Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Levering in binnen- en buitenland
icon Supersnelle levering
icon Supersnelle levering
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn

Overdrukventiel

Een overdrukventiel, ook wel bekend als een veiligheidsventiel, is een mechanisch apparaat dat wordt gebruikt om te voorkomen dat de druk in een systeem te hoog oploopt. Overdruk is een te hoge waterdruk en dit kan systemen beschadigen en lekkages veroorzaken. Gebruik ook een manometer, waarmee je de algehele druk in het systeem in de gaten kunt houden.

Met een overdrukventiel wordt drukverschil tussen ingang en uitgang gemeten. De maximale druk kan zelf worden ingesteld door het aandraaien van een schroef op het overdrukventiel. Op deze manier wordt een teveel aan druk vermeden en worden systemen beschermd.

Dit ventiel opent automatisch wanneer de waterdruk of lucht in een gesloten systeem een vooraf ingestelde limiet overschrijdt, waardoor overtollige waterdruk of lucht kan ontsnappen en het systeem kan terugkeren naar een veilige drukniveau. Overdrukventielen zijn essentieel in verschillende toepassingen, zoals in verwarmingssystemen, boilers, compressoren en industriële installaties, om te zorgen voor de veiligheid van het systeem.

De werking van een overdrukventiel

Een overdrukventiel in een leidingsysteem zorgt ervoor dat de waterdruk in de leiding niet boven een vooraf ingestelde waarde komt. Met een messing overdrukventiel voorkom je dat je systeem beschadigd raakt of er lekkages in de installatie ontstaan.

Een overdrukventiel functioneert als volgt. Als de waterdruk in de leiding normaal is, onder de ingestelde waarde, doet het overdrukventiel niks. Het ventiel is ingesteld om te openen bij een specifieke drukwaarde die als veilig wordt beschouwd voor het systeem. Wanneer de druk in het systeem deze vooraf ingestelde waarde bereikt of overschrijdt, wordt de kracht op het ventiel voldoende groot om het te openen.
Het ventiel opent en laat de overmatige druk ontsnappen, vaak naar een veilige locatie of een opvangsysteem. Zodra de druk is verlaagd tot een veilig niveau, sluit het ventiel weer automatisch om de normale werking van het systeem te hervatten.

Een overdrukventiel helpt schade aan dure apparatuur en installaties te voorkomen door te zorgen dat de druk binnen veilige grenzen blijft.

Toepassingen van overdrukventielen

Een overdrukventiel heeft een functie bij leidingen waar water onder druk wordt verplaatst. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een beregeningsinstallatie, irrigatiesysteem, centrale verwarmingssysteem, maar ook industriële installaties.

Als de waterdruk niet altijd dezelde druk heeft, kan er overdruk ontstaan. Wanneer er overdruk is in de waterleiding, dan opent het overdrukventiel. Doordat het overdrukventiel open gaat, kan de te hoge waterdruk ontsnappen uit de leiding en daalt de druk weer tot onder de ingestelde waarde. Als de waterdruk weer onder de ingestelde waarde daalt, sluit het overdrukventiel weer automatisch.

Een overdrukventiel is dus essentieel wanneer je een waterleiding aanlegt om lekkages en beschadiging van het systeem te voorkomen.

Overdrukventielen worden gebruikt in verschillende industrieën en toepassingen, waaronder:

  • Verwarmingssystemen: Beschermen boilers en verwarmingsketels tegen overdruk.
  • Compressoren: Voorkomen overdruk in luchtcompressorsystemen.
  • Industriële Installaties: Gebruikt in chemische, petrochemische en farmaceutische installaties om veiligheid en conformiteit met regelgeving te waarborgen.
  • Waterbeheersystemen: Voorkomen overdruk in waterleidingen en watertanks.

Verschillende soorten overdrukventielen in het assortiment

Er zijn verschillende soorten overdrukventielen, elk ontworpen voor specifieke toepassingen:

  1. Veerbelaste overdrukventielen: Gebruiken een veer om de klep op zijn plaats te houden totdat de druk de ingestelde limiet overschrijdt.
  2. Pilot-gestuurde overdrukventielen: Gebruiken een externe drukbron om de klep te openen wanneer de druk te hoog wordt.
  3. Thermische overdrukventielen: Reageren op temperatuurveranderingen in plaats van drukveranderingen en worden vaak gebruikt in toepassingen met vloeistoffen die uitzetten bij verhitting.

Overdrukventielen zijn cruciaal voor de veilige en efficiënte werking van veel verschillende systemen en installaties, en ze spelen een sleutelrol in het beschermen van zowel mensen als apparatuur tegen de gevaren van overmatige druk.
Met een overdrukventiel van messing heb je een sterk en corrosievrij ventiel. Je kunt door het aandraaien of losdraaien van de schroef op het overdrukventiel de ingestelde waarde bepalen.

Bij PVCVoordeel vindt je verschillende soorten overdrukventielen. Zo hebben wij messing overdrukventielen, Itap drukreduceerventielen en meer! De ventielen zijn voor diverse toepassingen inzetbaar. Er zijn ventielen bedoeld om waterdruk te beteugelen en er zijn ventielen die een maximum temperatuur opmeten. Daarom bestel je bij ons altijd de soort overdrukventiel waarnaar je op zoek bent!

Overdrukventiel koop je bij PVCVoordeel

Ben je van plan een overdrukventiel te kopen? Wij hebben diverse soorten overdrukventielen in onze voorraad van hoge kwaliteit. Bovendien kan je ook bij ons terecht voor andere pompaccessoires, zoals drukmeters, waterfilters, vlotters en nog veel meer! Heb je nog vragen voordat je een overdrukventiel gaat kopen? Dan kunt je altijd bij ons terecht voor deskundig advies. Onze specialisten denken graag met je mee en geven je advies op maat!

PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!

Veelgestelde vragen

Wat doet een overdrukventiel?

Het zorgt ervoor dat de druk in een installatie niet te hoog kan worden. Op het moment dat de druk te hoog begint te worden, activeert het ventiel zich waardoor overtollige druk losgelaten wordt. U stelt zelf in wat de maximum druk is, zodat het ventiel weet wanneer hij de druk moet loslaten.

Waar zit een overdrukventiel?

Het overdrukventiel bevindt zich over het algemeen in leidingsystemen. Voor het plaatsen en fabriceren van drukapparatuur zijn strenge Europese reglementen, omdat het slecht kan aflopen wanneer deze niet juist geplaatst worden. Bij ons vindt u enkel overdrukventielen van hoge kwaliteit.

Wat is overdruk water?

Wanneer er op een leidingsysteem te veel waterdruk ontstaat, spreekt u van overdruk water. Met een overdrukventiel wordt het overbodige water rustig afgevoerd naar de riolering, zodat dit geen problemen kan veroorzaken.

Waarom overdrukventiel kopen bij PVC Voordeel?

Wij hebben overdrukventielen van hoogwaardige kwaliteit en ze voldoen aan alle Europese richtlijnen. Zo weet u zeker dat u veilig te werk kunt gaan. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen voor deskundig advies van onze professionals.

Filters