Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Drainage

Verticale drainage

Heb je last van een dichte grondlaag, waardoor het water niet kan wegzakken? Of is er een hoge grondwaterstand? Dan kan verticale drainage dé oplossing bieden. Verticale drainage wordt veel toegepast bij wateroverlast en om de bodem te verbeteren. 

Verticale drainage in de tuin

Heb je veel last van water dat in de tuin blijft staan en plassen die niet verdwijnen? Dat wordt vaak veroorzaakt door een zeer dichte grondlaag. Vooral in gebieden met veengrond of kleigrond, waar je weinig tot geen wit zand in de grondlagen vindt, heb je hier last van. 

Wat is verticale drainage nu precies? Verticale drainage is een drainagebuis die rechtop in de grond wordt geplaatst. De drainagebuis gaat dit door de grondlagen in de diepte heen. Normaal wordt drainage horizontaal geplaatst en wordt het water via de drainagebuizen weggevoerd naar een afvoerpunt, zoals een sloot of een infiltratiekrat. Maar wanneer er lokaal een plas blijft staan en het grondwaterpeil hoog is, is deze oplossing minder effectief. Dan is de verticale drainage een betere efficientere oplossing. 

Verticale drainage verbindt de bovenste grondlagen met de diepergelegen zandlagen. Zo kan het regenwater sneller met grotere hoeveelheden wegstromen. Verticale drainage wordt vooral toegepast bij: 

  • in de tuin bij een lokale waterplas
  • grondverbetering
  • plekken met weinig groene zones en opvangplekken voor water
  • plekken met vaste grondlagen

Het plaatsen van de verticale drainagebuis

Om de drainagebuis te kunnen plaatsen in de grond, boor je met een grondboor verticaal een gat in de grond. Het gat moet ongeveer 1,5 meter diep zijn. Met een verticale drainage van 1,5 meter diepte zit je eigenlijk altijd bij de onderliggende zandlaag in de grond. Voor het boren kan je een handboor gebruiken of een grondboor met een motor. 

De drainagebuis wordt zowel aan de bovenzijde als aan de onderzijde afgesloten met een afsluitkap, zodat er geen vuil of zand in de drainagebuis kan komen. Dit kan anders verstoppingen veroorzaken en vermindert de werking van de drainage aanzienlijk. Als je de drainagebuis in het gat hebt laten zakken, vul je de ruimte om de drainagebuis met grof zand of fijn grind. Dit zorgt ervoor dat het water gemakkelijk zijn weg vindt naar de drainagebuis. 

Waar plaats je verticale drainage?

De gaten voor de verticale drainage boor je op de plaats waar het water in de tuin blijft staan. Voordat je het gat gaat boren, kan je eventueel de graspol verwijderen. Na het aanleggen van de verticale drainage kan je deze weer op de oude plek terug leggen. 

Het is belangrijk om niet te dicht bij bebouwing verticale drainage te plaatsen, omdat wanneer je onder het niveau van de fundering gaat draineren dit verzakkingen kan veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk dat de bomen in de tuin voldoende water kunnen krijgen. Daarom adviseren we om de verticale drainage minimaal 2 meter van een boom te plaatsen of maak de verticale drainage niet te diep.