Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Riolering

Wat betekent SN4 en SN8?

Bij PVC afvoerbuizen wordt naast de diameter en de dikte van de wand ook de stijfheidsklasse vermeld. Maar welke stijfheidsklasse is nu vereist voor welke specifieke toepassing en waar ligt het onderscheid? In deze blog willen we dit graag voor u verduidelijken.

Wat is het verschil tussen SN4 en SN8 PVC buizen?

Bij PVC buizen zijn er variërende wanddiktes voor verschillende diameters, bijvoorbeeld voor een PVC buis met een doorsnede van 110 mm. Deze wanddikte van de PVC afvoerbuis beïnvloedt de stijfheid ervan. In de Europese normering wordt de "nominale ringstijfheid" aangeduid als SN, gemeten in kN/m2. Dit verwijst naar de kracht die vereist is om de PVC buis met een bepaalde snelheid tot 3% van de binnendiameter in te drukken. De drie stijfheidsklassen zijn SN2, SN4 en SN8. De keuze tussen deze stijfheidsklassen hangt af van de externe druk die op de PVC buis wordt uitgeoefend.

Het verschil tussen SN4 en SN8 in de toepassing

De meest gangbare PVC buizen hebben de stijfheidsklasse SN4. Deze zijn geschikt voor gebruik rondom woningen en bedrijfspanden, en kunnen zelfs als duikerbuizen fungeren. Een SN8 PVC buis heeft een dikkere wand dan een SN4 PVC buis. SN8 PVC buizen zijn geschikt voor zwaardere belastingen en worden voornamelijk in de wegenbouw en als duikerbuizen gebruikt. Vooral wanneer er zwaar verkeer over het gebied rijdt waarin de PVC buis is geïnstalleerd. SN2 PVC buizen, ook bekend als dunwandige PVC buizen, hebben minder draagkracht. Daarom zijn ze niet geschikt om onder de grond te plaatsen, zeker niet op plekken met verkeersbelasting. SN2 PVC buizen worden bijvoorbeeld ingezet voor lucht- en stofafvoer in bedrijfspanden of als kokers in bouwputten die met beton worden gevuld.

Het verschil tussen SN4 en SN8 in de prijs

Aangezien SN8 PVC buizen een dikkere wand en een hogere stijfheidsklasse hebben en dus meer PVC materiaal bevatten, zijn ze duurder dan PVC buizen met stijfheidsklasse SN4. Wilt u meer informatie over de toepassing en het gebruik van PVC buizen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Onze experts op het gebied van waterafvoer staan klaar om u verder te helpen.