Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

PVC

Het woord PVC kom je geregeld tegen. We kennen de term allemaal wel, maar wat is PVC nu eigenlijk? Waar wordt PVC van gemaakt? Waar wordt PVC voor gebruikt? In deze blog leggen we je het graag uit.

Wat is PVC? Afkorting

De afkorting PVC staat voor Poly Vinyl Chloride. Polyvinylchloride is een van de meest gebruikte kunststoffen. PVC bestaat uit twee natuurlijk grondstoffen, te weten aardolie en zout. De aardolie fungeert als de bron voor koolstof en waterstof, zout als bron van chloor. 

Wat is PVC? Kunststof 

PVC is een van de meest gebruikte kunststoffen. Als PVC wordt gemaakt is het transparant van kleur, het is hard en slecht brandbaar. Als PVC wordt verwarmd wordt het zacht, het is dus thermoplastisch. 

Door bepaalde stoffen toe te voegen aan PVC kan de kleur worden gewijzigd. Ook kan de buigzaamheid en de bestendigheid tegen licht en warmte worden beïnvloed. Op deze manier kan de PVC worden aangepast aan de eisen die worden gesteld aan een eindproduct. Hierdoor kan een product van PVC uiteindelijk voldoen aan een keurmerk voor de toepassing van de kunststof. 

Eigenschappen van PVC

Producten van PVC hebben verschillende kenmerken. Deze eigenschappen zijn kenmerkend voor producten van PVC. Zo is een product van PVC heel duurzaam, omdat PVC volledig en oneindig recyclebaar is. Zo kan het materiaal PVC steeds voor een ander product worden gebruikt. 

Daarnaast kan PVC door het toevoegen van een stof aan de PVC heel stevig of juist heel flexibel worden gemaakt. Afhankelijk van de specifieke wensen voor het eindproduct. Zo is een PVC buis heel hard, maar bijvoorbeeld vloerbedekking van PVC is juist heel zacht en flexibel. Beide zijn gemaakt van het basispolymeer PVC, maar door de toevoeging van diverse additieven kunnen de eigenschappen op maat worden gemaakt.

Een ander kenmerk van PVC is dat het brandvertragend is. PVC wordt wel zacht als het wordt verwarmd, maar prodcuten van PVC zijn brandvertragend. 

Verder heeft PVC de eigenschap dat het licht van gewicht is. Een grote buis van PVC is nog steeds goed te tillen. 

Als laatste heeft PVC de eigenschap elektrisch isolerend te zijn. 

Kortom: PVC is er in verschillende vormen en maten en wordt voor vele toepassingen gebruikt. Maar PVC heeft altijd een zelfde oorsprong met een aantal overeenkomstige eigenschappen. 

PVCVoordeel: Beter en makkelijker dan zelf naar de winkel!