Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

Tyleen koppeling aansluiten

Wilt u twee delen tyleenslang aan elkaar verbinden? Of wilt u bijvoorbeeld een aftakking in een waterleiding van tyleenslang maken? Voor het maken van een verbinding in een waterleiding van tyleen worden tyleen klemkoppelingen gebruikt. Hoe u dit precies doet leggen we u graag in deze blog stap voor stap uit. 

Tyleenslang zagen

afbraamapparaat

Eerst zaagt u de tyleenslang op de juiste maat af. Het is belangrijk om de tyleen recht (goed haaks) af te snijden, zodat de tyleen straks goed in de koppeling kan worden gestoken. Voor het op maat zagen van de tyleenslang kunt u een PVC zaag gebruiken. 
Daarna snijdt u de bovenzijde van de gezaagde tyleenslang schuin af met een afbramer. Hierdoor wordt de bovenzijde van de zaagsnede licht schuin en worden eventuele bramen verwijderd. Op deze manier kan de tyleenslang goed in de klemkoppeling worden gestoken. 
Als de tyleenslang schuin is afgezaagd en er nog bramen op de zaagsnede zitten, bestaat de kan dat de rubberen ring niet goed afsluit, waardoor de tyleen koppeling kan gaan lekken. 

Tyleenkoppeling wartelmoer

Tyleenkoppeling

Vervolgens draait u de wartelmoer van de klemkoppeling een stukje los. U draait de wartelmoer zover los totdat driekwart van het schroefdraad van de tyleenkoppeling zichtbaar is. Het is niet nodig om de wartelmoer volledig van de tyleenkoppeling te draaien. U heeft nu voldoende ruimte om de tyleenkoppeling te monteren. 

Tyleenkoppeling monteren aftekenen

tyleen koppeling aansluiten

Als u de wartelmoer voor driekwart heeft losgedraaid, meer u de afstand vanaf de bovenzijde van de wartelmoer tot aan de stootrand van de tyleenkoppeling. Dezelfde afstand tekent u vervolgens af op de tyleenslang. U ziet nu eenvoudig of de tyleenslang voldoende ver in de koppeling is gestoken.  

Tyleenkoppeling monteren tyleen

Tyleen koppeling aansluiten

U kunt nu de tyleenslang in de koppeling duwen totdat u de stootrand voelt. Als u de stootrand raakt, kan de tyleenslang niet meer verder de tyleenkoppeling worden ingeduwd. Ook is nu het markeringspunt niet of nauwelijks meer zichtbaar. Om de tyleenslang gemakkelijk in de tyleenkoppeling te duwen, adviseren wij u om Griffon Blue gel te gebruiken. Dit is een KIWA goedgekeurd glijmiddel. 

Als de tyleenslang voldoende diep in de tyleenkoppeling zit, draait u de wartels met de hand stevig vast. Voor een wartel met een diameter van 40mm of meer adviseren wij u om een montagesleutel te gebruiken. 

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!