Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Open tot 17.30 uur
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Wat is tyleen precies?

Wat is tyleen? Voor Tyleen of tyleenslang wordt ook wel de naam PE buis gebruikt. Tyleen is een product dat bestaat uit HDPE of ZPE bestaat. Tyleen is is verkrijgbaar voor verschillende toepassingen, te weten:

  • tyleen waterleiding
  • tyleen gasleiding 

In deze blog leggen we graag uit wat tyleen precies is en waarom u een tyleenslang gebruikt. 

Tyleen waterleiding 

Tyleen waterleidingWilt u een waterleiding aanleggen in uw tuin? Of heeft u altijd gedroomd van een buitendouche of een buitenkeuken? De tyleenslang is geschikt voor drinkwater, dus uw douche of kraan is zo aangelegd in uw tuin met een tyleen waterleiding. De tyleen waterleiding is te herkennen aan een blauwe streep aan de buitenzijde van de tyleenslang. 

KIWA keurmekDe tyleen waterleiding wordt met name gebruikt voor een waterleiding buiten het huis. Omdat u graag het water wilt drinken is het belangrijk om een tyleenslang te nemen die voorzien is van het KIWA keurmerk. U ziet direct of een tyleenslang voorzien is van een KIWA keurmerk als er op de buitenzijde van de tyleenslang KIWA gedrukt staat. 

Daarnaast wordt een tyleen waterleiding ook veel gebruikt om beregening in de tuin aan te leggen. Dan is het minder belangrijk dat de tyleenslang voorzien is van het KIWA keurmerk. U kunt in dat geval kiezen voor een ongekeurde tyleenslang. Dat scheelt in de kosten. 

Bij een beregeningsinstallatie sluit u de sproeiers in de tuin sluit u de tyleenslang aan op de watertoevoer. Vervolgens sluit u de sproeiers aan op de tyleen waterleiding. 

Verder wordt tyleenslang voor water veel toegepast voor het maken van een drinkvoorziening voor dieren. Wellicht heeft u paarden die in het weiland of in de stal een drinkbak nodig hebben. Met een tyleenslang is dit zeer eenvoudig. Heeft u er wel eens aan gedacht dat een drinkbak buiten het huis ook heel prettig kan zijn voor uw hond op het terrein? 

Kortom, de tyleen waterleiding wordt veel toegepast als waterleiding buiten het huis, zoals: 

  • buitendouche
  • kraan buitenkeuken
  • beregening in de tuin
  • drinkbak voor uw dieren in de stal of buiten
  • kraan in de garage

Dit zijn maar enkele voorbeelden waar u tyleen voor zou kunnen gebruiken, maar er zijn nog zoveel meer toepassingen. Heeft u een vraag over de toepassing van tyleen, bel ons gerust. Wij helpen u graag.

U kunt verschillende delen tyleen voor de waterleiding aan elkaar verbinden met een klemkoppeling voor water. 

Tyleen gasleiding 

Tyleen gasNaast de toepassing als waterleiding, wordt tyleen ook gebruikt voor een gasleiding buitenshuis. Dit is echt een andere tyleenleiding. U kunt dus niet de tyleen voor water gebruiken!

De tyleen gasleiding is te herkennen aan een gele streep aan de buitenzijde van de tyleenslang. 

Wilt u een gasleiding buitenshuis aanleggen, omdat u bijvoorbeeld gas nodig heeft in de schuur of in de buitenkeuken? Dan is de tyleen gasleiding dé oplossing. 

Gastec Qa keurmerkOmdat het belangrijk is dat uw gasleiding niet gaat lekken, is het verstandig om erop te letten dat de tyleen gasleiding is voorzien van het gastec Qa keurmerk. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw gasleiding aan alle in Nederland gestelde eisen aan een gasleiding voldoet. 

 

U kunt een aftakking in de gasleiding maken of 2 delen gasleiding aan elkaar verbinden met een Hawle koppeling

Tyleen vorstbestendig

Kan een tyleenslang bevriezen? Het water in een tyleenslang kan bevriezen, maar de tyleenslang zelf is niet gevoelig voor vorstschade. De tyleen op zich is vorstbestendig. Als het water in de tyleenslang weer is ontdooid, kan de tyleenslang weer gebruikt worden zoals voor de vorst. Hierdoor kan de tyleenslang zowel onder als boven de grond worden toegepast. De tyleenslang is UV-bestendig. De tyleenslang kan met buisklemmen ook bovengronds geïnstalleerd worden.  

Tyleen diepte

Hoe diep moet een tyleenslang? Het is verstandig om bij gebruik in de grond, de tyleenslang op een diepte van 60cm in te graven. Dan ligt de tyleen onder de vorstgrens en zal het water in de tyleenslang niet bevriezen. 

Tip: Als u de tyleenslang in de grond plaatst, leg dan tussen de slang en het maaiveld een blauw markeringslint in de grond met daarop de tekst: Pas op drinkwater. Dit doen de waterleidingbedrijven ook om schade aan de leiding bij toekomstige graafwerkzaamheden te voorkomen!

Tyleen warm water

De tyleenslang waterleiding is minder geschikt voor warm water. De buis zelf kan wel een temperatuur aan tot 70 graden Celcius. Maar bij warm water onstaat een aanmerkelijk groter risico op Legionella. Ook neemt de druk die de tyleenslang aankan aanzienlijk af. Om deze reden raden wij u af om de tyleenslang voor warm water te gebruiken. 

Tyleen eigenschappen 

Tyleenslang is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Welke type tyleenslang u kiest is afhankelijk van waar u de tyleen voor gaat gebruiken. In de blog "Tyleen maten" gaan we in op de verschillende maten en toepassingen van tyleenslang. 
Ook staat er bij de verschillende soorten tyleenslang aanduidingen, zoals SDR, PN en HDPE of ZPE. Bekijk onze verschillende blogs om precies te weten wat de aanduidingen betekenen. 

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!