Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainagebuis op maat maken

Blijft er na een flinke regenbui of een paar dagen regen ook een aantal plassen water in je tuin of paardenbak staan? Om dit overtollige water te kunnen afvoeren, is de aanleg van een drainagesysteem een goed idee. Voordat je dat kunt gaan doen, zul je de drainagebuizen eerst op maat moeten maken. Je leest in deze blog hoe je de drainagebuis het beste op maat kunt maken en aanleggen.

Drainagebuis op maat zagen

Het verlengen van een drainagebuis is heel eenvoudig door het bevestigen van een klikmof aan de volgende drainagebuis. Ook het inkorten door de drainagebuis op maat te zagen is eenvoudig. Bij het inkorten van een drainagebuis bepaal je eerst de gewenste lengte. Het is van belang dat bij het inkorten van de drainagebuis wordt voorkomen dat de omhulling van de drainagebuis los raakt. Als deze er niet meer strak omheen zit dan is het filter van de drainagebuis weg.

Dit kan leiden tot verstoppingen. Op de plek waar je de drainagebuis op maat wilt zagen, wikkel je ruimschoots drainagetape. Deze tape heeft een uitstekende hechting op alle soorten drainage omhulling, zoals pp450, pp700 en kokos. Het is uiterst belangrijk om over een breedte van maar liefst 10 cm drainagetape te wikkelen. Zo blijft de omhulling stevig vast zitten, ook na het op maat zagen.

 

 

Drainagebuis op maat maken benodigdheden

Meestal heb je bij het aanleggen van een drainagesysteem niet ieder keer een volle rol drainagebuis nodig. Je zult deze dus op de juiste lengte moeten afzagen om het drainagesysteem passend te krijgen. Om een drainagebuis op maat te maken, zijn de volgende benodigdheden onmisbaar: drainagetape, drainage hulpstukken, drainagespade, schelpen of grof zand en een PVC zaag.

Het is vrij eenvoudig om zelf een drainagebuis aan te leggen. Je graaft met behulp van een (drainage )spade een sleuf van minimaal 60 en maximaal 90 cm diep. Daarna voorzie je de bodem van een klein laagje grind, grof zand of schelpen. Voor een zo optimaal mogelijke afvoer van het overtollige regenwater kun je de drainagebuis het best in een rechte lijn aanleggen. Houd 4 tot 7 meter afstand tussen twee drainagebuizen. Leg je drainage in uw paardenbak aan? Houd dan een afstand van 3 meter tussen twee buizen. Een drainagebuis op maat maken en aanleggen vergt slechts enkele benodigdheden. Je kunt het eenvoudig zelf.

Drainagebuis op maat maken tips

Drainagebuis is in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Zo is er drainagebuis kokos, drainagebuis met kunststofvezels en je hebt ook de keuze uit drainagebuizen met of zonder omhulling. Dit zijn alle soorten drainagebuizen op een rijtje:

Een drainagebuis goed op maat maken en aan elkaar koppelen doe je met de volgende tips. Heb je het drainagesysteem aangelegd? Dan is het belangrijk dat het systeem uitkomt op een afvoer naar bijvoorbeeld een sloot of put. Een eindbuis is hiervoor de oplossing. Om te voorkomen dat de grond in de drainagebuis loopt, is een drainage afsluitkap een goede keuze. Voor extra informatie over een drainagebuis op maat maken of tips kan je contact opnemen met onze klantenservice!