Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Meerlagenbuis: De flexibele kunststof waterleiding!

Waar vroeger de cv leiding en drinkwaterleidingen werden aangelegd met koperen buizen en soldeerfittingen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van een flexibele waterleiding met een meerlagenbuis, ook wel alu-pers systeem genoemd. Dit product is voordelig in prijs en veel sneller en eenvoudiger te installeren dan de koperen buizen en knelkoppelingen .
Het is een drinkwaterleiding, die is voorzien van het KIWA keurmerk. Hierdoor weet je dat deze kunststof waterleiding voldoet aan alle in Nederland gestelde eisen die aan een waterleiding voor drinkwater worden gesteld.
De meerlagenbuis wordt veel gebruikt in woningen voor de waterleiding voor koud en warm water, het aanleggen van de warmtepomp, maar ook in cv installaties of het aanleggen van waterleiding voor het sanitair.
Meerlagenbuizen zijn leverbaar in de gangbare diameters 16 mm, 20 mm, 26 mm tot aan 32 mm op een rol of per meter. 

Een kunststof waterleiding voor flexibiliteit

Meerlagenbuis bestaat zoals de naam al aangeeft, uit meerdere lagen. Het is een kunststof waterleiding die zowel aan de binnenzijde als de buitenzijde bestaat uit een witte kunststof laag met hiertussen een aluminiumlaag. Omdat er tussen deze drie lagen nog hechtingsmiddel is toegevoegd, bestaan meerlagenbuizen eigenlijk uit 5 lagen. Dit is niet voor niets, want hierdoor profiteer je van diverse voordelen. Zo is deze flexibele waterleiding die geschikt is voor drinkwater buigzaam en vormvast.

Voordelen meerlagenbuis

De buizen zijn difussiedicht, dus zweten niet bij temperatuurverschil tussen de vloeistof in de buis en de temperatuur buiten de buis. Hierdoor is deze waterleiding ook in de muur of in het plafond te verwerken. Verder is meerlagenbuis licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen.
Een andere benaming voor een meerlagenbuis, is alupex buis, systeembuis of flexibele waterleiding. Vrijwel alle meerlagenbuizen worden gemaakt uit de materialen PE, een kunststof en aluminium. Een voordeel van een meerlagenbuis, is dat de buis de vorm goed behoudt. Dit heeft onder andere te maken met de aluminiumlaag.

Meerlagenbuis voor het aanleggen van de waterleiding

Meerlagenbuis is bestand tegen een constante watertemperatuur van maximaal 70° Celsius en kortstondig tot 95° Celsius. Daarom zijn deze flexibele waterleiding ook geschikt voor zowel koud als warm drinkwater en sanitairwater. Verder heeft een meerlagenbuis een zeer lange levensduur en is deze slijtvast en corrosiebestendig. De buizen zijn nagenoeg geluidloos en voorzien van zowel een KIWA als KOMO keurmerk. Wanneer je meerlagenbuizen gebruikt voor je waterleiding, vloerverwarming of cv-installatie dan hoef je de leiding nooit meer te vervangen! 
Met meerlagenbuizen heb je een modern leidingensysteem die geschikt is voor koud en heet drinkwater, sanitairwater, vloerverwarming en de centrale verwarming.

 

Koppelingen voor de meerlagenbuis waterleidingen

Voor het verbinden van meerdere delen meerlagenbuis maakt u gebruik van koppelingen. Hierbij kunt u kiezen uit drie soorten koppelingen.

De perskoppelingen zorgen ervoor dat de meerlagenbuizen waterdicht aan elkaar worden geperst. Hiervoor is echter een kostbare perstang nodig.
Daarnaast is het ook mogelijk om gebruik te maken van Multi Fit koppelingen. Het voordeel van deze koppelingen is dat deze kunnen gemonteerd zonder gebruik te hoeven maken van een dure perstang. Met een Multi Fit sleutel bevestig je de koppelingen in een handomdraai.
De meerlagenbuis is gemakkelijk te verlengen met een rechte koppeling. Met een T-stuk maak je eenvoudig een aftakking in de waterleiding. Met een verloop T-stuk kan je ook overgaan op een waterleiding met een andere diameter. Let hierbij wel op dat de waterleiding met de stroom van het water naar een kleinere diameter overgaat en niet naar een grotere diameter. Dat komt de waterdruk in huis niet ten goede.
Omdat de meerlagenbuis flexibel is, kan je bij bochten de buis met een buigveer in de juiste vorm buigen. Wil je een bocht maken van 90 graden, dan gebruik je een knie.

Overgang van een koperen buis naar een kunststof meerlagenbuis

Heb je een bestaande koperen leiding voor water in huis en wil je bij een renovatie of verbouwing overgaan op een kunststof leidingsysteem met een meerlagenbuis? Dat kan heel eenvoudig door gebruik te maken van de overgangskoppeling van koper naar een meerlagenbuis. Deze koppeling heeft aan de ene zijde een knelkoppeling die op de koperen buis kan worden bevestigd en aan de andere kant een koppeling die op de meerlagenbuis past. Hierdoor maak je eenvoudig en snel een overgang van een koperen buis naar een systeem met een meerlagenbuis.

Meerlagenbuis en bijbehorende producten kopen

Bij PVCVoordeel kun je terecht voor alle leidingsystemen en installatiematerialen voor je project. We hebben een uitgebreid assortiment meerlagenbuis van topmerken als Uponor , Bonfix en Tece . De meeste flexibele waterleidingen zijn direct uit voorraad leverbaar net als de persfittingen.
Naast de standaard meerlagenbuis, hebben wij ook de meerlagenbuizen van Bonfix in het assortiment uitgevoerd met een laag rode isolatie  voor warm/heet water of blauwe isolatie  voor een koud waterleiding.
Soms moet er nog beton gestort worden, of ligt de buis op een plek waar het tijdens de bouw kans is op beschadiging. In deze gevallen is het verstandig om een meerlagenbuis met mantel te gebruiken. Ook hier is er weer keuze uit de buis met rode mantelbuis voor de warmwaterleiding of blauwe mantelbuis  van Bonfix voor de koudwaterleiding.
Wil je toch nog wat meer weten over meerlagenbuizen, de andere producten of over de installatie hiervan? Neem dan gerust contact op via de klantenservice, onze specialisten kunnen je alles vertellen over de juiste keuze van de meerlagenbuis, de persfittingen en het bevestigen ervan.