Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Soorten waterleiding

Meestal zijn de badkamer, keuken en het toilet de ruimtes in huis waar water essentieel is. Om water naar deze plekken te brengen, worden waterleidingen geïnstalleerd. Hieronder wordt beschreven waar u op moet letten bij het aanleggen van een waterleiding.

Soorten waterleiding

De hoofdwaterleiding in uw huis vertakt zich na de watermeter in verschillende takken van waterleidingen. Deze leidingen voorzien kranen en toiletten van water. Niet alle waterleidingen hebben dezelfde doorsnede; dit hangt af van de benodigde capaciteit voor specifieke toepassingen. Bijvoorbeeld, voor een douche of bad is meer water in dezelfde tijdsperiode nodig dan voor een toiletkraan.

Hieronder staat een overzicht van welke doorsnede voor welk onderdeel van zowel warm als koud water moet worden gebruikt:

  • Hoofdleiding = diameter 22 mm
  • Aftakking van de hoofdleiding = diameter 15 mm
  • Douche-, bad– en keukenkraan = diameter 15 mm
  • Toilet, toiletkraan en wastafelkraan = diameter 12 mm

Verschillende diameters voor waterleidingen

Traditioneel werd voor waterleidingen vaak een buis van roodkoper gebruikt. Er zijn twee varianten van koperen waterleidingen beschikbaar:

De koperen waterleiding is beschikbaar in 2 uitvoeringen:

  • Harde koperen buis, die per lengte wordt verkocht.
  • Zachte koperen buis, ook wel bekend als de Wicu® buis, die op rollen wordt verkocht.

Het onderscheid ligt in de verwerkbaarheid. De Wicu® buis kan eenvoudig met de hand worden gebogen, waardoor deze ideaal is voor gebruik in vloeren en muren, waar meer flexibiliteit in de verwerking vereist is. Om de harde roodkoperen buis te buigen, is een buigtang nodig.

Wij bieden Wicu® roodkoperen buizen met een beschermende pe-mantel aan, in rollen van 25 meter. De Wicu® flexibele koperen leiding is geschikt voor zowel drinkwater als gas. Het gebruik van de Wicu buis bespaart veel tijd, omdat u snel en gemakkelijk bovengrondse water- en gasleidingen kunt aanleggen over langere afstanden, bijvoorbeeld in vloeren en wanden. De pe-mantel beschermt de buis tegen weersinvloeden en externe mechanische schade.

Let op: Wicu® is een zachte koperen buis. Zorg ervoor dat bij elke verbinding tussen deze flexibele leiding en een koppelstuk een messing steunbus wordt gebruikt om een goede afdichting te garanderen.

In de afgelopen jaren zijn kunststof buizen steeds populairder geworden als alternatief voor roodkoperen buizen. Kunststof buizen hebben voordelen zoals lagere kosten (aangezien de prijs van koper erg hoog is) en een snellere verwerking.