Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Wat is drainage?

Kort samengevat is drainage een systeem voor de afwatering van overtollig regenwater in uw tuin of landbouwgrond. Zo voorkomt u dat er lange tijd diepe plassen blijven staan die schade aan uw planten, gewassen of gras veroorzaken. De kern van goede drainage zijn de buizen. Deze bevatten kleine gaatjes waarin het water kan wegzakken. Via een eindbuis wordt het op deze manier verzamelde grondwater afgevoerd naar de sloot. Op deze pagina geven wij meer informatie over de werking van een efficiënt drainagesysteem, de aanleg en de benodigde materialen.

Welke drainagesoorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten drainage om een teveel aan grondwater af te voeren:

  • Ringdrainage
  • Enkelvoudige oppervlaktedrainage
  • Samengestelde oppervlaktedrainage

Ringdrainage legt u om uw huis om te voorkomen dat water van buiten de kruipruimte of kelder bereikt. Oppervlaktedrainage is een goede oplossing om regenwater in de tuin of de akker te verzamelen en af te voeren. Als de drainagebuizen afzonderlijk worden aangesloten op een afvoer, spreken we van meervoudige oppervlaktedrainage. Hiervoor heeft u de keuze uit een enkelvoudig, samengesteld of visgraat systeem. Op de informatiepagina van onze subsite WitWay over het drainagesysteem leest u meer over de diverse drainage soorten en de buizen die u daarvoor nodig heeft.

Wat is drainage omhulling?

Om te voorkomen dat kleine gronddeeltjes de buizen verstoppen wordt vaak drainage met omhulling gebruikt. Wat is een drainagesysteem? De omhulling functioneert als een extra filter, zodat alleen het water de drainagebuis bereikt. Onderstaand ziet u een overzicht van de verschillende soorten en de grondsoorten waar deze geschikt voor zijn.

 Soort omhulling   

 Veen- en zandgrond   

 Alle grondsoorten

 Kokos

 Ja

 Nee

 PP450

 Ja

 Exclusief grond met veel roest (ijzer)  

 PP700

 Ja

 Ja

Er zijn twee belangrijke zaken waar u op dient te letten. Ten eerste: drainage met een omhulling van kokos wordt meestal toegepast bij de aanleg van een tijdelijk drainagesysteem. Kokosvezels vergaan namelijk naar verloop van tijd (ongeveer 5 jaar). Het tweede punt van aandacht is de drainage van zware kleigrond. Daarbij wordt de omhulling achterwege gelaten. Bij lichtere kleisoorten raadpleegt u de bovenstaande tabel!

Wat is een drainage systeem?

We spreken van een drainage systeem als een groter grondoppervlak door drainageslangen wordt afgewaterd. Het systeem werkt het beste als de buizen op een diepte van minimaal 60 cm worden geplaatst. Bij zand- en veengrond ligt de standaarddiepte rond de 80 cm. De maximale diepte is 90 cm? Dan functioneert de drainage niet meer optimaal. Wij raden u aan om de drainagebuizen waterpas aan te leggen of met een licht afschot naar de afvoer. Onderstaand leest u meer over de afvoer die het water definitief naar een sloot of afvoerput leidt. Voor meer informatie kunt u ook een kijkje nemen op onze pagina over drainage aanleggen.

Wat is drainage afvoer?

Het eindpunt van drainage noemen we de afvoer. Deze loopt in de regel uit op een afvoerput of een sloot. Indien u het water dat afgevoerd wordt door uw drainagesysteem wilt lozen in de sloot of greppel, gebruikt u een drainage eindbuis. De drainage eindbuis zorgt ervoor dat het water niet de wand van de sloot of greppel verzwakt, maar dat het water boven de sloot wordt geloosd. Andere voorbeelden van afwatering zijn de infiltratieput en de regenafvoer. Deze worden gebruikt om water op en rond uw huis af te voeren. De drainage afvoer wordt gebruikt om een te hoge grondwaterstand te voorkomen.

Welk drainage materiaal heb ik nodig?

Bovenstaand hebben we beschreven hoe het drainagesysteem werkt. Voor u aan de slag gaat is het belangrijk om het juiste drainage materiaal te verzamelen. Bij PVC Voordeel vindt u alle materialen die u daarvoor nodig heeft. Dankzij ons ruime assortiment bestelt u heel gemakkelijk de volgende onderdelen online:

Wij wensen u veel succes met uw klus! Voor vragen kunt u bij onze klantenservice terecht.