Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Hoe diep moet drainage liggen?

U wilt plassen in uw tuin voorkomen, maar hoe diep moet drainage eigenlijk liggen? Op deze pagina gaan we uitgebreid in op deze vraag. Er zijn verschillende zaken waar u rekening mee dient te houden voor u met de aanleg begint, zoals de grondsoort en het soort toepassing. Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter. Ook daarover leest u op deze pagina meer.

Hoe diep moeten drainage soorten liggen?

Het antwoord op de vraag hoe diep drainage soorten moeten liggen is afhankelijk van de grondsoort. Bij zand- en veengronden is 80 cm diep de meest gebruikelijke keuze. Bij andere grondsoorten is het belangrijk dat u de vuistregel van minimaal 60 cm, maximaal 80 tot 90 cm aanhoudt. Hoe dieper de drainage soorten liggen, hoe meer water ze kunnen opnemen en afvoeren. Bovendien heeft u - bij het toepassen van de juiste diepte - minder drainagebuizen nodig.

Hoe diep moet drainage liggen in tuin?

De grondsoort bepaalt hoe diep drainage moet liggen in uw tuin. Bij zand- en veengrond is 80 cm gebruikelijk. Voor uw drainage kunt u drainagebuizen kopen met of zonder omhulling. Bij zware kleigrond wordt vaak gekozen voor kale drainage. Kiest u echter voor drainage met omhulling? Hieronder ziet u waar deze geschikt voor is:

 Soort omhulling   

 Veen- en zandgrond   

 Alle grondsoorten

 Kokos

 Ja

 Nee

 PP450

 Ja

 Exclusief grond met veel roest (ijzer)  

 PP700

 Ja

 Ja

De omhulling zorgt ervoor dat er geen vuildeeltjes in de drainageslangen terechtkomen. De eindbuis is het sluitstuk van uw drainage en zorgt ervoor dat het water naar een sloot of greppel wordt afgevoerd. Deze dient u met afschot, oftewel in een licht aflopende helling aan te leggen. Heeft u vragen over hoe diep de drainage in uw tuin precies moet liggen? Neem dan gerust contact op met onze medewerkers!

Hoe diep moet drainage liggen in paardenbak?

Een paardenbak die te nat is wordt ontzettend zwaar voor paarden om in te lopen, dit geeft een verhoogde kans op blessures. Dat voorkomt u met drainage. Maar hoe diep moet drainage eigenlijk liggen in de paardenbak? Wij adviseren een diepte van 40 cm. In dat geval mag de afstand tussen evenwijdig lopende buizen niet te groot zijn: maximaal 3 meter. Over het algemeen geldt: hoe hoger de buizen in de grond liggen, hoe lager de onderlinge afstand. Voor praktische informatie over een paardenbak aanleggen en de diepte van de sleuven verwijzen wij u naar de pagina van onze subsite WitWay over drainage aanleggen.

Tips over hoe diep drainage moet liggen

Wilt u handige tips over hoe diep drainage moet leggen? Dan bent u bij PVC Voordeel aan het juiste adres. De diepte varieert tussen de 60 en 90 cm, maar goede sleuven graven blijft een lastig karwei. Daarom adviseren wij u om een sleuvengraver te huren. Hiermee houdt u de diameter van de sleuf op circa 20 cm. Het grote voordeel is dat er minder grond hoeft te worden verplaatst dan bij handmatige aanleg. De belangrijkste tip over hoe diep drainage moet liggen heeft betrekking op de grondsoort en het type gebruik. Bij zand- en veengronden is de beste diepte 80 cm, bij een paardenbak 40 cm.

Wilt u meer weten over de verschillende systemen die u kunt leggen? Kijk dan eens op de blog over drainagesystemen van onze subsite WitWay. Voor uitgebreid advies zit u goed bij ons!