Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainageslang

Voor elke toepassing vind je bij PVC Voordeel de juiste drainageslang. Heb je last van water in de kruipruimtesta of staat de tuin regelmatig blank? Met een drainageslang kan je deze problemen snel oplossen! Een drainagesysteem zorgt ervoor dat het water in de bodem van de tuin wordt afgevoerd, zodat je er profijt van hebt, in plaats van hinder. Doordat drogere grond sneller opwarmt in het voorjaar zal gras bijvoorbeeld sneller herstellen van de koude wintermaanden. Bestel een hoogwaardige drainageslang (ook wel drainagebuis genoemd) en drainage hulpstukken eenvoudig online bij PVC Voordeel!

Hoe werkt een drainageslang?

Een drainageslang heeft als functie om water op te vangen en af te voeren. Doorgaans bevat de buis kleine gaatjes waardoor het water naar binnen kan sijpelen. In bepaalde situaties wordt er tevens een omhulling gebruikt om te voorkomen dat er te veel vuil in de buis terechtkomt. Met een goed functionerende drainageslang hoef je je zich geen zorgen meer te maken over overtollig water in de tuin, kas of op het land. Het water wordt via de perforaties opgenomen en naar het uiteinde van de buis afgevoerd. Hierdoor blijft het regenwater niet op de grond staan, maar wordt het via de bodem afgevoerd.

Verschillende soorten drainageslang

Er zijn verschillende drainageslang soorten. In ons assortiment vind je slangen die blind of geperforeerd zijn, met en zonder drainage omhulling. Door de omhulling wordt water beter opgenomen in de buis en verstopt deze minder snel. Bij ons kan terecht voor alle informatie over drainagesystemen, het aanleggen van drainage en de verschillende soorten drainageslangen. Door onze handige informatie hierover weet je precies welke drainageslang je moet kopen en hoe je deze plaatst!

Gebruik drainage met of zonder omhulling

De omhulling van een drainageslang speelt een essentiële rol bij het voorkomen van verstoppingen in de buis. Door vuil en bezinksel buiten het systeem te houden, voorkomt het dat de drainagebuis verstopt raakt. Dit resulteert in een beter afvoer van water. Kortom, de omhulling van de drainage draagt bij aan de bescherming en het onderhoud van een efficiënt en duurzaam drainagesysteem, wat leidt tot een langere levensduur. Op onze adviespagina kan je precies lezen welke drainage omhulling geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Soort drainageslang  Toepassing 
Kaal blind Flexibele regenpijp of als verlengstuk bij drainage onder een pad 
Kaal geperforeerd Zware kleigrond en drainage voor bomen en planten
Drainage kokos Alleen voor veen- en zandgrond
Drainage PP450 Exclusief voor grond met veel roest (ijzer)  
Drainage PP700 Alle grondsoorten (incl. veen- en zandgrond)

Kies de juiste maat drainageslang

Weet je nog niet precies welke diameter drainageslang je het beste kunt aanschaffen? Wij zetten de belangrijkste informatie overzichtelijk voor jou op een rij:

 • 50 mm: kassenbouw
 • 60 mm: landbouw, tuinen, paardenbakken
 • 65 mm: sportvelden
 • 80 mm: drainage voor paardenbak, tuin, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
 • 100 mm: hemelwaterafvoer boerderijen, bouwrijp maken, grond-weg-waterbouw, bronnering
 • 125 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
 • 160 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
 • 200 mm: hoofd drainageleiding, grond-weg-waterbouw
 • 250 mm: mestbeluchting

Bovenstaand schema geeft duidelijk weer welke maten voor verschillende toepassingen geschikt zijn. Zoals je in het schema ziet, wordt zowel de drainagebuis van 60 als van 80 mm gebruikt voor tuinen. Welke drainageslang kan je dan het beste kiezen? Ook al zijn beide opties in principe geschikt, we raden dan toch de versie van 80 mm aan. Zijn er meerdere mogelijkheden, kijk dan ook naar de grondsoort. Het is in elk geval zo dat; hoe groter de diameter, hoe makkelijker het overtollige water wegspoelt!

Eenvoudig zelf een drainageslang leggen

Een drainageslang aanleggen is vrij simpel. Je graaft een sleuf van ongeveer 20 centimeter breed op de gewenste diepte. Op de vlakke bodem brengt je gelijkmatig een dunne laag grof zand, grind of schelpen aan. De drainagebuis behoort waterpas te liggen met eventueel een licht afschot richting de afvoer. Vul de sleuf verder op met grof zand, grind of schelpen. De laatste 20 centimeter kan je vullen met gewone tuinaarde of straatzand. Het is overigens handig om een speciale sleuvengraver te gebruiken als je drainagebuizen gaat aanleggen.

Tip: houd er altijd rekening mee dat je de juiste maat drainage hulpstukken meebestelt wanneer je een volledig drainagesysteem aan gaat leggen!

Verleng de levensduur van jouw drainagesysteem

Door de drainagebuis op een bed van split of drainagezand te plaatsen, verleng je de levensduur van het drainagesysteem. Dit zorgt ervoor dat het grondwater gemakkelijk kan doorstromen, terwijl de deeltjes beter worden gefilterd. Door deze grove laag wordt voorkomen dat het drainagesysteem snel dichtslibt of verstopt raakt. Het is een goede aanvulling op de omhulling die om een buis zit. Door deze eenmalige investering hoef je bovendien minder onderhoud te plegen aan de drainage.

Hoe diep moet een drainageslang geplaatst worden?

De minimale diepte die je moet aanhouden wanneer je een drainageslang gaat aanleggen is 60 centimeter (maximaal 90 cm).. Voor een optimale werking van de drainage in de tuin is het goed om de samenstelling van de bodem te weten. Voor zandgronden wordt een diepte aangehouden van 80 centimeter.

Een drainageslang koop je online bij PVC Voordeel

Heb je vragen over drainage aanleggen voordat je een drainageslang gaat kopen? Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar. Naast gedetailleerde informatie bieden we uiteraard zeer scherpe prijzen en zorgen we voor een snelle levering. Bekijk ons uitgebreide assortiment met hoogwaardige producten online. Onze drainagebuizen en hulpstukken zijn gemaakt van PP en voorzien van het KOMO keurmerk, waardoor ze voldoen aan alle wettelijke eisen en normen op het gebied van regenwaterafvoer. Een drainageslang kopen doe je daarom bij PVC Voordeel!

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een drainageslang?

Het gebruik van een drainageslang biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Effectieve afwatering van overtollig water, waardoor waterophoping en wateroverlast worden voorkomen.
 • Het beschermt tegen waterinfiltratie en voorkomt verzakkingen of aantasting van de fundering.
 • Helpt bij het verbeteren van de bodemcondities.
 • In de moestuin of landbouw kan het gebruik van een drainageslang leiden tot hogere opbrengsten.
 • Verlengt de levensduur van de infrastructuur en vermindert de noodzaak van kostbare reparaties aan bijvoorbeeld wegen en parkeerplaatsen.

Kortom, het gebruik van een drainageslang biedt voordelen zoals effectieve afwatering, bescherming tegen schade, bodemverbetering, verhoogde landbouwopbrengsten en een langere levensduur van infrastructuur.