Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Overig

ZPE kunststof

De kunststof ZPE (Zacht PolyeEth(yl)een) is een populair materiaal dat in veel industriële producten wordt toegepast. De ZPE tyleenslang is hiervan een goed voorbeeld. Het woord tyleen (of thyleen) in deze productnaam is afgeleid van het woord Etheen en verwijst naar exacte dezelfde kunststof. In deze blog leggen we uit wat ZPE is, welke eigenschappen het heeft en welke toepassingen het kent.

Wat is ZPE

ZPE is een veelgebruikte variant van het materiaal polyetheen, dat bekend staat om de grote duurzaamheid. Doordat het honderd procent recyclebaar is, vormt het slechts een geringe belasting voor het milieu. In tegenstelling tot HDPE (Hoge Dichtheid PolyEtheen) is ZPE zacht en flexibel. Om die reden wordt het vaak toegepast bij de installatie van leidingwerk met veel bochten.

ZPE buis

Zacht polyetheen wordt verreweg het meeste toegepast in de ZPE buis, ook wel tyleenbuis of ZPE tyleenslang genoemd. Dit product is onder andere leverbaar in de volgende diameters:

  • 16mm
  • 20mm
  • 25mm
  • 32mm
  • 40mm
  • 50mm

Met de aangeven diameter wordt de buitendiameter aangegeven. Bij de productspecificaties van een ZPE buis wordt de exacte maat aangegeven met een dubbele code, zoals 16 mm x 1,8 mm. Het eerste cijfer staat voor de buitendiameter en het tweede cijfer voor de wanddikte.

ZPE eigenschappen

Vooral bij het aanleggen van leidingen voor de watertoevoer heeft ZPE vele positieve eigenschappen. Deze kunststof is naast flexibel tegelijk ook stug en behoorlijk drukbestendig. Om die reden wordt een ZPE tyleenslang voor meerdere doeleinden gebruikt. De slangen van dit type zijn zeer geschikt om schoon (drink)water aan te voeren naar een buitendouche, buitenkeuken of naar uw automatische installatie voor de beregening van uw tuin. Houdt u paarden bij uw huis of wilt u ervoor zorgen dat uw hond buiten altijd genoeg te drinken heeft? Met een tyleenslang regelt u gemakkelijk de watertoevoer. Kort samengevat zijn de genoemde ZPE eigenschappen goed voor de volgende toepassingen:

ZPE keurmerk

Zeker wanneer u water wilt aanvoeren, is het belangrijk dat een tyleenslang van ZPE het juiste keurmerk heeft, in dit geval het KiWa keurmerk. ZPE slangen voor drinkwater van het type 40 met KiWa keurmerk zijn uitgevoerd met zwart-blauwe strepen. Drinkwater dat wordt aangevoerd in een tyleenslang met dit ZPE keurmerk kan zonder risico worden gedronken.

ZPE SDR

De drukbestendigheid van tyleenslangen van ZPE hangt samen met SDR waarde. De afkorting staat voor Standard Dimension Ratio. Dit is een waarde die wordt verkregen door de buitendiameter te delen door de wanddikte van de tyleenslang. Hoe lager de SDR waarde hoe hoger de maximale inwendige drukbestendigheid (PN), uitgedrukt in het aantal Bar. Deze wordt berekend op basis van de nominale druk bij temperaturen tot 20°c (PN10 = 1mpa=10 bar) Een PE 40 buis heeft een SDR van 9 en een PN waarde van 6 bar.

ZPE koppelingen

Er zijn verschillende soorten ZPE koppelingen waarmee u een tyleenslang kunt aansluiten en koppelen. In bijna alle gevallen wordt hiervoor gebruik gemaakt van een kunststof klemkoppeling. Deze is voorzien van gekartelde ringen. Wanneer u de moer aandraait zal de buis vastgrijpen. De verbinding is nu trekvast, zodat uw ZPE koppeling waterdicht is.

Wanneer u de gastoevoer wilt regelen naar bijvoorbeeld uw buitenkeuken, raden wij u aan om gebruik te maken van HDPE tyleen speciaal voor gas. Tyleen voor gas is te herkennen aan gele strepen aan de zijkant van de buis en is voorzien van het Gastec keurmerk. U heeft bovendien een andere koppeling nodig, namelijk de Hawle koppelingen. Op onze blog over HDPE leest u hier meer over. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice!

PVCVoordeel: Sneller en beter dan zelf naar de winkel!