Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Beregening

Magneetkleppen aansluiten

Magneetklep werking

Een magneetklep ontvangt een signaal van de beregeningscomputer om bij de start van het programma open te gaan. Gedurende de looptijd van het beregeningsprogramma blijft er stroom op de magneetklep, waardoor deze geopend blijft en water naar de sproeiers kan doorlaten. Zodra het beregeningsprogramma is afgerond, schakelt de beregeningscomputer de stroomtoevoer naar de magneetklep uit, waardoor de magneetklep sluit. Dit voorkomt verdere watertoevoer naar de sproeiers via de magneetklep.

Magneetkleppen aansluiten aan een beregeningsysteem

Vaak wordt de beregening van een tuin, park of weiland opgedeeld in verschillende zones of sectoren. Dit heeft het voordeel dat u een lichtere pomp met minder capaciteit kunt gebruiken dan wanneer u het gehele oppervlak in één keer moet besproeien. Bovendien is het mogelijk dat de beregeningscomputer meerdere zones kan regelen, wat uitstekend wordt ondersteund.

Zodra u heeft bepaald hoeveel zones er nodig zijn voor het besproeien van uw tuin, weet u ook hoeveel magneetkleppen vereist zijn. Elke zone vereist één magneetklep.

Rainbird magneetklep kleppendoos

Aansluiten van magneetkleppen in een kleppendoos

De magneetkleppen worden naast elkaar geplaatst in een kleppendoos, zoals te zien is op de afbeelding hiernaast.

In de kleppendoos kunnen vooraf aangegeven gaten worden geopend, zodat de wateraanvoerleiding en de leidingen naar de verschillende zones door de kleppendoos kunnen lopen.

Aan de kant van de wateraanvoer monteert u een PVC-manifold, dat ervoor zorgt dat het water naar alle magneetkleppen kan stromen. Met behulp van hard PVC-lijm, zoals Griffon WDF-05, kunt u de magneetklep aan het manifold bevestigen. Aan de uitgangszijde van de magneetklep kunt u een tyleenslang bevestigen, die naar de verschillende sproeiers in de zone leidt.

 

Verbinding maken tussen magneetkleppen en beregeningscomputer

Om de magneetkleppen te kunnen bedienen via de beregeningscomputer, is bedrading van de beregeningscomputer naar de magneetkleppen vereist. Afhankelijk van het aantal zones in het beregeningssysteem, bepaalt u hoeveel draden er nodig zijn voor de besturingskabel. Deze kabel is beschikbaar met 3, 5, 7 of 10 gekleurde draden. U sluit de verschillende draden van de besturingskabel aan op de daarvoor aangegeven plaatsen op de beregeningscomputer, meestal aan de onderkant. Daarna kunt u de besturingskabel met behulp van een Mepac spijkerclip aan de muur bevestigen, zodat deze stevig en veilig is gemonteerd. Het is belangrijk om tijdens de installatie de beregeningscomputer nog niet op het stroomnet aan te sluiten, voor uw eigen veiligheid.

De witte draad fungeert als de gemeenschappelijke draad. Deze draad sluit u aan op de "common" uitgang van de beregeningscomputer. Vervolgens sluit u telkens één van de twee draden van de magneetklep aan op deze aansluiting. Het maakt niet uit welke van de twee draden u kiest. Voor het verbinden van de magneetkleppen onderling maakt u gebruik van de Rain Bird kabelverbinder DBM.

aansluiten beregeningscomputer

Hierna kunt u een gekleurde draad uit de besturingskabel nemen en deze aansluiten op de eerste beschikbare poort op de beregeningscomputer. Aan de andere kant van de besturingskabel bevestigt u dezelfde kleur draad met behulp van een Rain Bird kabelverbinder DBM aan de overgebleven draad van een van de magneetkleppen. Dit herhaalt u voor de andere magneetkleppen, totdat alle kleppen via draden van de besturingskabel verbonden zijn met de beregeningscomputer.

Als er na het aansluiten van alle magneetkleppen nog extra draden over zijn, sluit deze dan af met een Rain Bird kabelverbinder DBM.

Zodra u alle verbindingen nogmaals hebt gecontroleerd, kunt u de beregeningscomputer aansluiten op het elektriciteitsnet. Als u wilt weten hoe u de beregeningscomputer installeert, raadpleeg dan onze adviespagina over het aansluiten van de beregeningscomputer.

Mocht u ook een regensensor op de beregeningscomputer willen aansluiten, bekijk dan onze adviespagina over het aansluiten van een regensensor.

Magneetklep aansluiten vragen

Heeft u nog vragen over het aansluiten van de magneetkleppen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze specialisten op het gebied van beregening staan klaar om u verder te helpen.