Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

ZPE

Wat is ZPE?

Voluit is ZPE Zachte PolyEtheen. ZPE is een kunststof materiaal. ZPE wordt ook wel LDPE genoemd. De afkorting LPDPE staat voor Lage Dichtheid PolyEtheen. 

In de industrie wordt Polyetheen ook wel polyethyleen genoemd. Hier dankt tyleen of thyleen haar naam aan. 

Het "zachte" in de naam ZPE zorgt voor:

  • zacht materiaal
  • buigzaamheid
  • lage dichtheid  

Verschil ZPE (LDPE) en HDPE? 

Het verschil tussen ZPE (LDPE) en HDPE wordt door de namen al aangegeven. de dichtheid van HogeDichtheid PolyEtheen (HDPE) en LageDichtheid PolyEtheen (LDPE) verschillen van elkaar. Een hogere dichtheid van het materiaal zorgt voor een grotere stijfheid, sterkte en slijtvastheid. daarnaast zorgt de hogere dichtheid ook voor een betere bestendigheid tegen hogere temperaturen en chemicaliën. 

HDPE is bestand tegen de meeste zuren. Bovendien blijft HDPE vormvast bij temperaturen van -40°C tot 70°C. 
LDPE daarentegen bestaat uit zacht materiaal dat gemakkelijk buigbaar is. 

ZPE buis

ZPE wordt veel gefabriceerd in de vorm van een buis, tyleenslang. Deze ZPE buis wordt gebruikt bij drinkwater leidingen. Maar de ZPE buis is ook geschikt voor beregening en waterafvoer. Zoals gezegd is de ZPE buis heel flexibel, waardoor het gemakkelijk in bochten gelegd kan worden zonder gebruik te hoeven maken van een koppeling. 
De ZPE buis is KIWA gekeurd. Dit is zichtbaar aan de zijkant van de buis. Er staat "KIWA" op de tyleenslang gedrukt. Tevens is de ZPE buis voorzien van een blauwe streep aan de zijkant. Dit geeft aan dat de tyleen geschikt is voor (drink)water. 

De ZPE tyleen is verkrijbaar in de volgende diameters:

  • 16mm
  • 20mm
  • 25mm
  • 32mm
  • 40mm
  • 50mm
  • 63mm

ZPE toepassing

De ZPE tyleen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Heeft u behoefte aan een watervoorziening buiten het huis? Gaat u beregening aanleggen in de tuin? Of wilt u een kraan maken bij de buitenkeuken? Dit kan eenvoudig met een tyleenslang van ZPE. Met name als u veel bochten in het werk tegenkomt, is het aan te raden om een tyleenslang van ZPE te gebruiken, omdat deze PE buis veel flexibeler is dan een HDPE tyleenslang. 

Let op! Deze tyleenslang is niet geschikt voor een gasleiding. Als u een gasleiding wilt aanleggen, heeft u de HDPE tyleenslang gas voorzien van het Gastec keurmerk nodig. 

Tyleenslang is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Welke type tyleenslang u kiest is afhankelijk van waar u de tyleen voor gaat gebruiken. In de blog "Tyleen maten" gaan we in op de verschillende maten en toepassingen van tyleenslang. 
Ook staat er bij de verschillende soorten tyleenslang aanduidingen, zoals SDR en PN. Bekijk onze verschillende blogs om precies te weten wat de aanduidingen betekenen.

Hoe diep moet een ZPE tyleenslang? 

Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven. Dan ligt de tyleen onder de vorstgrens en zal het water in de tyleenslang niet bevriezen. 

Tip: Als u de tyleenslang in de grond plaatst, leg dan tussen de slang en het maaiveld een blauw markeringslint in de grond met daarop de tekst: Pas op drinkwater. Dit doen de waterleidingbedrijven ook om schade aan de leiding bij toekomstige graafwerkzaamheden te voorkomen!

Hoe lang gaat een ZPE buis mee?

Een buis van ZPE materiaal is heel duurzaam. De levensduur van een ZPE buis is meer dan 50 jaar. Bovendien is het materiaal 100% recylebaar. 

ZPE keurmerk

Als u de ZPE buis gebruikt als een waterleiding voor drinkwater bent u verplicht om een ZPE buis te gebruiken welke is voorzien van het KIWA keurmerk. Of een ZPE buis voorzien is van het KIWA keurmerk, kunt u op 2 manieren controleren. Een ZPE buis met het KIWA keurmerk heeft aan de buitenzijde van de tyleenslang een blauwe streep. Daarnaast staat er op de tyleenslang op meerdere plaatsen het woord KIWA gedrukt. 
Hiermee bent u ervan verzekerd dat uw tyleenslang over het KIWA keurmerk beschikt. 

Deze buis is Kiwa gekeurd en herkenbaar aan een blauwe streep. Zpe buis kan worden toegepast bij drinkwaterleidingen, maar is ook geschikt voor bijvoorbeeld beregening en waterafvoer. Deze drukbuis is flexibeler en soepeler dan hdpe buis en daardoor makkelijker in bochten te leggen. Zpe buis is leverbaar in de kleinere diameters 16 t/m 63 mm. De maximale werkdruk van zpe buis is 6,3 bar.

ZPE tyleen verbinden

Als u 2 delen ZPE tyleen aan elkaar wilt verbinden, gebruikt u hiervoor een tyleen klemkoppeling. Met deze koppeling krijgt u een waterdichte verbinding in uw waterleiding. U kunt de waterleiding nu ook gerust onde de grond plaatsen. 

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!