Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Drainage zelf aanleggen

Ervaart u hinder van een te vochtige grond in uw tuin of heeft u regelmatig te maken met water in uw kruipruimte? Het installeren van drainage kan helpen om deze problemen op te lossen. Het opzetten van een effectief drainsysteem is verrassend eenvoudig en u kunt dit gerust zelf uitvoeren. Bij PVC Voordeel voorzien we u graag van gedetailleerde informatie over het leggen van drainagebuizen rondom uw woning om overtollig water te bestrijden. Op deze pagina bieden we uitgebreide inzichten, uitleg en handige tips voor het aanleggen van drainage in en rondom uw huis. Hiermee verkrijgt u duidelijk inzicht in de mogelijkheden en de stappen die u moet nemen om wateroverlast effectief te voorkomen.

Wat houdt drainage eigenlijk in?

Waarschijnlijk heeft u al enige kennis over drainage, aangezien u van plan bent om zelf drainage aan te leggen. Voordat u hiermee begint, is het echter nuttig om nog eens goed te begrijpen wat drainage precies inhoudt. In het kort gezegd is drainage een methode om overtollig water uit de grond af te voeren. Dit kan worden toegepast om bijvoorbeeld wateroverlast in landbouwgrond te voorkomen, plassen in een paardenbak tegen te gaan, of om te voorkomen dat grondwater naar kelders en kruipruimtes sijpelt.

Kies de juiste vorm van drainage

Om ervoor te zorgen dat uw drainage effectief werkt, is het essentieel om de juiste methode te selecteren die past bij uw specifieke situatie. Er bestaan verschillende methoden van drainage, die allemaal hetzelfde doel hebben: overtollig water afvoeren. De manier waarop ze worden aangelegd, verschilt echter. De meest gangbare methoden zijn:

  • Oppervlakte drainage
  • Ringdrainage

Deze drainagevormen kunnen worden geïmplementeerd in diverse systemen. Zo kunt u bijvoorbeeld oppervlakte drainage aanleggen in uw tuin of paardenbak met behulp van een enkelvoudig of visgraat systeem. In de rest van deze blog vindt u meer informatie over deze drie verschillende systemen. Als u dieper wilt ingaan op het ontwerpen van drainagesystemen en de diverse mogelijkheden, kunt u terecht op onze adviespagina over dit onderwerp.

Hieronder geven we wat meer gedetailleerde informatie over de twee meestgebruikte vormen van drainage, die helpen om overtollig water in uw weiland, tuin en andere gebieden rondom uw huis effectief af te voeren.

Oppervlakte drainage

Indien uw tuin kampt met overmatige vochtigheid en er zich plassen vormen op het gazon, is oppervlakte drainage de meest geschikte optie. Dit is een veelgebruikte vorm van drainage die de gehele tuin aanpakt. Het concept omvat het aanleggen van buizen onder het grondoppervlak, voorzien van kleine perforaties waarlangs het overtollige water kan infiltreren. Het water dat in de buizen wordt opgevangen, wordt via dit buizensysteem omgeleid naar een afvoerpunt, zoals een afvoerput of sloot. Bij oppervlakte drainage dient elk punt in uw tuin zich op maximaal 2,5 meter afstand van de drainage te bevinden. Hierdoor liggen de drainagebuizen doorgaans niet meer dan 5 meter uit elkaar, zoals te zien is in de bijgevoegde afbeelding.

Ringdrainage

Indien er zich waterproblemen voordoen in uw kruipruimte en dit vochtigheid in uw woning veroorzaakt, is ringdrainage een geschikte oplossing. Zoals de naam al aangeeft, wordt er als het ware een ring om uw huis gelegd. Hierdoor wordt voorkomen dat water naar uw woning stroomt. Het is belangrijk om te begrijpen dat door het toepassen van ringdrainage rondom uw woning, enkel het gebied direct rond het huis van drainage wordt voorzien en niet de volledige tuin.

Waar u drainage kunt aanleggen?

Vaak wordt bij het idee van draineren meteen aan de tuin gedacht, maar eigenlijk kunt u het overal toepassen waar u te kampen heeft met overtollig water. Zo is het mogelijk om drainage aan te leggen rond uw huis om wateroverlast in uw woning te voorkomen. Daarnaast kan het aanleggen van drainage in een paardenbak of weiland ook zeer effectief zijn. Het zelf installeren van drainage is verrassend eenvoudig. Voordat u begint, dient u het gebied waarin u wilt draineren vrij te maken van planten, bestrating en andere obstakels.

Wilt u graag zelf drainage aanleggen

Het zelf aanleggen van drainage in uw tuin of ergens anders op uw terrein is heel goed mogelijk. Voordat u begint, is het belangrijk om te bepalen waar precies de drainage nodig is. Dit zal helpen bij het ontwerpen van het drainagesysteem. Bovendien bepaalt de grondsoort welk type drainagebuis u moet kiezen.

Het idee van 'doe-het-zelf' klinkt wellicht simpeler dan het in werkelijkheid lijkt, maar met een duidelijk plan en het juiste materiaal is het aanleggen van een volledig afvoersysteem eigenlijk een haalbare taak! Daarnaast bespaart u aanzienlijk op kosten, aangezien u geen professioneel bedrijf hoeft in te schakelen. U kunt ook altijd bij PVC Voordeel terecht voor praktisch doe-het-zelf advies over drainage.

Welke drainagebuizen u nodig heeft

Voordat u aan de slag gaat, is het cruciaal om te weten welke grondsoort zich in uw tuin of op uw landbouwgrond bevindt. Dit inzicht zal direct bepalen of u drainagebuizen met of zonder omhulling nodig heeft. De omhulling vormt een beschermende laag om de buizen, fungeert als een filter tegen gronddeeltjes en voorkomt verstoppingen van de drainagebuis.

Voor zand- en veengronden heeft u de optie om te kiezen tussen een omhulling van kokos of polypropeen. Kokosdrainage is geschikt als tijdelijke oplossing, omdat de kokosvezels na 2 tot 10 jaar vergaan. Polypropyleenomhulling biedt daarentegen een duurzaam alternatief met een levensduur tot wel 50 jaar. Deze buizen zijn beschikbaar in twee varianten:

  • Drainage PP450
  • Drainage PP700

Drainagebuizen zonder omhulling worden voornamelijk gebruikt direct rondom bomen, planten en in zware kleigronden. Als u meer wilt weten over de verschillende soorten omhulling voor drainage en welke omhulling het beste bij uw situatie past, bekijk dan onze adviespagina over drainageomhulling.

Drainage hulpstukken

Voor een volledig functionerend drainagesysteem kunt u hoogwaardige hulpstukken en drainagebuizen aanschaffen via onze online winkel. Het koppelen van de buizen is bijzonder simpel dankzij het handige kliksysteem van onze drainagebuizen. Al ons drainagemateriaal is KOMO-gekeurd, wat betekent dat het voldoet aan de wettelijke eisen en normen voor de afvoer van regenwater.

Welke afvoerpunten kunt u verbinden met deze drainage hulpstukken? Dit hangt af van het specifieke hulpstuk. Als u bijvoorbeeld drainage wilt aansluiten op het riool, heeft u een rioolverloopstuk nodig. Een sloot of vijver vormt daarentegen een geheel ander afvoerpunt, aangezien deze waterlichamen vaak een oever hebben die u wilt beschermen. Bij WitWay kunt u daarom een eindbuis en eventueel een taludgoot verkrijgen. Hierdoor kan het water boven het oppervlak van de sloot of vijver worden afgevoerd zonder de oever te beschadigen. Als u eenmaal weet waar u de drainage hulpstukken op moet aansluiten, wordt ook duidelijk welke hulpstukken u nodig heeft. U vindt altijd meer gedetailleerde informatie bij de producten zelf.

Het afsluiten van het uiteinde van het drainagesysteem op het hoogste punt wordt gedaan met een einddop. De drainage leidt naar een nabijgelegen water of sloot (met een eindbuis) of naar de hemelwaterafvoer rioolbuis (met een drainage rioolverloop).

Tip: vaak zult u één of meerdere buizen moeten inkorten. Als u drainagetape gebruikt, voorkomt u dat de omhulling losraakt bij het afzagen!

Waarop drainage aansluiten?

Het is natuurlijk prettig als u de wateroverlast in uw huis, tuin of ander gebied kunt verminderen. Maar waar moet het overtollige water naartoe worden geleid? Uiteindelijk moet het ergens worden afgevoerd. Er zijn diverse goede opties als afvoerpunt, zoals een sloot, vijver of het riool (mogelijk via een afvoerputje). De keuze van het afvoerpunt hangt af van het specifieke drainagesysteem dat u aanlegt. U heeft onder andere de keuze uit de volgende drie systemen:

  • Enkelvoudig drainagesysteem: bestaat uit verschillende buizen met elk een eigen afvoerpunt. Dit systeem is bijzonder geschikt om aan te sluiten op een sloot.
  • Samengesteld drainagesysteem: drainagebuizen die zijn gekoppeld aan een verzamelbuis met één afvoerpunt (sloot, vijver of riool).
  • Visgraat drainagesysteem: drainagebuizen die met een Y-stuk zijn gekoppeld aan een verzamelbuis met één afvoerpunt (sloot, vijver of riool).

Hieronder ziet u de verschillende systemen afgebeeld.

Om het water dat zich in de drainagebuizen verzamelt naar het afvoerpunt te leiden, heeft u één of meerdere drainage eindbuizen nodig. Deze buizen moeten op een helling worden geplaatst, wat betekent dat ze lichtjes schuin moeten liggen en in de richting van de afvoerput of sloot moeten aflopen.

Hoe diep moet de drainage liggen?

Wanneer u zelf drainage aanlegt, is het van groot belang om de juiste diepte te bepalen. Dit is samen met een correcte helling cruciaal voor een effectief systeem. De benodigde diepte van drainage verschilt per situatie. Bijvoorbeeld, in gebieden met zandgrond wordt vaak gekozen voor een diepte van ongeveer 80 centimeter. Over het algemeen varieert de diepte tussen de 60 en 90 centimeter. Dit is tevens de diepte waarop de eindbuis wordt aangesloten. Met de juiste helling kan het eindpunt zelfs iets lager zijn. Het is essentieel dat het water goed kan afvloeien naar het afvoerpunt.

Sleuven graven

Zodra u heeft bepaald welke buis u nodig heeft en waar het drainagesysteem geplaatst zal worden, kunt u beginnen met het uitgraven van sleuven. Voorafgaand aan het graven dient u het terrein vrij te maken van planten, bestrating en andere obstakels. Bij het aanleggen van de sleuven is het van belang om de juiste diepte te bereiken. Hoewel u de sleuven handmatig kunt graven met standaard gereedschap, adviseren wij het gebruik van een sleuvengraver. Dit heeft diverse voordelen. Met een sleuvengraver kunt u de sleuf met een breedte van ongeveer 20 centimeter behouden, waardoor verstoring van de grond tot een minimum wordt beperkt. Bovendien bespaart het huren van een sleuvengraver u aanzienlijk tijd en energie, en het is minder vermoeiend.

Zorg ervoor dat de bodem van de uitgegraven sleuf vlak is en indien gewenst enigszins afloopt in de richting van de eindbuis, die bijvoorbeeld uitmondt in een sloot of put. Tijdens het graven van de sleuf waarin de drainage wordt geplaatst, is het van belang om op meerdere punten de bodem te controleren op oneffenheden en te losse grond. Losse grond kan namelijk leiden tot verzakkingen, wat later problemen kan veroorzaken in de drainagebuis zelf.

Sleuven opvullenDrainage

Op de vlakke bodem van de uitgegraven sleuf legt u een gelijkmatige laag van ongeveer 3 cm grofkorrelig zand, grind (5-8 mm) of schelpen aan. Hierboven plaatst u de drainagebuis. Leg de buis horizontaal en waterpas, eventueel met een lichte helling richting het afvoerpunt, voor optimale werking. Vervolgens kunt u de sleuf verder opvullen. Gebruik hiervoor ongeveer 40-45 cm van hetzelfde grofkorrelige zand of schelpen. De bovenste 20 cm kunt u vullen met normale tuinaarde of straatzand als u er bijvoorbeeld tegels op wilt leggen. Belangrijk is dat het water gemakkelijk de sleuf kan bereiken. Het is dus van groot belang om geen abrupte verhogingen boven de drainage aan te brengen.

Drainage aanleggen: lengte en afstand

De lengte van de drainagebuizen die u zelf installeert, beïnvloedt de aanzuigende capaciteit van het volledige drainagesysteem. Maar er is ook een maximale lengte die u beter niet overschrijdt; deze limiet ligt op 350 meter.

Wanneer de drainagebuis langer is dan 350 meter, neemt het risico op verzakkingen en daardoor verstoppingen aanzienlijk toe. Verzakkingen leiden tot een te nauwe doorgang voor regenwater, waardoor het drainagesysteem niet optimaal functioneert.

De onderlinge afstand tussen twee parallelle drainagebuizen hangt af van de mate van drainagebehoefte op uw terrein en de diepte waarop de buizen zijn ingegraven. Als de drainagebuizen minder diep in de grond liggen, moet de afstand tussen de buizen korter zijn om een effectief drainagesysteem te behouden. Meestal wordt een onderlinge afstand van 4 tot 7 meter aangehouden, waarbij 5 meter het meest gangbaar is. Voor bijvoorbeeld een paardrijbak wordt vaak een afstand van 3 meter aangehouden.

Heeft u nog vragen over het zelf aanleggen van drainage? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze medewerkers. Ze staan klaar om u verder te helpen.