Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Riolering

PVC afvoer verlijmen

Bij de aanleg van een PVC afvoer is het verlijmen van de buizen een veelgebruikte methode. Met hard PVC lijm zorgt u voor een krachtige lijmverbinding in uw binnenriolering. In deze blog geven wij u stap voor stap uitleg over hoe u het beste te werk kunt gaan.

PVC afvoer verlijmen stappenplan

Maak voordat u een PVC afvoer gaat verlijmen een stappenplan. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom adviseren wij u om van tevoren alle benodigde materialen te verzamelen. Zorg ervoor dat niet alleen de PVC buizen en verbindingsstukken klaarliggen, maar ook benodigheden zoals PVC lijm, een permanent marker, een PVC zaag en een zaagkoord voor op de moeilijk bereikbare plekken.

1. PVC afvoer buis inkorten

In veel situaties is het praktisch om met een marker eerst aan te geven op welk punt u de PVC afvoerbuis wilt inkorten. Voor de klus zelf kunt u een fijne houtzaag of een PVC zaag gebruiken. Op een krappe plek waar u weinig armslag heeft is het handiger om te kiezen voor een zaagkoord.

2. Aanschuinen PVC afvoerbuis

Voor het maken van een lijmverbinding schuift u de PVC buis in het daarvoor benodigde hulpstuk. Door het aanschuinen van de PVC afvoerbuis is het makkelijker om deze in het verbindingsstuk te schuiven en om de PVC lijm gelijkmatig te verdelen. Dat de aansluiting beter past maakt het ook gemakkelijker om na afloop overtollige lijm wilt wegschrapen. U verkrijgt de beste lijmverbinding door de PVC afvoerbuis aan te schuinen in een hoek van circa 15 graden.

3. Bramen verwijderen

Na het inkorten van de PVC buis blijven er altijd wat bramen achter op het snijvlak. Deze kunt u gemakkelijk verwijderen met een metalen spons, een vijl of een afbramer voor PVC buizen. Dit is nodig voor een sterke lijmverbinding.

4. PVC afvoer insteeklengte aftekenen

Voor het verlijmen van een PVC verbinding schuift u de PVC buis in een lijmmof of een ander hulpstuk. Daarbij is het belangrijk dat het lijmoppervlak groot genoeg is. Door de PVC afvoer insteeklengte af te tekenen weet u precies waar u de PVC lijm moet aanbrengen. Houd hierbij rekening met de lengte van de lijmmof of het hulpstuk waaraan u de afvoerbuis gaat bevestigen. Gebruik voor het aangeven van de insteeklengte bij voorkeur een permanent marker.

Zeker wanneer u meerdere onderdelen met elkaar gaan verlijmen, raakt u gemakkelijk het overzicht kwijt. Om die reden is het aan te raden om ook de juiste positie van het hulpstuk ten opzicht van de PVC buis op de buis zelf aan te geven. Doe dit bij voorkeur met een markeringslijn. Op die manier zorgt u ervoor dat de PVC afvoerbuis de juiste draai kan maken ten opzichte van het hulpstuk.

 

5. PVC afvoer lijmvlak reinigen

Vet en vuil op een PVC oppervlak zorgen ervoor dat PVC lijm zich minder goed hecht. Gebruik daarom een Griffon cleaner om vuil- en vetresten op het PVC afvoer lijmvlak grondig te verwijderen. Zo zorgt u voor een optimale hechting van de PVC lijm. Het is aan te raden om bij deze klus handschoenen te dragen.

Verdeel de Griffon cleaner over een schone en goed absorberende, pluisvrije doek. Nu kunt u vet en vuilresten met de doek van de PVC afvoerbuis of het hulpstuk afwrijven. Nadat de te verlijmen onderdelen schoon zijn, kunt u eventueel overgebleven condens met een droge doek afnemen.

6. Verlijmen met hard PVC lijm

Wanneer het lijmoppervlak grondig gereinigd en afgedroogd is, kunt u de PVC afvoerbuis verlijmen met hard PVC lijm. Dit doet u door zowel het lijmoppervlak van de buis als de binnenzijde van de lijmmof of het hulpstuk goed met lijm in te smeren.

Tip: Breng de lijm eerst aan op de binnenzijde van het hulpstuk, voordat u de PVC buis met lijm insmeert. Zo hoeft u de PVC afvoerbuis niet meer op de grond of een vieze ondergrond weg te leggen. Dat scheelt dubbel werk.

Het is belangrijk dat u de PVC afvoerbuis in een vloeiende en gelijkmatige manier in het PVC hulpstuk schuift, maar dat u niet hierbij draait. U kunt gemakkelijk checken of de lijmverbinding goed is gelukt. Als het goed is, ziet u een egaal en geheel gesloten lijmring op de overgang van de buis naar de fitting.

Vergeet tot slot niet om het PVC hulpstuk in de juiste hoek te draaien ten opzichte van de PVC buis. Dit is helemaal belangrijk wanneer u gebruik maak van bijvoorbeeld een T-stuk. Overgebleven lijmresten kunnen op de afvoerbuis inwerken en deze verzwakken. Verwijder daarom de overtollige lijm zodra alle onderdelen op de juist plek liggen. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een stuk keukenpapier.

Neem de tijd om de lijm te laten uitharden. Trek minimaal tien minuten wachttijd uit, voordat u uw lijmverbinding gaat belasten.

PVC afvoer verlijmen tips

Als u geduldig en zorgvuldig te werk gaat, is het niet ingewikkeld een PVC afvoer te verlijmen. De bovenstaande tips kunnen hierbij helpen. Verder raden wij u aan om uw werkzaamheden goed voor te bereiden. Moet u grote lengtes afleggen? Bestel dan direct uw buizen in de juiste lengte maar met voldoende speling! Zo heeft u minder lijmverbindingen nodig. Inkorten van de een PVC afvoer buis kan altijd nog. Op onze blog beantwoorden wij bovendien vaak gestelde vragen zoals:

 • Wat is PVC?
 • Welke PVC buis maten kan ik het beste gebruiken?
 • Wat is het belang van een afschot bij de riolering?

PVC afvoer verlijmen benodigdheden

U bent het snelste klaar met een PVC afvoer verlijmen wanneer u alle benodigdheden heeft klaarliggen. We zetten de verschillende materialen en onderdelen nog even voor u op een rijtje:

 • PVC afvoer buizen
 • PVC hulpstukken
 • Een permanent marker
 • Een PVC zaag
 • Een zaagkoord voor de moeilijk bereikbare stukken
 • Een metalen spons, vijl of ontbramer
 • Een Griffon Cleaner
 • Een absorberende doek
 • Een droogdoek
 • Keukenpapier
 • PVC lijm

PVC Voordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!