Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

HDPE

Wat is HDPE? 

Voluit is HDPE High Density PolyEtheen. In het Nederlands betekent de afkorting Hoge Dichtheid PolyEtheen. In de industrie wordt Polyetheen ook wel polyethyleen genoemd. Hier komt de naam thyleen of tyleen vandaan. 

De "hoge dichtheid" in de naam HDPE zorgt voor:

  • grotere stijfheid
  • meer hardheid
  • betere sterkte
  • grotere slijtvastheid

HDPE buis

Een van een veelgebruikte toepassing van HDPE is de HDPE buis, oftewel de tyleen buis of tyleenslang. HDPE buis is er in een uitvoering voor water en een uitvoering speciaal voor gas. 

HDPE tyleenslang is een zeer sterke en taaie buis, welke is geproduceerd met een lage druk. Hierdoor is een HDPE tyleenslang stugger dan ZPE. Hierdoor is het minder makkelijk om de PE-buis in een bocht te leggen. De HDPE tyleen is wel goedkoper dan een ZPE tyleenslang.
De HDPE tyleenslang is verkrijgbaar in de volgende diameters

  • 20m
  • 25mm
  • 32mm
  • 40mm
  • 50mm
  • 63mm

De maximale werkdruk van een HDPE buis is tussen de 8 en 16 bar. HDPE kan tegen temperaturen tot 80 graden. Bovendien is deze PE-buis UV-bestendig en daardoor geschikt voor permanente buitentoepassingen.

HDPE is nog steeds in ontwikkeling, met de nieuwe generatie HDPE PE-100 is de kans dat een breuk ontstaat als de leiding op iets ligt sterk verminderd. Zelfs in zeer scherp gebroken puin, zoals oude gresbuizen bijvoorbeeld, kan deze leiding zonder problemen gelegd worden. Afvoeren van overgebleven grond is hiermee verleden tijd. Zeker nu het afvoeren van grond tegenwoordig kostbaar is, is dit een groot voordeel. 

HDPE toepassing

HDPE wordt voor vele doeleinden gebruikt. Zo wordt HDPE gebruikt in (drink)waterleidingsystemen, maar ook in de landbouw, tuinbouw en veeteelt.
Wilt u een kraan in de tuin plaatsen, bijvoorbeeld in uw buitenkeuken, garage of schuur? Of wat dacht u van  automatische beregening in de tuin? Met een HDPE tyleenslang kunt u eenvoudig de sproeiers in de tuin of een kraan aansluiten op de watervoorziening.

Bij toepassingen in de landbouw, veeteelt en tuinbouw kunt u denken aan nachtvorstbestrijding bij fruitbomen, beregeningsvoorziening en een watervoorziening van dieren in het weiland. 

Dit zijn maar enkele voorbeelden waar u tyleen voor zou kunnen gebruiken, maar er zijn nog zoveel meer toepassingen. Heeft u een vraag over de toepassing van tyleen, bel ons gerust. Wij helpen u graag.

Hoe lang gaat HDPE mee?

De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan. Bovendien is het ook nog eens 100% recyclebaar na gebruik! 

HDPE is dus een duurzaam materiaal, omdat het volledig recyclebaar is en een lange levensduur heeft. Bovendien wordt HDPE geproduceerd met een geringe belasting van het milieu. 

Hoe diep moet een HDPE tyleenslang?

Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven. Dan ligt de tyleen onder de vorstgrens en zal het water in de tyleenslang niet bevriezen. 

Tip: Als u de tyleenslang in de grond plaatst, leg dan tussen de slang en het maaiveld een blauw markeringslint in de grond met daarop de tekst: Pas op drinkwater. Dit doen de waterleidingbedrijven ook om schade aan de leiding bij toekomstige graafwerkzaamheden te voorkomen!

HDPE keurmerk

Aangezien HDPE tyleenslang ook gebruikt wordt voor drinkwater en gas, is het belangrijk dat de tyleenslang aan alle juiste in Nederland geldende eisen voldoet. 

Voor tyleenslang dat geschikt is voor water is het belangrijk dat de HDPE tyleen voorzien is van het KiWa keurmerk. Of een HDPE tyleenslang KiWa gekeurd is, kunt u zien aan een blauwe streep op de tyleenslang waterleiding. Deze tyleen is geschikt voor (drink)water, maar ook voor het aanleggen van een vijver, beregening van de tuin of waterafvoer. 

HDPE dat geschikt is voor een gasleiding is voorzien van het Gastec Qa keurmerk. De HDPE tyleenslang voor gas is voorzien van een gele strepen. 

HDPE klemkoppelingen

De HDPE buizen of tyleenslangen kunnen worden verbonden met kunststof klemkoppelingen. De koppelingen zijn voorzien van gekartelde ringen die, door het aandraaien van de moer, in de buis vastgrijpen en waardoor de verbinding trekvast wordt. De afdichting vindt plaats door een rubberring die in de koppeling is aangebracht. Hierdoor wordt de koppeling waterdicht. 

Voor HDPE gastyleen zijn Hawle koppelingen beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor gasleidingen. U kunt bij gasleidingen niet de koppelingen gebruiken die geschikt zijn voor water.

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!