Uw winkelwagen is leeg.
Subtotaal excl. BTW
Subtotaal incl. BTW
€ 0,00
€ 0,00
Heeft u vaak last van wateroverlast in uw tuin of op uw akker? Maak dan gebruik van drainage! Praktisch doe het zelf advies vindt u bij PVC Voordeel. Op deze pagina geven wij u informatie over beschikbare drainagesystemen, de aanleg van drainagebuizen en de materialen die u daarvoor nodig hebt. Als u van tevoren een duidelijk plan van aanpak maakt, is drainage zelf aanleggen eenvoudig zelf te realiseren. Zo hoeft u voor deze klus geen aannemer in de arm te nemen en bespaart u flink op de aanlegkosten.
De eerste stap als u drainage zelf gaat aanleggen is het bepalen van de juiste diepte voor de drainagebuizen. Deze is afhankelijk van onder andere de grondsoort en het soort toepassing. De minimale diepte ligt rond 60 centimeter, de maximale diepte rond de 90 cm. Bij zand- en veengrond wordt vaak gekozen voor een diepte van circa 80 centimeter. Wilt u de buizen dichter bij het grondoppervlak aanleggen? Dan is het noodzakelijk om de afstand tussen evenwijdig lopende buizen te verkleinen. Als u zelf drainage voor zandgrond aanlegt, adviseren wij u om een afstand tussen de 4 en 7 meter aan te houden. Houd qua diepte voor de drainage van een paardenbak ongeveer 40 cm aan. De afstand tussen de evenwijdige buizen ligt daarbij rond de 3 meter.
Om uw drainage zelf aan te leggen is goed materiaal onmisbaar. In het ruime assortiment van PVC Voordeel heeft vindt u alle onderdelen die u nodig heeft, zoals:
Het is belangrijk dat u het drainage doe het zelf materiaal aanpast op de grondsoort van uw tuin of landbouwgrond. Drainageslangen bevatten perforaties die het grondwater opnemen. Deze perforaties kunnen in veel gevallen gemakkelijk verstopt raken met kleine gronddeeltjes. Dat is de reden waarom vaak buizen met een omhulling worden gebruikt. Er zijn drie soorten buizen met omhulling:
Soort omhulling |
Veen- en zandgrond |
Alle grondsoorten |
Kokos |
Ja |
Nee |
PP450 |
Ja |
Exclusief grond met veel roest (ijzer) |
PP700 |
Ja |
Ja |
De omhulling functioneert als een filter dat verstopping tegengaat. Bij zware kleigrond is een omhulling niet nodig, maar wel voor alle andere grondsoorten. Op onze pagina over drainage aanleggen leest u hier meer over.
Om drainagebuizen te plaatsen dient u een sleuf in de grond graven. Graaf de sleuven en breng op de bodem een dun laagje grof zand, schelpen of grind aan. Leg hierop de drainagebuizen en vul de sleuven op met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en 20 cm tuinaarde of straatzand (voor tegels) De opvulling geeft de door u zelf aangelegde drainage stabiliteit en voorkomt verzakkingen. Op die manier blijft uw drainage zo optimaal mogelijk functioneren.
Flinke regenbuien kunnen op verschillende plekken voor wateroverlast zorgen. Doet u de aanleg van uw drainagesysteem zelf? Er zijn twee basissystemen voor de drainage: ringdrainage en oppervlaktedrainage. Ringdrainage past u toe bij regenwateroverlast in uw kruipruimte of kelder. Deze vorm van drainage legt u als ring om uw woning gelegd, vandaar de naam. Bij het draineren van een tuin of landbouwgrond is oppervlaktedrainage de beste oplossing. Hierbij wordt het in de drainagebuizen verzamelde water via een of meerdere eindbuizen naar een sloot of greppel geleid. Op deze pagina van onze subsite WitWay over het drainagesysteem vindt u een uitgebreidere uitleg.
Bij PVC Voordeel vindt u niet alleen drainage, maar ook handige doe het zelf tips. Wij raden u bijvoorbeeld aan om voor het graven van de sleuven voor de buizen een sleuvengraver te gebruiken. Daarmee houdt u de maximale doorsnee van uw sleuven gemakkelijk rond de 20 cm. Hoe minder aarde u hoeft te verplaatsen hoe beter dit is voor uw tuin of landbouwgrond. Verder is het goed om er rekening mee te houden dat u sommige drainagebuizen dient in te korten. Een eenvoudige handzaag is daarvoor voldoende. Bij buizen met omhulling dient u drainage tape rond het afzaagpunt te wikkelen. Dit houdt de omhulling op haar plaats, ook na het inkorten. De tape laat u zitten als u de buizen plaatst. Kijk voor meer informatie ook eens op de blog van onze subsite WitWay over drainage op maat maken. Heeft u nog vragen? Onze klantenservice beantwoordt die graag!