Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Riolering

Riolering hulpstukken

Bij de aanleg van uw riolering wordt onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitenriolering. Binnenshuis worden de pvc buizen met lijm aan de pvc hulpstukken lijm gekoppeld. Eenmaal buitenshuis gaat met doorgaans verder met 125 mm pvc buis en worden pvc hulpstukken manchet gebruikt. Zowel binnen als buiten wordt veelal de sterkte klasse SN-4 gebruikt. Allen bij zware belasting, bijvoorbeeld onder een oprijpad of parkeerplaats waar zwaar materieel over rijdt gebruikt men SN-8 buizen en hulpstukken. Hieronder volgt een korte uitleg.

Riolering hulpstukken voor binnenriolering

De riolering hulpstukken binnen de woning hebben de volgende diameters:

  • 110 mm pvc buis met hulpstukken: dit is de hoofdleiding, hier worden alle aftakkingen op aangesloten. Toilet afvoer is ook 110 en gaat rechtstreeks naar de hoofdleiding. Voorkom verstoppingen door altijd 45 graden t-stukken te gebruiken! 
  • 75 mm pvc: sub-hoofdleiding binnenshuis bij grotere hoeveelheden afvalwater.
  • 50 mm pvc: bad en douche
  • 40 mm pvc: wastafels, wc fonteinen, wasmachines en vaatwassers.
  • 32 mm pvc: condens water afvoer van de ketel 

Riolering hulpstukken voor buitenriolering

Eenmaal buiten is het gangbaar om over te stappen naar riolerings hulpstukken met manchet in de diameter 125mm. Gebruik hier altijd 45 graden t-stukken en 45 graden bochten voor vloeiende lijnen zodat verstoppingen niet snel ontstaan. 

Tip gebruik enkele ontstoppingsstukken om in een later stadium eventuele ontstoppingen snel en gemakkelijk te kunnen oplossen! Ze zijn er ook met lijm verbinding voor binnenshuis.

Tip: Sommige installateurs verlengen de 110mm hoofdleiding tot achter de achterzijde van het gebouw. Leiden de buis dan met een 45 graden bocht schuin omhoog. Net onder het maaiveld eindigen ze met een pvc pvc eindstuk met schroefdeksel. Op deze manier hoeft u in een later stadium bij problemen met uw riolering niet de kruipruimte in, maar kunt u buiten de buis opgraven en de deksel eraf draaien. Voorkom veel graafwerk, door goed te onthouden waar de buis eindigt