Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Riolering

Wat is een terugslagklep?

In de afgelopen decennia ervaren rioleringssystemen toenemende druk als gevolg van klimaatverandering en groeiende stedelijke gebieden. Hierdoor kan het voorkomen dat tijdens intense regenbuien of bij hoge waterstanden het rioleringssysteem overbelast raakt. In dergelijke situaties bestaat de mogelijkheid dat rioolwater terugstroomt in huizen, wat vaak aanzienlijke schade veroorzaakt.

Wat is een terugslagklep? 

Een terugslagklep vormt een belangrijk onderdeel dat wordt geïnstalleerd op een afvoerleiding om de waterstroom te reguleren. Deze klep voorkomt dat huishoudelijk water vanuit het riool terugvloeit naar de hoofdleiding. Gewoonlijk wordt de terugslagklep na de meter geplaatst, stroomafwaarts van de afsluitkraan

Wat doet een terugslagklep? 

De terugslagklep speelt een cruciale rol in huishoudens, omdat hij specifiek ontworpen is om water slechts in één richting te laten stromen: vanaf de distributieaansluiting naar de interne leidingen. Zoals de naam al suggereert, dient de klep als barrière tegen water dat in de tegenovergestelde richting wil terugstromen.

Een terugslagklep voorkomt overstromingen in huis wanneer het rioleringssysteem onder te grote druk staat.

Terugslagklep schade voorkomen

Met name kelderverdiepingen en andere ruimtes die zich onder het straatniveau bevinden, lopen het risico te overstromen als gevolg van terugstromend rioolwater. Dit komt doorgaans voor bij een sterke stroming in de riolering door hevige regenval, maar er zijn ook andere oorzaken, zoals verstoppingen in het rioleringssysteem of schade door wortels. Deze situatie kan ernstige gevolgen hebben voor de woning. Niet alleen ontstaat waterschade, maar het rioolwater bevat tevens uitwerpselen, verschillende afvalstoffen en chemicaliën die aanzienlijke vervuiling kunnen veroorzaken.

In een normale situatie zonder terugslagklep ziet de situatie er als volgt uit:

Geen terugslagklep

De onderstaande illustratie toont wat er fout kan gaan wanneer water vanuit het riool terugvloeit en er geen terugslagklep is geïnstalleerd:

Overstroming riool zonder terugslagklep

Om dit soort schade te voorkomen, kunt u een terugslagklep installeren op de aansluitingsleiding naar het riool. In situaties waarin er een opstuwing optreedt, sluit deze klep de leiding af, waardoor voorkomen wordt dat rioolwater uw huis binnendringt. Als deskundige op het gebied van afvoersystemen, biedt PVC Voordeel een oplossing in de vorm van een gebruiksvriendelijke terugslagklep. Deze klep is stevig en eenvoudig te monteren. De stroomrichting wordt aangegeven door een pijl, zodat een onjuiste installatie wordt uitgesloten.

De terugslagklep is uitgerust met een verwijderbaar handvat en een inspectiedeksel. Het deksel zelf kan gemakkelijk worden verwijderd dankzij het klikmechanisme, zonder speciaal gereedschap. Binnenin bevindt zich een verwijderbare klep van roestvrij staal.

Kunststof is aantrekkelijk voor knaagdieren, en een beschadigde klep kan de weerstand tegen terugstromend water niet langer handhaven. Met de standaard roestvrijstalen klep worden knaagdieren automatisch geweerd. Het geheel is zeer robuust uitgevoerd en er zijn geen onderdelen die gevoelig zijn voor corrosie, wat een lange levensduur verzekert.

Waar moet de terugslagklep worden geplaatst?

Overlopen riool met terugslagklep

Maar wanneer spreken we eigenlijk over terugstroming?

Dit gebeurt wanneer water uit het interne netwerk per ongeluk teruggestuwd wordt naar het waterdistributiesysteem. Hoe kan dit precies ontstaan? In werkelijkheid zijn het de variaties in druk aan beide zijden van de watermeter die de richting van de vloeistofstroom kunnen omkeren. Zelfs verontreinigd water kan terugvloeien wanneer bijvoorbeeld een douchekop in een vol bad wordt achtergelaten. Dit fenomeen wordt beschreven met het principe van de communicerende vaten.

Als dit zich voordoet, kan dit de kwaliteit van het geleverde water aantasten en dus aanzienlijke ongemakken veroorzaken voor alle gebruikers. Dit verklaart waarom de Belgische regelgeving voorschrijft dat alle aansluitingen uitgerust moeten zijn met een terugslagklep.

Bovendien is dit apparaat ook van cruciaal belang in geval van een onderbreking of vermindering van de waterdruk in de leiding, zoals bij een waterstoring. Door de terugvloeiing van water in de tegenovergestelde richting te blokkeren, voorkomt de terugslagklep dat de interne aansluiting leegloopt en wordt beschermd tegen "waterslag", dat zijn de schokken die ontstaan door plotse drukveranderingen bij het bijvullen van het systeem.