Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Wat is een hydrofoorpomp?

Er bestaan diverse typen pompen die elk voor specifieke doelen worden ingezet. Welke pomp u nodig heeft, hangt af van uw individuele omstandigheden. Wenst u water toe te voeren of af te voeren? Hoe zuiver is het water? En welk gebruik heeft u voor het water in gedachten?


 

Wat is een hydrofoorpomp? 

Een hydrofoorpomp is een apparaat dat ontworpen is om waterleidingen onder druk te zetten. Deze pomp heeft het vermogen om water zelf op te zuigen vanuit diverse bronnen, zoals een bron, sloot, vijver, kanaal of rivier. Daarna verhoogt de hydrofoorpomp de waterdruk, waardoor het water onder hogere druk kan worden gebruikt.

Vanuit een natuurkundig perspectief is het niet mogelijk om water op te zuigen van dieptes die groter zijn dan 8 meter. Uiteraard kan het aanzuigen wel verder dan 8 meter plaatsvinden, zolang dit maar op een horizontale manier gebeurt.

Een hydrofoorpomp wordt ook wel aangeduid als drukverhogende pomp of simpelweg hydrofoor.

Gebruik van een hydrofoorpomp

Een hydrofoorpomp komt van pas in situaties waar een constante druk op een waterleiding of slang vereist is. Dit kan worden toegepast bij regenwatersystemen en beregeningssystemen.

Deze pomp zorgt ervoor dat bij een afname in druk, de druk en het watervolume automatisch weer worden aangevuld.

Met behulp van een hydrofoorpomp kunt u de waterdruk verhogen. Dit kan de druk in een waterleiding zijn, maar ook de druk voor het besproeien of irrigeren van tuinen en gazons. Bovendien wordt een hydrofoorpomp ook ingezet om toiletten, wastafels en wasmachines van water te voorzien.

Daarnaast wordt een hydrofoorpomp ook gebruik om toiletten, wasbakken en wasmachines van water te voorzien. 

Dit is bijvoorbeeld ideaal voor regenwatersystemen, automatische beregeningssystemen of interne drukverhoging.

Bovendien kan een hydrofoorpomp ook binnen uw huis in de waterleiding worden geplaatst, met name wanneer er sprake is van een te lage waterdruk. De hydrofoorpomp kan het ontvangen/aanzuigen van water onder een hogere druk verder pompen en de leidingen op druk houden. Zo bent u verzekerd van een consistente en adequate waterdruk, altijd en overal.

Het verschil tussen een hydrofoorpomp en een beregeningspomp

Het voornaamste onderscheid tussen een hydrofoorpomp en een beregeningspomp is direct duidelijk: een hydrofoorpomp is uitgerust met een tank, terwijl een beregeningspomp dat niet heeft. Met de aanwezigheid van een tank wordt de initiële waterbehoefte vanuit de tank vervuld. Hierdoor voorkomt men dat de pomp telkens moet inschakelen voor kleine hoeveelheden water. Bovendien minimaliseert de tank de waterslag, wat het trillen van de leidingen bij het openen en sluiten van de kraan vermindert.

Daarnaast heeft een hydrofoorpomp een automatische in- en uitschakelfunctie, in tegenstelling tot een beregeningspomp.

Welke hydrofoorpomp kiezen?

Bij de keuze van een hydrofoorpomp heeft u de optie uit drie verschillende varianten: die met een drukschakelaar en drukvat, die met een elektronische regelaar, en die met een frequentieregelaar.

De hydrofoorpomp met drukschakelaar en drukvat wordt ingezet wanneer het handig is om een waterreserve te hebben. Bij lage waterafname hoeft deze pomp niet onmiddellijk te activeren, wat bijvoorbeeld van pas komt bij kleine lekkages (zoals een druppelende toiletkraan) of in situaties met schommelende stroomvoorziening, zoals op een boot.

Een hydrofoorpomp met een elektronische regelaar is ideaal als een compacte oplossing. Bij de geringste drukval schakelt deze pomp in om de waterdruk te herstellen. Deze variant is geschikt wanneer er geen kleine lekkages zijn en er geen sporadische waterafnames plaatsvinden.

Dan hebben we de hydrofoorpomp met een frequentieregelaar. Deze pomp heeft een instelbaar toerental, waardoor het langzaam kan op- en afschakelen om de gewenste waterdruk te garanderen. Met het display kunt u deze pomp naar uw voorkeur aanpassen. Deze variant is energiezuinig, consistent en compact, en heeft bovendien een lange levensduur. De frequentieregelaar hydrofoorpomp is de ideale keuze voor uiteenlopende situaties.