Wegens de aanhoudende drukte zal je pakket mogelijk later geleverd kunnen worden dan dat je van ons gewend bent. Wij hopen op je begrip!
Levering in binnen- en buitenland
Supersnelle levering
Ruim 3000m2 aan magazijn
Installatie PVC AfvoerRegenpijpenDakgotenDrainageWatertechniekTyleenBeregeningAgriElektra

Drainage aanleggen

Staat uw kelder of kruipruimte regelmatig blank of staat uw gazon regelmatig onderwater? Drainage aanleggen is de beste oplossing voor deze problemen. Aangezien dit een vrij eenvoudige klus is, kunt u deze klus zelf uitvoeren. Hieronder volgt uitgebreide informatie over de aanpak en tips. Niet alleen is drainage aanleggen een simpele klus met PVC Voordeel; het is ook nog eens super voordelig dankzij onze scherpe prijzen! Maak uw keuze uit ons ruime aanbod drainagebuizen en hulpstukken.

Drainage aanleggen soorten

De grondsoort is van invloed op de keuze voor welke drainage u kunt aanleggen. Verschillende soorten omhulling zorgen daarbij elk voor een eigen doorstroom van water. In de meeste gevallen wordt een filterende laag om de drainagebuis aangeraden. Deze voorkomt namelijk inspoeling van gronddeeltjes zodat de drainageslang niet verstopt raakt. Wilt u meer weten over drainage aanleggen en de verschillende soorten omhulling? Lees dan de blog over de diverse drainage omhullingen op onze subshop WitWay.

Zelf drainage aanleggen

U kunt vrij simpel zelf drainage aanleggen in uw tuin of landbouwgrond. Er zijn verschillende systemen voor drainage van uw tuin of ander terrein:

  1. Oppervlaktedrainage
  2. Ringdrainage

De eerste variant wordt het meest gebruikt en is zeer effectief om uw tuin vrij te maken van overtollig water. De tweede variant wordt vooral toegepast rondom het huis om kelder en kruipruimtes vrij te houden van vocht en water. U kunt zelf beide soorten drainage aanleggen en de verschillende benodigdheden als drainage hulpstukken en drainagebuizen kopen in onze webshop.

Hoe drainage aanleggen?

Voor het toepassen van oppervlaktedrainage heeft u de keuze uit verschillende systemen. Wilt u weten hoe u de drainage moet aanleggen? Belangrijk is dan om eerst te weten welk systeem het beste toe te passen is op uw situatie. Hieronder ziet u drie drainagesystemen; het enkelvoudige, samengestelde en visgraat systeem.Het enkelvoudige drainagesysteem is het meest eenvoudig om aan te leggen. De samengestelde en visgraat systemen zijn vooral geschikt bij beperkte lozingsmogelijkheden. Wilt u meer weten over hoe u een drainage moet aanleggen? Volg dan de stappen die hieronder beschreven worden.

Samengesteld drainagesysteemVisgraat drainagesysteemEnkelvoudig drainagesysteem

Drainage aanleggen lengte

Wanneer u een keuze gemaakt heeft voor een drainagesysteem kunt u beginnen met de aanleg. Bij elk ontwerp is het belangrijk dat u de drainage gaat aanleggen in de lengte; in een rechte lijn. Dit zorgt voor een beter doorlopen van water en heeft een zuigende werking. Houd bij het drainage aanleggen een lengte aan van maximaal 350 meter. Zo wordt de kans op verzakking en daarmee verstopping geminimaliseerd.

Drainage aanleggen diepte

Bij een drainage aanleggen wordt de diepte deels bepaald door de grond. Voor zandgronden wordt bijvoorbeeld een diepte van 80 cm aangehouden. De maximale diepte is altijd 90 centimeter, de minimale diepte 60 cm. Op de vlakke bodem van de sleuf legt u een dun laagje grof zand, grind of schelpen. Zorg ervoor dat – als u de drainagebuizen gaat aanleggen – deze waterpas liggen.

Drainage aanleggen afstand

Als u drainage gaat aanleggen verschilt de afstand tussen evenwijdige buizen per toepassing. Zo geldt bij de meeste grondsoorten dat u een afstand aanhoudt van 4 tot 7 meter tussen twee drainagebuizen. Gaat u in een paardenbak drainage aanleggen? Dan is de afstand tussen evenwijdige drainagebuizen 3 meter. De mate van drainage die nodig is op het terrein is ook van invloed. Hoe meer water er afgevoerd moet worden, hoe meer buizen u nodig heeft.

Drainage aanleggen afschot

Controleer bij het graven van de sleuven altijd op oneffenheden en losse grond. Drainage kunt u aanleggen met een kleine afschot richting de eindbuis. Hierdoor loopt het water optimaal weg in bijvoorbeeld een sloot of put. U vindt bij PVC Voordeel alles wat u nodig heeft zodat u een drainage kunt aanleggen met afschot, zoals verloopstukken en eindbuizen.

Drainage aanleggen opvulling sleuf

Aan het einde van het proces van drainage aanleggen is het tijd voor opvulling van de sleuf. Deze vult u tot 20 centimeter onder het oppervlak op met grof zand, grind of schelpen. Als laatste oppervlaktelaag gebruikt u normale tuinaarde of straatzand voor onder een terras. Heeft u na het lezen van voorgaande informatie nog vragen? Dan kunt u altijd de aanvullende blogs van onze subshop WitWay lezen over drainagesystemen en het aanleggen van drainage. Uiteraard staan de deskundige medewerkers van PVC Voordeel ook altijd voor u klaar om vragen te beantwoorden!

Gerelateerde producten