Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Riolering

Afschot riolering bepalen doe je zo!

Water kan alleen worden afgevoerd wanneer het naar beneden stroomt. U bereikt hetzelfde effect bij het aanbrengen van een afschot in uw riolering. Een afschot houdt in de afvoerbuizen in een licht schuine helling naar beneden worden gelegd. Doordat de afvoer net niet waterpas ligt, ontstaat de juiste helling waarbij vuil water makkelijk wegstroomt. In deze blog leggen wij uit hoe een afschot voor de riolering werkt en hoe groot het afschot moet zijn.

Waarom afschot riolering?

Het antwoord is vrij eenvoudig. Vuil water in een loodrechte, horizontale waterpas gelegde buis loopt niet goed weg. Om die reden worden afvoerbuizen naar de riolering altijd op afschot, dat wil zeggen schuin naar beneden aangelegd. Het is belangrijk om zowel een te groot als een te klein afschot te voorkomen.

Een te groot afschot zorgt ervoor dat het water te snel wegstroomt. Dan bestaat de kans dat er te veel zware bestanddelen in één keer worden meegenomen. Op die manier kan er bijvoorbeeld te veel ontlasting in de riolering terecht komen, met verstopping als gevolg.

Ook bij een te klein afschot kan er makkelijk een verstopping ontstaan. Dat kan er namelijk toe leiden dat vuil en andere vaste bestanddelen niet voldoende worden meegenomen en het vuil in de leiding neerslaat.

Afschot riolering per meter

Het minimale afschot voor de riolering per meter wordt berekend door het hoogteverschil aan te geven per meter afvoerbuis. Bij de riolering is dat minimaal 5 millimeter per meter buis, ofwel 0,5%. De NEN 3215 richtlijnen schrijven zo’n 0,5 tot 2 cm voor (0,5%-2%). Met een afschot voor de riolering van 10 mm per meter buis zit u altijd aan de veilige kant.

Hoeveel afschot riolering

Het hangt af van het type voorziening hoeveel afschot voor de riolering u het beste kunt hanteren. In de keuken is het extra belangrijk dat zich geen vuil en vet ophoopt in de afvoerleiding. Daarom is een afschot van 20mm per meter afvoerbuis aan te raden. Bij de regenwaterafvoer speelt het probleem van verstopping een minder grote rol. In dat geval adviseren wij een afschot van 5 mm per meter. Dat verhoogt de capaciteit van de dakgoot en voorkomt dat er plassen water blijven liggen.

Riolering aanleggen afschot

Afgezien van van de riolering aanleggen op afschot is er nog meer waar u om moet denken, zoals de lengte en het aantal bochten:

  • Hoe langer de afvoerleidingen, hoe groter de kans op verstopping.
  • Hoe meer bochten, hoe groter de kans op verstopping.

In de richtlijn NTR 3216 worden er aan beide eisen gesteld. Neem het voorbeeld van een toilet. Hierbij mag de totale lengte van verzamelleiding inclusief de afvoerleidingen van het toilet zelf niet langer zijn dan 8 meter. Verder stelt de NTR 2316 richtlijn eisen aan het maximale aantal bochten. De regel luidt als volgt: de maximale richtingsverandering mag niet meer bedragen dan 135°. Als u drie gelijke bochten of ander PVC hulpstukken aanbrengt mogen deze elk maximaal een hoek van 45° maken.

Afschot riolering tips

Zoals we hebben uitgelegd is het belangrijk om te kiezen voor een afschot in de riolering. Meer tips hierover vindt u op onze nog uitgebreidere blog. Behalve het aanleggen van het juiste afschot is het bijvoorbeeld ook belangrijk de juiste diameter van de buizen te bepalen. Meer hierover leest u op de pagina’s over de afvoer en over de diverse PVC buis maten.

PVC Voordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!