tyleen kunt u zowel gebruiken voor de basisleiding als voor de afsplitsingen naar de individuele sproeiers of druppelslang. 

Gaat u een beregeningspomp gebruiken om de sproeiers en/of de druppelslang in de tuin van water te voorzien? Dan adviseren wij om een tyleenslang van 32mm te gebruiken. De diameter die u kiest is wel afhankelijk van de capaciteit van de pomp die u voor de beregening gebruikt en de installatie. 

Als uitgangspunt kunt u aanhouden dat voor systemen voor de beregening op een waterleiding een tyleenslang met een diameter van 25mm een juiste maat is. 

Bij systemen voor beregening op een beregeningspomp adviseren wij om te beginnen met een tyleenslang in de maat 32mm. Daarna kunt u aftakkingen maken met maximaal 3 sproeiers op een tyleenslang met een diameter van 25mm. 

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!