Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage omhulling

Wanneer u overweegt om drainage aan te leggen, is het essentieel om na te denken over het type systeem dat u wilt installeren en de keuze van drainagebuizen. Deze buizen kunnen zowel met als zonder omhulling en perforaties verkrijgbaar zijn. Een drainagebuis is een gegroefde buis vervaardigd uit polyetheen (PE), een thermoplastisch polymeer. Het selecteren van de juiste buis is van groot belang voor een optimale werking van uw drainage. Afhankelijk van de grondsoort en het beoogde gebruik kunt u bij het ontwerpen van uw drainagesysteem beslissen welke specifieke omhulling het beste past. Lees verder om te ontdekken welk type drainage en welke omhulling voor uw situatie het meest geschikt is!

Wat betekent drainage-omhulling en wat is het van belang?

Drainage-omhulling is een materiaal dat wordt gebruikt om een drainagesysteem vrij te houden van zand en vuil. Meestal is het gemaakt van gerecyclede materialen, zoals tapijtvezels en kunstgras, die bestand zijn tegen slijtage en scheuren.

Het gebruik van omhulling rondom uw geperforeerde drainagebuis is cruciaal, omdat het de levensduur van het drainsysteem kan verlengen en de effectiviteit ervan kan verbeteren. Het voorkomt namelijk dat de buis verstopt raakt. Door vuil en sediment buiten het systeem te houden, kan water efficiënter worden afgevoerd en wordt voorkomen dat de drainagebuis verstopt raakt. Concluderend, drainage-omhulling draagt bij aan het beschermen en onderhouden van een efficiënt en duurzaam drainsysteem, wat resulteert in een langere levensduur.

Drainagebuis met beschermende omhulling

Een veelgebruikte variant van drainagebuizen is die met zowel omhulling als perforaties. In de inkepingen van deze gegroefde buis zijn gaatjes aangebracht. De omhulling van de drainagebuis voorkomt het binnendringen van gronddeeltjes en voorkomt zo dat de drainagebuis verstopt raakt. Bovendien vergemakkelijkt de omhulling de instroom van water doordat het de weerstand tegen het instromen vermindert.

Om uw drainagesysteem optimaal te laten werken, is het van belang om de keuze van de omhulling van de drainagebuis af te stemmen op de specifieke lokale bodemsituatie. Bovendien is het raadzaam om materialen te selecteren die zijn voorzien van het KOMO-certificaat, wat een garantie biedt voor goede kwaliteit. Indien u meer wilt weten over het ontwerpen van een drainagesysteem en de verscheidenheid aan mogelijkheden en oplossingen, kunt u onze adviespagina over drainagesystemen raadplegen.

Welke soorten drainage omhulling zijn er?

De keuze voor het juiste type omhulling hangt af van de beoogde toepassing en het gewenste beschermingsniveau. Verschillende opties van drainage omhulling zijn beschikbaar:

  • Drainage omhulling PP450
  • Drainage omhulling PP700
  • Drainage omhulling kokos

Kies de geschikte drainage omhulling

Het type drainage omhulling dat u kiest, hangt af van diverse factoren zoals de beoogde toepassing, de locatie en omgevingsomstandigheden. Het is van essentieel belang om het juiste omhullingstype te selecteren om de levensduur en doeltreffendheid van uw drainagesysteem te optimaliseren. Hieronder hebben we de diverse opties in detail besproken, zodat u precies weet welke drainage omhulling geschikt is voor uw project.

Zodra u een keuze heeft gemaakt betreffende de omhulling van uw drainage, kunt u het drainagesysteem zelf prima aanleggen. U vindt gedetailleerde instructies over hoe u zelf een drainagesysteem kunt installeren op onze adviespagina over het aanleggen van drainage.

Drainage omhulling PP450

De PP450 omhulling voor drainage is de meest gangbare keuze voor drainagebuizen. In tegenstelling tot kokos heeft deze omhulling een extreem lange levensduur, tot wel zo'n 50 jaar. De omhulling van de drainagebuis is vervaardigd uit kunststof PP450 omhulling gemaakt van gerecyclede tapijtvezels. Deze PP450 drainage omhulling bestaat uit zowel nieuwe als gerecyclede tapijtvezels.

De poriegrootte (aangeduid met de 090-waarde) is 450 µm, en dit omhullingsmateriaal heeft ook het KOMO-keurmerk. De drainage omhulling PP450 buis is geschikt voor vrijwel alle voorkomende grondsoorten, met uitzondering van veengrond en grond met aanzienlijke hoeveelheden roest (ijzer). De PP450 fungeert als een fijn filter waarop roest gemakkelijk kan accumuleren, waardoor verstopping kan optreden. Dit kan echter worden voorkomen door de drainagebuis jaarlijks door te spuiten.

Drainage omhulling PP700

De drainage omhulling PP700 heeft, net als de PP450, een kunststof omhulling met polypropyleen vezels. Echter, bij de PP700 zijn de vezels grover in vergelijking met de PP450. Dankzij dit grovere filter raakt de drainagebuis minder snel verstopt door fijne deeltjes die zich in de grond bevinden, zoals roestdeeltjes.

Het gebruik van een drainagebuis met polypropyleen omhulling biedt een lange levensduur van 40 tot 50 jaar. De drainagebuis PP700, geproduceerd volgens het KOMO-keurmerk, heeft een karakteristieke poriegrootte of O90-waarde van 700 µm.

Drainage omhulling kokos

Traditioneel werd vaak een drainage omhulling met kokosvezels toegepast. Kokos is zeer robuust en licht van gewicht, wat het eenvoudig maakt om te installeren. Natuurlijke kokos omhulling voor drainage heeft doorgaans een levensduur van vijf tot tien jaar, aangezien de vezels na verloop van tijd vergaan. Hierdoor is kokos voornamelijk geschikt als een tijdelijke oplossing.

Drainage zonder omhulling

De geperforeerde drainagebuis is ook beschikbaar zonder omhulling en wordt vaak aangeduid als een "kale buis". Deze type drainagebuis wordt veelvuldig toegepast direct rondom bomen en planten. De buis is gemaakt van PE-materiaal, waardoor het flexibel en licht van gewicht is. Bovendien vertoont het een hoge weerstand tegen chemische invloeden. Dankzij de ribbelige geprofileerde structuur aan zowel de binnen- als buitenwand kan de geperforeerde drainagebuis druk vanuit de grond weerstaan.

Naast de kale geperforeerde buis bieden we ook buizen zonder perforaties, die ook wel bekendstaan als "blinde buis", en zonder omhulling. Deze ongeperforeerde blinde buis wordt eveneens gebruikt voor de afvoer van (regen)water. Het is ook ideaal als flexibele regenpijp of als verlengstuk voor een drainagebuis, vooral wanneer de drainage onder een pad doorloopt.

Wat zijn de voordelen van drainage omhulling?

De meerwaarde van het omhullingsmateriaal rondom een drainagebuis brengt verscheidene voordelen met zich mee. Het zorgt ervoor dat water effectiever wordt geabsorbeerd en verlengt tevens de levensduur van de buis. Een cruciaal voordeel is dat de omhulling fungeert als een barrière tegen kleine gronddeeltjes die anders in de buis zouden kunnen terechtkomen. Hierdoor wordt hinderlijke verstopping voorkomen. Bij WitWay bieden we zowel drainagebuizen met als zonder omhulling aan. De 'kale' buizen zijn met name geschikt voor gebruik in zware kleigrond of bij drainage rondom bomen. Kiest u voor een variant met omhulling, dan bieden we buizen aan met omhullingen van kokosvezels en polypropyleen.