Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage voor planten

U wilt niet dat uw aardbeien, tomaten of stokrozen verdrinken in een teveel aan regenwater. Maar hoe voorkomt u dat er plassen blijven staan in uw sier- of moestuin? Door drainage voor planten aan te leggen! Als u hier meer informatie over zoekt, zit u goed bij PVC Voordeel. Op deze pagina vertellen we u alles over de drainage voor uw planten, van de aanleg tot de werking ervan. Bovendien bent u bij ons aan het juiste adres als u drainagebuizen en hulpstukken wilt kopen. We zorgen voor een snelle levering van uw bestelling!

Drainage voor planten aanleggen

U bespaart flink op de kosten als u ervoor kiest zelf drainage voor uw planten aan te leggen. Begin met het uittekenen van het systeem. Voor de drainagebuizen geldt:

  • Leg ze zo veel mogelijk in een rechte lijn, zodat water goed weg kan stromen.
  • Leg ze waterpas aan, met een afschot richting de afvoer.
  • Houd tussen evenwijdige buizen een afstand aan van 4 tot 7 meter. Hoe meer wateroverlast, hoe kleiner de afstand.

Als u het systeem heeft uitgetekend, kunt u beginnen met het graven van sleuven voor de drainagebuizen. Houd een diepte aan van 60 tot 90 cm en breng op de bodem een dun laagje grof zand, schelpen of grind aan. Leg de buizen in de sleuven en vul ze op met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en 20 cm tuinaarde. Wilt u meer tips over het aanleggen van drainage voor uw planten? Kijk dan eens op de blog van onze subsite WitWay over drainage aanleggen.

Drainage voor planten werking

Hoe kan het dat wateroverlast verdwijnt als sneeuw voor de zon als u drainage voor planten toepast? Over de werking vertellen we u bij PVC Voordeel graag meer. Zoals u hierboven kon lezen, komen de drainagebuizen in de grond te liggen. Omdat ze zijn voorzien van perforaties kan het water binnensijpelen. Water kiest namelijk altijd de weg van de minste weerstand; in dit geval de lege buis. Vervolgens wordt het afgevoerd naar een sloot, vijver of het riool. Heeft u vragen over drainage voor planten en de werking? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers voor deskundig advies.

Drainage op maat voor planten

Het voordeel van onze drainage is dat u het op maat kunt maken voor uw planten. Ten eerste vindt u bij ons een ruim aanbod drainage hulpstukken waarmee u een compleet systeem kunt creëren. Ten tweede zijn al onze drainagebuizen qua lengte aan te passen door ze te zagen. Hiervoor kunt u een normale handzaag gebruiken. Meer informatie vindt u op de blog ‘Drainagebuis op maat maken’ van onze subsite WitWay. Met drainage op maat voor uw planten kunt u het systeem precies zo aanleggen als u wilt.

Drainagebuis voor planten

Vraagt u zich af welke drainagebuis u het beste kunt gebruiken voor uw planten? Bij PVC Voordeel geven we u uitgebreid advies. U heeft de keuze uit kale, geperforeerde buizen en drainage met omhulling. Wij raden de tweede variant aan omdat kale buizen alleen geschikt zijn voor zware kleigrond en drainage voor bomen. Drainage met omhulling kan echter worden gebruikt voor de meeste grondsoorten. Bovendien heeft deze drainagebuis voor planten twee voordelen:

  • Door de omhulling wordt water beter opgenomen.
  • De omhulling voorkomt dat er kleine gronddeeltjes in de buis terechtkomen.

Drainage voor planten diepte

Zoals eerder genoemd, kunt u voor de drainage van uw planten het beste een diepte aanhouden van 60 tot 90 cm. Houd hierbij rekening met de diepte van uw afvoer. Wilt u het systeem bijvoorbeeld aansluiten op een rioolbuis die 80 cm onder het maaiveld ligt? Dan dienen de drainageslangen net iets hoger in de grond te liggen, zodat er ruimte is voor een afschot. Voor meer informatie over drainage voor uw planten en de diepte die het beste werkt, kunt u altijd contact met ons opnemen. We staan voor u klaar met praktisch advies!