Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Hemelwaterafvoer

Regenpijp plaatsen

Het zelf installeren van een PVC of kunststof regenpijp is een taak die uitstekend geschikt is voor mensen die graag zelf klussen. In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe u een PVC regenpijp kunt monteren. Regenpijpen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en diameters, zodat er altijd een geschikte oplossing is voor uw specifieke behoeften en voorkeuren.

Hieronder wordt beschreven welke diameter regenpijp u moet kiezen, hoe u de regenpijp kunt bevestigen en of het al dan niet nodig is om deze te lijmen.

Een regenpijp van 80mm plaatsen

Een PVC regenpijp en de bijbehorende fittingen zijn beschikbaar in verschillende diameters, namelijk 60 mm, 70 mm, 80 mm en 100 mm. Het is van groot belang dat de regenpijp voldoende capaciteit heeft om het hemelwater effectief af te voeren, om zo te voorkomen dat de dakgoten gaan overstromen. Een adequate afvoercapaciteit is dus van essentieel belang. De grootte van het dakoppervlak bepaalt welke diameter regenpijp geschikt is en hoeveel regenpijpen u nodig heeft.

De volgende situaties zijn mogelijk:

1. Platdak met kiezelbak en bladvanger

Dakoppervlak- Diameter

  • Tot 80 m2 minimaal diameter 60mm
  • 80 – 130 m2 minimaal diameter 70mm
  • 130 – 180 m2 minimaal diameter 80mm
  • 180 – 300m2 minimaal minimaal diameter 100mm

2. Platdak met kiezelbak, bladvanger en stadsuitloop

Dakoppervlak – Diameter

  • Tot 40 m2 minimaal diameter 60mm
  • 40 – 60 m2 minimaal diameter 70mm
  • 60 – 90 m2 minimaal diameter 80mm
  • 90 – 150 m2 minimaal diameter 100mm

3. Hellend (schuin) dak met dakgoot

Dakoppervlak – Diameter – Maximale dakgoot lengte

  • 30 – 50 m2 – diameter 60mm – maximaal 10 meter
  • 50 – 70 m2 – diameter 70mm – maximaal 10 meter
  • 70 – 110m2 – diameter 80mm – maximaal 10 meter
  • 110 – 180m2 – diameter 100mm –maximaal  20 meter

Het installeren van een PVC regenpijp

Om de PVC regenpijp (ook wel hemelwaterafvoer of HWA-buis genoemd) aan de muur te bevestigen, worden gootbeugels gebruikt. Er zijn twee soorten gootbeugels beschikbaar waaruit u kunt kiezen:

  • Standaard beugels
  • Omega beugels

De omega beugel zorgt ervoor dat de regenpijp nauw tegen de muur wordt gemonteerd. Aan de andere kant wordt de standaard PVC beugel bevestigd met behulp van een houtdraadpen of door in de muur te slaan. Hierbij is het belangrijk om ook de klemnok aan te schaffen voor de juiste bevestiging.

De afstand van de beugels bij het plaatsen van een regenpijp

Om de regenpijp stevig te bevestigen, is het van belang dat de eerste beugel niet lager dan 1 meter onder de dakgoot wordt geplaatst. De overige beugels kunnen gelijkmatig langs de regenpijp worden verdeeld, met een onderlinge afstand die niet groter is dan 150 cm.

Wanneer u gebruikmaakt van de standaard PVC beugel, begint u door eerst een gat in de muur te boren. Hierin plaatst u vervolgens een plug, waarna u de houtdraadpen erin draait. Het geboorde gat moet dezelfde diameter hebben als de houtdraadpen.

Voor een PVC beugel met inslagpen boort u een gat met dezelfde diameter als de inslagpen. Vervolgens plaatst u een plug in het geboorde gat en slaat u de inslagpen in de muur tot aan de stuitnok.

Met de beugels aan de muur bevestigd, plaatst u de PVC beugel om de regenpijp en schuift u de regenpijp omhoog totdat deze de gootuitloop bereikt. Vervolgens schuift u de regenpijp 2 centimeter omlaag. Dit speling van 2 cm is van belang, omdat de regenpijp onder invloed van weersomstandigheden zal uitzetten en krimpen. Het is essentieel dat hier ruimte voor is. Daarna kunt u de beugels vastmaken aan de ingebrachte inslagpennen of houtdraadpennen. De onderste beugel dient stevig vastgezet te worden, terwijl de beugels daarboven niet te strak worden aangedraaid. Hierdoor kan de verandering in lengte van de regenpijp worden opgevangen.

Indien u de regenpijp aansluit op het riool, raden we aan om een hemelwatersifon te gebruiken. Deze fungeert als stankafsluiter en voorkomt dat onaangename geuren via de regenpijp uit het riool omhoog komen. Een hemelwatersifon is beschikbaar in diameters van 80 mm en 100 mm. Als u een regenpijp van 60 mm of 70 mm gebruikt, kunt u met behulp van een inzetverloop overstappen naar een diameter van 80 mm. Hierop sluit u vervolgens het sifon aan.

Regenpijp zagen

Regenpijp in de gewenste lengte zagen

Indien de regenpijp niet de juiste lengte heeft, kunt u deze op maat zagen met behulp van een ijzerzaag.

Tip: voor meer grip en een nauwkeurige zaagsnede kunt u eerst schilderstape op de regenpijp aanbrengen.

Bevestiging van de regenpijp door verlijming

Het verlijmen van regenpijpen gebeurt met behulp van hard PVC-lijm, zoals Griffon RU-22. Door de regenpijp met beugels aan de muur te bevestigen, wordt deze stevig op zijn plaats gehouden. Houd er rekening mee dat bij verlijming, in geval van een verstopping, de regenpijp moet worden doorgesneden om de verstopping te kunnen verhelpen.

Overweging voor bodembeweging bij het plaatsen van de regenpijp

Indien u in een gebied woont waar grondzetting, ook bekend als bodeminklinking, waarschijnlijk is, raden we aan om onderaan de regenpijp, vlak voordat deze aansluit op het riool, een schuifstuk te installeren. Dit helpt om eventuele bewegingen in de grond op te vangen en voorkomt mogelijke schade aan de regenpijp.