Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Beregening

Paardenbak beregening

Bij het aanleggen van een buitenrijbak komt ook direct de vraag naar voren: Hoe ga ik zorgen voor de beregening van de paardenbak? Er zijn verschillende benaderingen mogelijk. Eén optie is om te kiezen voor mobiele beregening. Hierbij plaatst u één of meerdere sproeiers langs de rand van de rijbaan. Echter, dit vereist veel handmatig werk. De sproeiers moeten niet alleen geplaatst worden, maar ook weer verwijderd worden wanneer de bak wordt gebruikt voor het rijden. Dit kan dus behoorlijk tijdrovend zijn.

Een meer permanente oplossing is het aanleggen van een volledig beregeningssysteem voor de paardenbak. Maar hoe gaat dit in zijn werk? Welke pomp is hiervoor nodig? Welke leidingen en uiteraard welke sproeiers zijn geschikt? In deze blog zullen we u uitgebreid uitleggen hoe u dit aanpakt.

Paardenbak sproeiers met een beregeningspomp

Voor het besproeien van de paardenbak is in de eerste plaats een beregeningspomp vereist. Een beregeningspomp, ook wel bekend als waterpomp, wordt gebruikt om water uit bronnen zoals putten, sloten, meren of kanalen te pompen. De beregeningspomp maakt gebruik van pompschoepen om het water onder hoge druk naar het beregeningssysteem te transporteren. Hierdoor kunt u uw paardenbak met een krachtige waterstraal besproeien.

Paardenbak sproeiers met een systeem

Het meest gunstige moment om een sproeisysteem voor uw paardenbak aan te leggen, is tijdens de aanleg van de rijbaan zelf. Op dat moment wanneer u de grond bewerkt, voegt het graven van een beregeningssysteem met kunststof leidingen nauwelijks extra werk toe.

Natuurlijk is het echter ook mogelijk om achteraf een sproeisysteem toe te voegen aan een bestaande paardenbak. In dit geval graaft u een sleuf langs de rand, binnen of buiten de rijbaan, waarin u de tyleenleidingen kunt plaatsen.

Paardenbak sproeiers en beregeningscomputer

U heeft de optie om het sproeiersysteem van de paardenbak te automatiseren met behulp van een beregeningscomputer. Dit zorgt ervoor dat de rijbaan altijd in optimale staat is wanneer u gaat rijden. Het is ook mogelijk om de beregeningscomputer te koppelen aan weerdata. Hierdoor past de beregening zich aan op basis van het weer en de verwachte neerslag.

Pop-up sproeiers voor de paardenbak

Bij het opstellen van een plan voor het besproeien van uw paardenbak zijn er verschillende opties voor sproeiers waaruit u kunt kiezen.

Een aantrekkelijke keuze is het gebruik van pop-up sproeiers die in de grond verzinken. Deze pop-up sproeiers worden omhooggeduwd door de waterdruk wanneer de beregening wordt gestart.

Een alternatieve aanpak is om de pop-up sproeiers te integreren in de omheining rondom de rijbaan. Bij het activeren van de beregening komen de sproeiers omhoog boven de omheining uit.

Een derde optie is het plaatsen van klepelsproeiers boven de grond op een hoogte van ongeveer 1 meter. Deze sproeiers zijn zichtbaar op de omheining of rond de rijbaan.

Onderdelen voor het sproeisysteem van een paardenbak

Een beregeningssysteem voor een rijbak bestaat uit de volgende componenten:

 • beregeningspomp
 • beregeningscomputer
 • tyleenslang
 • tyleenkoppelingen
 • magneetkleppen
 • sproeiers
 • besturingskabel
 • kabelverbinders
 • kleppendoos

Afhankelijk van de grootte van uw paardenbak bepaalt u hoeveel van deze diverse onderdelen vereist zijn, alsook welke varianten en diameters geschikt zijn. Voor de gangbare afmetingen van een rijbaan hebben we een specifieke adviespagina beschikbaar gesteld.

 • rijbaan 20x40
 • rijbaan 20x60
 • rijbaan 30x60