Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
MerkenBlog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Meerlagenbuis

Waar vroeger de cv leiding en drinkwaterleidingen werden aangelegd met koperen buizen en soldeerfittingen wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van meerlagenbuis. Dit materiaal is goedkoper in aanschaf en veel sneller te installeren dan de koperen buizen en (knel) fittingen.

Meerlagenbuizen zijn er in diverse uitvoeringen en merken. Je hebt meerlagenbuis zo van de rol, maar ook geïsoleerd en reeds verwerkt in een mantelbuis. Bekende merken meerlagenbuis zijn Uponor, Wavin, Tece en Bonfix Alu-pers. Meerlagenbuizen zijn leverbaar in de gangbare diameters 16mm, 20mm, 26mm tot aan 50mm en groter voor grote installaties in bedrijven zoals bijv. verdeelstations van warmtepompen.

Voordelen meerlagenbuis

Meerlagenbuis bestaat zoals de naam al aangeeft, uit meerdere lagen. Zowel de binnenzijde als de buitenzijde bestaan uit een witte kunststof laag met hiertussen een aluminiumlaag. Omdat er tussen deze drie lagen nog hechtingsmiddel is toegevoegd, bestaan meerlagenbuizen eigenlijk uit 5 lagen. Dit is niet voor niets, want hierdoor profiteer je van diverse voordelen. Zo is het buigzaam en vormvast.

De buizen zijn difussiedicht, dus zweten niet bij temperatuurverschil tussen de vloeistof in de buis en de temperatuur buiten de buis. Verder is meerlagenbuis licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen omdat het tot 32mm op een compacte rol wordt geleverd. Grotere diameters zoals 40mm, 50mm tot 110mm worden op lengtes van 5 meter geleverd.

Een andere benaming voor een meerlagenbuis, is alupex buis, systeembuis of flexibele waterleiding. Vrijwel alle meerlagenbuizen worden gemaakt uit de materialen PE en aluminium. Een voordeel van een meerlagenbuis, is dat de buis de vorm goed behoudt. Dit heeft onder andere te maken met de aluminiumlaag.

Meerlagenbuis is bestand tegen een constante watertemperatuur van maximaal 70° Celsius en kortstondig tot 95° Celsius. Daarom zijn deze meerlagenbuizen ook geschikt voor zowel koud als warm drinkwater en sanitairwater. Verder heeft een meerlagenbuis een zeer lange levensduur en is deze slijtvast en corrosiebestendig. De buizen zijn nagenoeg geluidloos en voorzien van zowel een KIWA als KOMO keurmerk. Wanneer je meerlagenbuizen gebruikt voor je waterleiding, vloerverwarming of cv-installatie dan hoef je de leiding nooit meer te vervangen!

Met meerlagenbuizen heb je een modern leidingensysteem die geschikt is voor koud en heet (drink)water, sanitairwater, vloerverwarming en de centrale verwarming.

Meerlagenbuis kopen

Bij PVC Voordeel kun je terecht voor alle leidingsystemen en installatiematerialen voor je project. Naast tyleen en koperen (drink)waterleidingen hebben we ook een uitgebreid assortiment meerlagenbuis van topmerken als Uponor, Bonfix en Tece. De meeste flexibele waterleidingen zijn direct uit voorraad leverbaar net als de persfittingen.

Naast de standaard meerlagenbuis, hebben wij ook de meerlagenbuizen van Bonfix in het assortiment uitgevoerd met een laag rode isolatie voor warm/heet water of blauwe isolatie voor een koud waterleiding. Ook Uponor heeft dergelijke meerlagenbuis.

Soms moet er nog beton gestort worden, of ligt de buis op een plek waar het tijdens de bouw kans is op beschadiging. In deze gevallen is het verstandig om een meerlagenbuis met mantel te gebruiken. Ook hier is er weer keuze uit de buis met rode beschermbuis of blauwe beschermbuis van Bonfix. Werkt u liever met Uponor of Tece dan kunt u ook bij deze merken terecht. Met uponor kunt u ook enkele meters van de rol bestellen ipv een volle rol.

Een goedkoop Stanley meetlint komt niet alleen van pas bij het op maat knippen en bevestigen van de buis, maar ook bij vele andere klussen.

Kies de meerlagenbuis in de juiste diameter voor uw project samen met de persfittingen en bevestigingsmaterialen zodat u doorgaans de volgende dag al verder kunt met uw project.

Tip van de installateur: bestel een buisschaar mee en een ontbramer! Dit zorgt voor een goede lekvrije persing van de koppelingen!

Wil je toch nog wat meer weten over meerlagenbuizen of over de installatie hiervan? Neem dan gerust contact op via de klantenservice, onze specialisten kunnen je alles vertellen over de juiste keuze van de meerlagenbuis, de persfittingen en het bevestigen ervan.

Installatiemateriaal

Z