Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Beregening

Druppelsysteem

Een druppelsysteem is een beregeningsmethode waarbij water rechtstreeks aan de wortels van de planten wordt afgeleverd. Dit systeem is geschikt voor diverse toepassingen, zoals het bewateren van pas geplante jonge hagen en het irrigeren van dichtbegroeide bloemperken. In situaties waarin planten dicht bij elkaar staan, is het vaak moeilijk om met traditionele sproeiers de wortelzones effectief te bereiken. Met een druppelsysteem wordt dit probleem opgelost.

Druppelsysteem voor de tuin

Een druppelsysteem is bijzonder geschikt voor het bewateren van uw tuin met een beperkte hoeveelheid water per uur. Dit systeem zorgt ervoor dat het water direct bij de wortels van de planten wordt afgeleverd of dicht in de buurt ervan. Hierdoor wordt de irrigatie zeer gericht en doeltreffend. Dit resulteert niet alleen in een efficiënt gebruik van water, maar leidt ook tot aanzienlijke waterbesparing. Met ons brede assortiment vindt u altijd een passende oplossing voor uw specifieke situatie.

Automatisering van een druppelsysteem

Het is uitermate eenvoudig om een druppelsysteem te automatiseren. De meest basale methode is het plaatsen van een tijdklok op uw waterkraan. Hiermee stelt u de start- en eindtijd in, zonder dat u er actief bij betrokken hoeft te zijn.

Een andere optie is om het druppelsysteem aan te sluiten op een beregeningscomputer. Dit wordt vaak gekozen wanneer in de tuin ook pop-up sproeiers voor het gazon worden gebruikt. In dit geval kunt u een aparte zone op de beregeningscomputer toewijzen aan het druppelsysteem. Dit maakt het mogelijk om een afwijkende beregeningsduur in te stellen ten opzichte van de pop-up sproeiers, afhankelijk van de behoeften van de planten. Bijvoorbeeld, een pas geplante heg kan vaker en intensiever worden bewaterd met het druppelsysteem dan een volgroeide heg.

Druppelsysteem maken

Er zijn verschillende soorten druppelsystemen:

  • tyleenslang waar u op plaatsen van de plant gaten prikt
  • druppelslang met om de 30 cm een druppelaar
  • zweetslang met over de gehele lengte waterafgifte
  • ondergrondse druppelslang

Druppelsysteem van tyleen

Druppelsysteem

Bij een tyleen druppelsysteem wordt een tyleenslang met een diameter van 16 mm langs de planten gelegd die u wilt beregenen. Op de locaties waar de planten zich bevinden, maakt u gaatjes in de tyleenslang met een ponspen. Deze gaatjes dienen als aansluitpunten voor de irrigatieslang. Een insteekplug wordt gebruikt om de irrigatieslang aan deze gaatjes te bevestigen. Aan het uiteinde van de irrigatieslang plaatst u een eindgrondpen waardoor de irrigatieslang wordt geleid. Hierop wordt een druppelaar bevestigd. U kunt zelf kiezen welke hoeveelheid water per uur gewenst is, aangezien elke druppelaar een specifieke waterafgifte heeft.

Druppelsysteem met een druppelslang

Een druppelsysteem dat gebruikmaakt van een druppelslang is perfect voor het bewateren van bodembedekking, dichte beplanting, hagen en bomen. De druppelslang is een flexibele buis waarmee u snel en gemakkelijk een druppelsysteem kunt opzetten. De druppelaars zijn gelijkmatig verdeeld over de druppelslang, en de waterafgifte per uur wordt duidelijk vermeld bij de verschillende druppelslangen. Hierdoor kunt u de druppelslang kiezen die het beste past bij uw specifieke situatie.

Druppelslang

Druppelsysteem met een zweetslang

Een zweetslang is een buis met een poreuze buitenkant, waardoor deze langs de gehele lengte en rondom water afgeeft aan de omgeving. Het lijkt alsof de slang "zweet". U kunt een zweetslang zowel bovengronds als ondergronds plaatsen. Het voordeel van ondergrondse plaatsing is dat het water niet kan verdampen, wat een waterbesparing van wel 50% oplevert. De zweetslang is voorzien van een "Gardena" koppeling aan het uiteinde, waardoor u deze gemakkelijk op een kraan kunt aansluiten. Daarnaast kunt u zelfs opgeloste meststoffen via de zweetslang bij de plantenwortels toedienen.

Druppelsysteem ondergronds

Druppelslang ondergronds

Een druppelsysteem kan ook ondergronds worden aangelegd met behulp van een ondergrondse druppelslang. Dit is met name handig voor gazons, borders en gebieden die vatbaar zijn voor vandalisme. Het grote voordeel van ondergrondse beregening is dat het onzichtbaar is gedurende de hele dag, en daarnaast komt het water direct bij de wortels van de planten. De ondergrondse druppelslang is voorzien van druppelaars op gelijke afstanden van elkaar in de slang. Deze druppelaars geven water af aan de omgeving. Binnenin de druppelaar bevindt zich een koperen schild dat voorkomt dat de druppelaar verstopt raakt.