Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
U heeft het voornemen om eigenhandig een dakgoot te installeren. Dit is een taak die uitstekend haalbaar is voor iemand die graag zelf klust. Bij PVC Voordeel willen we u graag stapsgewijs begeleiden via deze handleiding, zodat u dit op de beste manier kunt aanpakken.
Het hoofddoel van een dakgoot is om regenwater dat van een hellend dak afloopt op te vangen en via een regenpijp af te voeren. Bij kunststof PVC dakgoten zijn er twee typen systemen beschikbaar:
Bij een dakgootsysteem met lijmverbindingen worden de verschillende delen aan elkaar bevestigd met behulp van PVC-lijm. Een dakgoot met klemverbindingen biedt het voordeel dat u de goot snel en gemakkelijk kunt installeren door de diverse onderdelen in elkaar te schuiven.
Bovendien zijn dakgoten verkrijgbaar in diverse kleuren. Als u kiest voor een dakgoot in de kleur van het houtwerk van uw huis, bespaart u uzelf schilderwerk. Deze dakgoten zijn onderhoudsvriendelijk en hoeven niet te worden geschilderd.
De grootte van uw dakoppervlak is doorslaggevend voor de benodigde capaciteit van uw dakgoot. Er is niets zo vervelend als een te kleine dakgoot die bij regen direct overstroomt. Behalve de hinder van vallend water en plassen op de straat of in de tuin, kan een te beperkte dakgootcapaciteit ook schade aan uw gebouw of woning veroorzaken. Het is daarom van groot belang om vooraf nauwkeurig te bepalen welke maat dakgoot geschikt is voor de oppervlakte van uw dak. Dit betekent dat een kleine schuur een andere dakgootmaat nodig heeft dan een woonhuis.
In de onderstaande tabel hebben we, gebaseerd op het dakoppervlak, de minimale benodigde grootte van de dakgoot vermeld:
Dakoppervlak:
Vóór aanvang van het project is het essentieel om te weten welke materialen u moet verzamelen voor het succesvol plaatsen van een dakgoot. Naast de dakgoot zelf, zijn er nog andere items die u nodig heeft. Gootbeugels, eindstukken en een uitloop zijn altijd noodzakelijk, aangezien deze dienen als aansluitpunt voor de regenpijp. Als u meerdere dakgoten wilt verbinden, kunt u verbindingsstukken gebruiken. Als uw dakgoot een hoek moet maken, heeft u bovendien binnen- of buitenhoeken nodig om een naadloze verbinding te realiseren. Afhankelijk van uw situatie bepaalt u welke benodigdheden noodzakelijk zijn voor het plaatsen van de dakgoot. Houd er rekening mee dat er maximaal 50 cm tussen twee gootbeugels mag zitten. Door de lengte van uw dakgoot op te meten, kunt u het aantal benodigde gootbeugels bepalen.
Voor kunststof of PVC bakgoten bedraagt de maximale lengte ongeveer 15 meter, terwijl deze bij mastgoten iets korter is, namelijk 12 meter. Als u een grotere lengte wilt overbruggen, kunt u meerdere individuele goten plaatsen. Bij het gebruik van meerdere goten kunt u tussen deze goten een loodflap inzetten. Deze loodflap wordt aan de uiteinden van de dakgoten geplaatst, waardoor het water gelijkmatig over beide dakgoten wordt verdeeld. Bovendien voorkomt de loodflap dat er lekkage ontstaat tussen de twee aangrenzende dakgoten.
Bovendien mag er niet meer dan 8 meter dakgoot worden aangesloten op één dakuitloop (regenpijp). Als de dakgoot langer is dan 8 meter, moet u meerdere dakuitlopen installeren.
Een algemene richtlijn is om voor elke vierkante meter dakoppervlak een regenpijp diameter van 1 vierkante centimeter aan te houden. Regenpijpen zijn beschikbaar in diameters van 70 mm, 80 mm en 100 mm. Afhankelijk van de omvang van uw dak kunt u de juiste diameter kiezen.
Er bestaan diverse varianten en afmetingen van gootbeugels. Het is vanzelfsprekend dat de gekozen gootbeugel goed moet passen bij uw dakgoot. Echter, er is ook een keuze te maken in de bevestigingsplaats van de gootbeugels en dus uw dakgoot. Deze keuze hangt af van uw specifieke situatie. Er zijn beugels die aan de muur kunnen worden vastgemaakt, beugels voor montage aan de muurplaat en beugels die aan het dakbeschot onder de dakpannen worden bevestigd.
Stap 1
Allereerst is het essentieel om te bepalen op welke hoogte de dakgoot moet worden geïnstalleerd, zodat al het hemelwater adequaat wordt opgevangen. Als de dakgoot te laag wordt geplaatst, is er een risico dat hemelwater toch over de rand van de dakgoot heen stroomt. In de onderstaande afbeelding is duidelijk te zien wat de juiste hoogte is.
Tip: U kunt een verticale lat op het dak plaatsen om te controleren of de dakgoot zich op de juiste hoogte bevindt!
Stap 2.
Daarnaast dient u de locaties van de gootbeugels te bepalen. Houd er rekening mee dat de maximale afstand tussen twee gootbeugels niet meer dan 50 cm mag zijn. Dit voorkomt onvoldoende draagkracht en doorhangen van de dakgoot. Voor een esthetisch resultaat is het aan te raden om de afstand tussen twee gootbeugels gelijkmatig te verdelen over de gehele lengte van de dakgoot.
Stap 3.
Daarna kunt u overgaan tot het daadwerkelijk plaatsen van de gootbeugels. Begin met het plaatsen van de eerste en de laatste gootbeugel om het juiste afschot te creëren. Het afschot is essentieel om een goede afvoer van regenwater van de dakgoot naar de regenpijp te waarborgen. Voor elke meter dakgoot moet u een afschot van 3 mm aanhouden. Bijvoorbeeld, een dakgoot van in totaal 4 meter dient een afschot van 4 x 3 mm = 12 mm te hebben. Span vervolgens een koord tussen de eerste en laatste gootbeugel.
Tip: Controleer tussentijds met de waterpas of er nog daadwerkelijk sprake is van afschot.
Stap 5. Nu kunt u de dakgoot op de gewenste maat maken. Als de dakgoot moet worden ingekort, kunt u een verbindingsstuk voor de dakgoot gebruiken om de plek waar u de dakgoot gaat inkorten recht af te tekenen. Met behulp van een ijzerzaag is het eenvoudig om de dakgoot op maat te zagen. Begin met zagen aan de onderkant van de dakgoot om te voorkomen dat er stukken van de dakgoot afbreken. Eventuele ruwe randen kunnen worden weggeschuurd met fijn schuurpapier.
Stap 6. Indien u een dakgoot met klemverbindingen gebruikt, schuift u de verschillende onderdelen in elkaar totdat ze stevig vastklemmen. Op de hulpstukken staat aangegeven hoe ver de delen in elkaar geschoven moeten worden om een waterdichte verbinding te creëren. Omdat een PVC- of kunststof dakgoot onder invloed van weersomstandigheden kan uitzetten en krimpen, is het belangrijk om de voorgeschreven instructies voor de verbinding nauwkeurig te volgen.
Heb je nog vragen over het plaatsen van dakgoten of andere hemelwaterafvoer systemen? Ons deskundige team staat klaar om je persoonlijk advies te geven, zodat je de juiste keuze maakt voor jouw situatie. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, bij PVCVoordeel ben je verzekerd van kwaliteit en betrouwbaarheid.