Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage voor terras

Staat uw terras telkens blank na een flinke regenbui? Dan is drainage aanleggen voor uw terras een uitstekende optie! Op deze pagina vertellen we u meer over de werking van drainage, welke soorten er zijn en hoe u deze aanlegt. Voor de drainage van uw terras heeft u verschillende buizen en hulpstukken nodig. Deze koopt u eenvoudig online bij PVC Voordeel. Doordat we ons materiaal ruim op voorraad hebben, kunnen we zorgen voor een snelle levering van uw bestelling!

Hoe werkt drainage voor terras?

Er is geen pasklaar antwoord op de vraag: hoe werkt drainage voor mijn terras? Dit hangt namelijk af van uw terrasvloer. Als deze bestaat uit tegels, loopt het water via een goot of put weg naar de drainagebuizen. Het kan echter ook zo zijn dat u een terrasvloer heeft die water doorlaat, zoals bij grind of pallets. Dan is er geen put of goot nodig en werkt de drainage voor het terras hetzelfde als drainage in uw tuin. Het water zakt in de grond, wordt opgenomen door de buizen en stroomt weg naar de afvoer.

Drainage soorten voor terras

Bij PVC Voordeel heeft u de keuze uit verschillende drainage soorten voor uw terras, zoals kale buizen en drainage met omhulling. De eerste variant wordt vooral gebruikt voor zware kleigrond of drainage voor bomen. Als we kijken naar de drainage soorten voor een terras is drainage met omhulling het meest geschikt. Het omhulsel zorgt ervoor dat water beter wordt opgenomen én kleine gronddeeltjes komen minder snel terecht in de drainagebuis. U heeft de keuze uit een omhulling van kokos of polypropyleen (pp). Kokos gaat 5 à 10 jaar mee, pp maar liefst 50 jaar!

Drainage voor terras aanleggen

U kunt op verschillende manieren drainage voor uw terras aanleggen. Bij lichte wateroverlast is een infiltratieput voldoende. Plaats deze op het laagste punt van uw terras, zodat het water zich goed kan verzamelen. Blijven er grote hoeveelheden water op uw terras staan? Dan kunt u het beste een drainagesysteem aanleggen. Dit is een grote klus, aangezien u ruimte nodig heeft voor het graven van de sleuven voor de drainagebuizen. Hiervoor dient u een deel van uw terrasvloer te verwijderen. Als deze vloer bestaat uit tegels, moet u ook ruimte maken om één of meerdere putten of goten aan te leggen.

Nadat u het drainagesysteem heeft uitgetekend en ruimte heeft vrijgemaakt, kunt u beginnen met het aanleggen van de drainage voor uw terras. Houd het onderstaande stappenplan aan:

  1. Graaf sleuven van 60 tot 90 cm diep.
  2. Breng op de bodem van de sleuven een dun laagje grof zand, grind of schelpen aan.
  3. Leg de drainagebuizen in de sleuven en sluit ze eventueel aan op de put.
  4. Vul de sleuven op met 40 tot 45 cm grof zand of schelpen en 20 cm zand en/of tuinaarde (afhankelijk van wat er onder uw terras ligt).

Meer informatie over deze klus vindt u op de blog van onze subsite WitWay over drainage aanleggen.

Drainage voor terras diepte

Zoals hierboven al genoemd, kunt u voor de drainage van uw terras het beste een diepte aanhouden van 60 tot 90 cm onder het maaiveld. Als u deze diepte aanhoudt, heeft het water genoeg ruimte om zich te verzamelen. Maakt u echter gebruik van een put of goot? Dan nog is het verstandig om voor de drainage van uw terras de bovengenoemde diepte aan te houden. De drainagebuizen zijn namelijk voorzien van perforaties. Hierdoor wordt ook het water dat op een andere manier in de grond terechtkomt opgevangen en afgevoerd.

Drainage voor terras tips

Voor het aanleggen van drainage voor uw terras geven we u graag handige tips. Wist u bijvoorbeeld dat u verschillende systemen aan kunt leggen? Hieronder ziet u in een overzicht de verschillende soorten drainagesystemen en de afzonderlijke aspecten:

 Soort systeem   

 Gekoppeld  

 Afvoerpunten  

 Enkelvoudig

 Nee

 Meerdere

 Samengesteld

 Ja

 1

 Visgraat

 Ja

 1

Het koppelen van de drainagebuizen en drainage hulpstukken is eenvoudig omdat ze zijn voorzien van een kliksysteem. Op onze subsite WitWay vindt u ook een blog over de verschillende drainagesystemen. Wilt u nog meer tips over de drainage voor uw terras? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers. We staan voor u klaar met deskundig advies.