Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Veelgestelde vragen PVC afvoer

Wat is het verschil tussen SN-4 en SN-8 buizen?

De wanddikte van een buis wordt aangeven met SN maten. Een SN-8 buis heeft een dikkere wand dan een SN-4 buis. SN-8 buizen zijn zwaar belastbaar en worden hoofdzakelijk in de wegenbouw gebruikt en als duikerbuis. De meest verkochte buizen zijn van het type SN-4. Deze zijn geschikt voor op en rond woningen en bedrijfspanden en kunnen ook dienst doen als duikerbuis. 

SN-1 en SN-2 worden ook wel dunwandige buizen genoemd en kunnen weinig gewicht dragen. Daardoor zijn ze eigenlijk niet geschikt om onder de grond te leggen, zeker niet als er verkeer overheen komt te rijden. De SN-1 en SN-2 buizen worden bijvoorbeeld gebruikt als lucht en stofafvoer in bedrijfspanden, als koker in heigaten om met beton te worden gevuld. 

Op welke diepte dien ik mijn pvc-buis minimaal in graven?

Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.

Welke diameters afvoerbuis moet ik gebruiken bij binnenriolering?

Voor binnenriolering in bouwwerken zijn eisen meetmethoden vastgelegd in het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan eisen, bepalingsmethoden en daaraan verbonden voorwaarden voor de binnenrioling voor afvoer van huishoudelijk afvalwater en hemelwater.

Voor binnenriolering binnenshuis voldoen doorgaans 3 of 4 verschillende diameters, namelijk 40mm, 50mm, 75mm en 110mm. Voor grotere (bedrijfs)panden zijn diameters 125mm tot 200mm beschikbaar. De hoofdleiding binnenshuis is altijd 110mm. Ook het toilet wordt  met 110mm aangesloten op de hoofdleiding. Vanaf de hoofdleiding zijn de aftakkingen doorgaans 75mm en op de plaats waar de leiding  boven de vloer moet komen verloopt de leiding naar 50mm of 40mm. Voor een wasmachine en wastafels is 50mm voldoende, voor fonteintjes 40mm. De rioleringsbuizen geschikt voor binnenriolering staan bij de afvoerbuizen grijs met gladde einden.

Wat voor hulpstukken moet ik gebruiken voor mijn binnenriolering?

Bij  binnenriolering is het verlijmen van PVC hulpstukken veruit de meest toegepaste verbindingstechniek. Wij voeren een compleet assortiment met pvc-lijmhulpstukken zoals bochten, T-stukken, moffen en verlopen voor de binnenriolering. Ook zijn er diverse probleemoplossers beschikbaar. U kunt daarbij denken aan beluchters, ontstoppingsstukken, schroefdeksels, overgangsstukken en afwijkende bochten. Met het gebruik van lijm wordt het systeem op een eenvoudige wijze volledig lekdicht gemaakt, klaar voor jarenlang gebruik!

Hoe voorkom ik verstopping van mijn afvoer?

Het belangrijkste is dat uw afvoersysteem op een correctie manier is aangelegd met de juiste diameters en juiste afschot. Daarnaast is het belangrijk dat er geen vet in het systeem komt via de wc of gootsteen. Als vet gaat stollen kan dat resulteren in verstopping van de riolering. Verwijder ook regelmatig haren uit uw doucheputje.

Om bij een eventuele verstopping uw riolering te kunnen doorspuiten is het handig om een ontstoppingstuk op de hoofdleiding aan te sluiten. Het ontstoppingstuk wordt buiten aan de achterzijde van het huis geplaatst. Dit is een T-stuk met een schroefdeksel. Krijgt u ooit te maken met een verstopping, dan kunt u of een gespecialiseerde rioolreiniger via het ontstoppingstuk gemakkelijk het riool doorspuiten.

Voor een juiste werking van uw riolering dient u ten slotte rekening te houden met de ontluchting van de riolering. Een beluchter voorkomt het vaccuum trekken in de afvoerbuis.

Hoeveel afschot moet een afvoerbuis hebben?

Om een goede doortroming van afvalwater te waarborgen is een afschot van 0,5cm/m (0,5%) voldoende. Is het afschot te groot dan zal het afvalwater te snel wegstromen en bestaat de kans dat de niet vloeibare bestanddelen achterblijven. Is het afschot te klein dan kan het afvalwater te langzaam wegstromen met als gevolg dat de niet vloeibare bestanddelen zich ophopen. Beide gevallen kunnen zorgen voor verstopping van de riolering.

Geen antwoord gevonden op uw vraag? Neem dan contact op met onze klantenservice.