Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Hoe werkt drainage met drainagebuizen?

Wateroverlast kan gemakkelijk zorgen voor schade aan bloemen, planten en gewassen. Met een goed drainagesysteem zorgt u ervoor dat overtollig water in de grond efficiënt wordt afgevoerd. Maar hoe werkt drainage nu precies? Op deze pagina gaan wij uitvoerig in op deze vraag. Daarnaast geven wij u nuttige tips en adviezen over het vormgeven van uw drainage, de diverse systemen, de verschillende soorten drainagebuizen. Bij PVCV oordeel kunt u terecht voor al uw onderdelen en bevestigingsmaterialen.

Hoe werkt een drainage systeem?

Wanneer overtollig water op het land of in de tuin wordt afgevoerd via ondergrondse drainagebuizen spreken we van een drainage systeem. De drainagebuizen bevatten kleine perforaties die het grondwater opnemen. Via een of meerdere eindbuizen wordt het verzamelde water omgeleid naar een sloot of afvoerput. Er zijn verschillende soorten drainagesystemen. Oppervlakte drainage wordt toegepast bij grotere en kleinere stukken grond. Een andere vorm van drainage is ringdrainage. Hierbij worden verschillende drainagebuizen als een ring om het huis gelegd. Het doel is niet het drooghouden van uw tuin, maar het voorkomen dat water van buiten naar uw kelder of kruipruimte weglekt.

Hoe werkt drainage omhulling?

De gaatjes waarmee drainageslangen water opnemen kunnen op den duur door gronddeeltjes verstopt raken. Dit voorkomt u eenvoudig door te kiezen voor een omhulling. De omhulling werkt als een filter dat grond- en vuildeeltjes tegenhoudt. In de onderstaande tabel ziet u welke soorten omhulling er zijn en voor welke grondsoort deze gebruikt worden:

 Soort omhulling   

 Veen- en zandgrond   

 Alle grondsoorten

 Kokos

 Ja

 Nee

 PP450

 Ja

 Exclusief grond met veel roest (ijzer)  

 PP700

 Ja

 Ja

Een omhulling van kokos gaat 2 tot 10 jaar mee, omdat de kokosvezels langzaam afgebroken worden. Deze optie wordt veel toegepast als tijdelijke drainage. De drainagebuizen met een omhulling die van polypropeen is gemaakt zijn een duurzamer alternatief.

Hoe werkt drainage afvoer

Zoals we hierboven hebben aangegeven, werkt een drainage afvoer op basis van een eindbuis die het water uit de drainagebuizen opneemt en uit het systeem afvoert. De eindbuis doet zijn werk alleen optimaal als deze met afschot, ofwel met schuin aflopende helling worden aangelegd. Door de werking van de zwaartekracht wordt het verzamelde water aangezogen en weggeleid. Als u heeft gekozen voor oppervlaktedrainage zijn er twee verschillende systemen. Bij enkelvoudige oppervlaktedrainage loopt elke afzonderlijke drainagebuis op een eigen eindbuis uit. Bij samengestelde drainage worden de verschillende drainage buizen op een enkele drainage eindbuis aangesloten. Voor meer informatie over de werking van drainage en de verschillende soorten verwijzen we u door naar de pagina van onze subsite WitWay over drainagesystemen.

Hoe werkt drainage aanleggen

U zult sleuven moeten graven om drainage aan te leggen. De optimale diepte varieert per grondsoort. Voor drainage van tuinen en akkers ligt deze tussen de 60 en 90 cm. Bij zand en veengronden is een diepte van 80 cm gebruikelijk. De afstand tussen evenwijdige buizen ligt tussen de 4 en 7 meter. Bij een paardrijbak worden de buizen op 40 cm diepte aangelegd en is de maximale onderlinge afstand 3 meter. Voor het graven van de sleuven kunt u het beste gebruik maken van een sleuvengraver. Hiermee houdt u de doorsnede van de sleuf rond de 20 cm. Het voordeel daarvan is dat er zo min mogelijk aarde wordt verplaatst, waardoor uw tuin of akker beter intact blijft.

Let erop dat u de drainagebuizen zo vlak mogelijke aanlegt. Losse grond en oneffenheden kunnen op den duur verzakkingen veroorzaken. Na het graven bedekt u de bodem van de sleuf met een laag van circa 3 centimeter grofkorrelig zand, grind of schelpen. De eindbuis wordt op hetzelfde niveau op de drainagebuizen gelegd, maar moet op afschot worden geplaatst. Wilt u meer informatie over hoe het werkt? Op de pagina van onze subsite WitWay over drainage aanleggen leest u meer!

Hoe werkt drainage materiaal

Bij PVC Voordeel vindt u al het drainage materiaal dat u nodig heeft om overtollig water af te voeren. Wij hebben niet alleen drainagebuizen, eindbuizen en taludgoten maar ook diverse drainage hulpstukken. Drainagebuizen kunnen probleemloos op maat worden gezaagd om het systeem op maat te maken. Bij de buizen met omhulling heeft u drainagetape nodig. Hiermee zorgt u ervoor dat de omhulling tijdens het zagen blijft zitten. Het grote voordeel van de drainagebuizen en hulpstukken van PVC Voordeel is dat deze met een kliksysteem gemakkelijk zijn aan te sluiten. Heeft u nog vragen? Stel deze gerust aan onze deskundige medewerkers of raadpleeg onze uitvoerige informatiepagina’s!