Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

Hawle gas koppeling monteren

Hoe monteer je een Hawle koppeling op een tyleenleiding voor gas? Welke stappen moet je doorlopen? In deze blog laten we stap voor stap zien hoe u een Hawle gas koppeling monteert op een tyleenslang voor gas. 

Hawle koppeling gas monteren

Met een Hawle koppeling voor gas maakt u snel en eenvoudig een veilige gasdichte afdichting. Voor een juiste en veilige verbinding is het essentieel om onderstaande stappen te doorlopen. 
Vooraf is het verstandig om te controleren of de gastyleen en de Hawle gas koppelingen voorzien zijn van het Gastec keurmerk. De Hawle gaskoppelingen beschikken over het Gastec certificaat

Op maat maken gas tyleen

Tyleenslang gas op maat maken

 U begint met het op maat knippen of zagen van de gastyleen leiding.  U knipt of zaagt de gastyleen haaks af met een kniptang of een PVC/PE zaag. Vervolgens controleert u of het uiteinde van de afgezaagde kant van de tyleenslang onbeschadigd is. 

Hawle steunbus bevestigen 

Steunbus in tyleen gas

 

 

 Vervolgens steekt u de Hawle kunststof steunbus in het afgezaagde uiteinde van de tyleenslang. Bij het kiezen van de juiste steunbus is het van belang om op de drukklasse en de diameter van de tyleenslang te letten, zoals weergegeven in onderstaande tabel. 
 

Drukklasse tyleenslang gas
Kleur steunbus drukklasse buis
wit WD 2.0 ( Ø 25 mm en Ø 32 mm)
grijs WD 2.3 (Ø 25 mm ) en WD 3.0 (Ø 32 mm)
geel  WD 2.3 ( Ø 25 mm en Ø 32 mm)
oranje  WD 3.0 ( Ø 25 mm) 


Insteeklengte Hawle koppeling bepalen

De insteeklengte is afhankelijk van de diameter van de tyleenslang. Per diameter is een insteeklengte bepaald, zoals hieronder weergegeven:
 

Insteeklengte
Tyleen gas Ø insteeklengte
Ø 20 mm  50 mm 
Ø 25 mm  60 mm 
Ø 32 mm  70 mm 
Ø 40 mm  85 mm
Ø 50 mm  100 mm 
Ø 63 mm  115 mm 

Met een meetlint meet u de juiste lengte, zoals weergegeven in het bovenstaande schema. De insteeklengte tekent u af op de gastyleenslang met een permanent marker. Zo kunt u bij het monteren van de gaskoppeling gemakkelijk zien of de tyleenslang ver genoeg in de Hawle koppeling is gestoken. Dit is belangrijk voor een gasdichte afdichting. 
 

Insteeklengte bepalen

 

 

 

 

Monteren Hawle koppeling

Om de Hawle koppeling makkelijk te monteren, smeert u de tyleenslang voor gas in met Griffon Blue gel glijmiddel. Het is belangrijk dat u alleen de tyleenslang aan de buitenzijde insmeert en niet de Hawle koppeling. 
Daarna draait u de tyleenslang en de Hawle koppeling met lichte draaiende bewegingen in elkaar tot het markeringsteken op de tyleenslang. Zo weet u dat u de juiste insteeklengte heeft bereikt. 
 

Hawle gaskoppeling monteren

 

 

 Bij het monteren van de Hawle koppeling verwijdert u niet de rubber manchet van de fitting. 

Als laatste test u of de Hawle gas koppeling trekvast gemonteerd is. Dit doet u door een trekbeweging te maken in de lengterichting, zonder de koppeling te draaien. 

Wilt u de Hawle gaskoppeling voor tyleen demonteren? Bekijk dan onze blog "Demonteren Hawle gaskoppeling tyleen". 

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!