Veelgestelde vragen
Mantelbuizen worden vaak gebruikt om elektrische kabels, datakabels, buizen voor waterleidingen, gasleidingen en andere infrastructuur te beschermen tegen schade en om het onderhoud en de vervanging te vergemakkelijken.
Voor elektricitetskabels worden gebruik je de rode mantelbuizen. Door de kleur is de mantelbuis snel zichtbaar bij graafwerkzaamheden. Dit is belangrijk voor de veiligheid. In de kruipruimte, in muren en onder de grond gebruik je de rode mantelbuis. Deze is snel zichtbaar bij werkzaamheden aan de woning.
Voor waterleidingen wordt vaak blauwe mantelbuis gebruikt. Dit helpt om onderscheid te maken tussen waterleidingen en andere types.
Gasleidingen worden geplaatst in een gele mantelbuis. Ook bij de gasleiding is het belangrijk om direct te weten dat het een gasleiding betreft, zeker bij graafwerkzaamheden.
Voor telecommunicatiekabels, zoals telefoonkabels en datakabels, zoals ethernetkabels of glasvezelkabels, wordt vaak een groene mantelbuis gebruikt. Dit helpt bij het onderscheiden van deze kabels van andere typen.
De zwarte mantelbuis wordt vaak gebruikt wanneer de mantelbuis in het zicht blijft. Zo worden deze mantelbuizen vaak gebruikt bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Door de zwarte kleur vallen de mantelbuizen niet op en zijn de elektriciteitskabels wel goed beschermd tegen invloeden van buitenaf.
Ja, mantelbuizen worden vaak ondergronds gebruikt om kabels en leidingen te beschermen tegen schade veroorzaakt door grondverzakkingen, graafwerkzaamheden en externe druk.
Wij adviseren om de mantelbuis op een diepte van minimaal 60 cm te plaatsen. Dit is gelijk aan een diepte van ongeveer 2 spades. Zo voorkom je dat de mantelbuis beschadigd raakt tijdens het tuinieren.
Ja, mantelbuizen kunnen ook bovengronds worden gebruikt om kabels en leidingen te beschermen tegen mechanische schade en blootstelling aan elementen.
Al onze mantelbuizen die op een rol worden besteld, zijn voorzien van een trekdraad. Met de trekdraad kan je achteraf, na het plaatsen van de mantelbuis in de grond, de kabels en leidingen door de mantelbuis trekken. Om te zorgen dat de leiding of kabel goed vast zit aan de trekdraad adviseren wij om de trekdraad over een langere lengte met tape aan de kabels of leiding te bevestigen, zodat deze niet tijdens het plaatsen in de mantelbuis losschiet.
De mantelbuizen zijn flexibel, dat betekent dat ze in bochten kunnen worden geplaatst. U kunt de mantelbuis eenvoudig inkorten door deze af te zagen met een PVC zaag.
Elke mantelbuis op een rol wordt geleverd met een klikmof. De klikmof wordt over de mantelbuis geschoven. Aan de binnenzijde heeft de klikmof weerhaakjes, waardoor de klinkmof zich over de mantelbuis klemt. Zo bevestig je snel en eenvoudig meerdere mantelbuizen aan elkaar.
Als u een meerdere delen mantelbuis wilt bevestigen, dan kunt u de klikmof eenvoudig bijbestellen. De klikmof is verkrijgbaar in diverse diameters.
Mantelbuizen worden geplaatst op locaties waar het noodzakelijk is om leidingen en kabels door barrières of ondergronds te leiden. Denk hierbij aan situaties zoals muren, funderingen of ondergrondse doorgangen in tuinen. Deze mantelbuizen dienen als beschermende omhulsels tegen krassen, ongedierte en ongelukken die zich tijdens graafwerkzaamheden kunnen voordoen. Bovendien vergemakkelijken ze de vervanging van leidingen en kabels wanneer dat nodig is. Ook als er onderhoud of reparatie aan de kabels of leidingen nodig is in de toekomst, gaat dit invoudig als de leiidng of kabel in een mantelbuis ligt.
Bij gasleidingen is het vrijwel altijd een vereiste om een mantelbuis te gebruiken vanwege veiligheidsoverwegingen. Daarnaast zijn er nog andere scenario's waarin het verstandig is om een mantelbuis te gebruiken:
- In vochtige omgevingen waar gasleidingen worden geplaatst.
- Bij blootstelling aan mechanische belasting of hoge temperaturen.
- Als de gasleiding van kunststof is nadat deze de meter heeft gepasseerd.
- Bij het doorvoeren van de leidingen of kabels door een buitenmuur.