Purschuim & reinigers
Ben je van plan om jouw woning energiezuinig te maken door middel van isolatie? Het gebruik van purschuim om de grotere naden, voegen en scheuren op te vullen is daarbij een goede optie voor de klus!
Wat is purschuim?
Purschuim, ook wel purfoam of polyurethaanschuim genoemd, is een veelzijdig vul- en isolatiemateriaal dat wordt gebruikt voor het afdichten, opvullen en isoleren van openingen en naden. Na het aanbrengen zet het schuim uit en hardt het uit tot een stevig, doch licht materiaal met uitstekende thermische en akoestische eigenschappen.
Wanneer de twee vloeistoffen polyol en isocyanaat samen worden gevoegd ontstaat er purschuim. Een belangrijke eigenschap van purschuim is dat het zichzelf goed hecht aan diverse materialen waaronder metselwerk, beton en hout, pleisterwerk, metalen en glas. Tevens hecht purschuim op vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim. De purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Daarnaast tast purschuim leidingen en kabels niet aan. Het materiaal wordt daarom vaak gebruikt in de bouw. Of je nu kieren in een muur afdicht, kozijnen monteert of leidingen isoleert, purschuim is een onmisbaar product voor elke klusser en professional in de bouw of installatietechniek.
Bij PVCVoordeel vind je een ruim assortiment purschuim van topmerken zoals Griffon, Tec7, Illbruck, en meer. Wij bieden producten voor zowel professioneel als particulier gebruik, standaard purschuim, brandwerend schuim, isolatieschuim, pistoolschuim en handschuim.
Waarom kiezen voor purschuim?
Purschuim biedt een indrukwekkende combinatie van eigenschappen. Zo heeft purschuim een uitstekende isolatiewaarde (λ-waarde tot 0,035 W/mK). Purschuim heeft als belangrijkste kenmerk de hoge isolatiewaarde: HR++. Deze score geeft aan dat het materiaal zeer geschikt is voor bijvoorbeeld het afdichten van kieren in bijvoorbeeld de meterkast, bij funderingsdoorvoeren of dakdoorvoeren alsmede spouwmuurisolatie. Tijdens de koude winterdagen zal jouw kachel een stuk minder energie verbruiken omdat bij een goede isolatie er minder warmteverlies zal optreden. Dat scheelt weer in je portemonnee!
Daarnaast is het purschuim geluidsisolerend, het reduceert contactgeluid en luchtgeluid.
Je brengt de purschuim eenvoudig en snel aan en het heeft een sterke hechting op bijna alle ondergronden, zoals hout, beton, steen, metaal, kunststof. Purschuim staat bekend om z'n goede hechting op de ondergrond. Het hecht op vrijwel elke gangbaar bouwmateriaal zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, gips, metalen en glas. Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Door het uitzettend vermogen van de purschuim vult het kieren en gaten volledig. Het vloeigedrag van purschuim zorgt ervoor dat elk hoekje en gaatje wordt opgevuld. Deze goede eigenschap komt door de samenstelling van purfoam. De combinatie polyol en isocyanaat stopt met expanderen zodra er tegendruk komt. Hierdoor ontstaat een naadloze afdichting. Bestaande gaatjes en scheuren in de muur hoeven niet handmatig gedicht te worden voor de werkzaamheden. Deze vorm van isolatie kan zelfs toegepast worden bij de kleinste tochtgaten en openstaande voegen. Purschuim vulling zorgt voor een langere levensduur van jouw woning. Eenmaal aangebracht en uitgehard zal het materiaal niet meer verzakken in de wand, kier of spleet. Het gehele oppervlakte blijft dus goed geïsoleerd!
Na het uitharden van de purschuim, na ongeveer 4 uur is het volledig uitgehard, is het schuim volledig vochtongevoelig. Purschuim neemt geen vocht op en is ook waterafstotend. Dit zal ervoor zorgen dat jouw muren blijven “ademen” en bestand zijn tegen verschillende weersinvloeden. Zo hoef je je geen zorgen te maken over lekkages, schimmelvorming en rotting in de spouw.
Bovendien is het purschuim waterafstotend & dampremmend. Purschuim is geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen en is bestand tegen temperatuurwisselingen, vocht, schimmels en ongedierte.
Purschuim wordt breed ingezet in de bouw, installatiebranche, interieurbouw en renovatie:
Montage
-
Kozijnen (hout, aluminium, kunststof)
-
Deur- en raamstellen
-
Dorpels, vensterbanken, panelen
Afdichting
-
Kieren tussen muur en vloer
-
Aansluitingen rondom doorvoeren (buizen, leidingen)
-
Openingen bij dakconstructies
Isolatie
-
Spouwmuren
-
Daken (koud of warm)
-
Kruipruimtes
-
Leidingen tegen bevriezing
Brandwerend afdichten
-
Met speciaal brandvertragend purschuim voor installatiedoorvoeren
-
Volgens NEN-normen en brandklassen (EN 1366-4, EI 240)
Purschuim is redelijk brandveilig en geluidsisolerend. Al zijn er materialen die hier beter op scoren, dus het is aan jou om de goede afweging te maken binnen jouw situatie.
Welke purschuim kies je wanneer?
Toepassing | Soort schuim | Opmerkingen |
---|---|---|
Afdichten kozijnen | Pistoolschuim | Voor precieze afwerking |
Spouwmuurisolatie | 1K standaardschuim | Goede isolatiewaarde, vult goed |
Leidingen afdichten | Hand- of pistoolschuim | Makkelijk en snel |
Brandwerende doorvoeren | Brandwerend purschuim | Getest, voldoet aan norm |
Grote holtes vullen | 2K purschuim | Snelle, krachtige vulling |
Heb je vragen? Onze specialisten denken graag met je mee!
Verwerkingstips: hoe gebruik je purschuim?
Als voorbereiding zorg je ervoor dat het oppervlak stof- en vetvrij is, zodat de purschuim straks goed aan het oppervlak kan hechten. Als je het oppervlak licht vochtig maakt, kan de purschuim beter hechten en heeft het een positieve invloed op de schuimstructuur. Wij adviseren te werken met werkhandschoenen en een bril. Het PU-schuim plakt hardnekkig. Nu nog de bus purschuim goed schudden voor gebruik, minimaal 20 seconden, en je kan aan de slag!
Voor het aanbrengen van de purschuim gebruik je een pur-pistool of een slangetje, afhankelijk van het product. Met een PU-pistool werk je zuiniger en netter. Bij veelvuldig gebruik is dit aan te raden.
Heb je diepe voegen? Werk dan in lagen, dan kan je de voeg beter opvullen. Het is niet nodig om de kier of voeg volledig op te vullen. Houd er rekening mee dat het schuim uitzet. Als het niet voldoende is opgevuld, kan je naderhand nog een laag opbrengen.
Na het uitharden kan je het overtollige schuim wegsnijden. Zo krijg je een strak oppervlak. Na het afwerken kan je het oppervlak afschilderen of afwerken met een kit.
Heb je onverhoopt purschuim laten vallen op een plek waar je het niet wilt hebben? Gebruik dan een PU-reiniger of aceton voordat het purschuim is uitgehard. Kom je er pas na uitharding achter dat het purschuim op een plek zit waar je het niet wil hebben, dan is alleen mechanische verwijdering nog mogelijk.
Purschuim koop je bij PVCVoordeel?
Of je nu een professional bent die dagelijks purschuim gebruikt, of een handige doe-het-zelver: bij PVCVoordeel vind je precies wat je nodig hebt. Bij PVCVoordeel hebben we een ruim assortiment purschuim en andere lijm & montage materialen. Maar je kan bij ons ook terecht voor al je andere installatiemateriaal voor je project. Alles voor jouw klus op één plek. Wij hebben een groot assortiment topmerken voor een scherpe prijs. Hoe dat kan? We kopen rechtstreeks in bij de leverancier, waardoor we zowel de professional als de particuliere klant scherpe prijzen kunnen bieden. Bovendien leveren we vanuit een eigen ruime voorraad, waardoor je ook nog eens de bestellling snel in huis hebt.
Voor al je vragen staat bij ons een team van technisch specialisten klaar. Zij helpen je graag! Bestel vandaag nog en profiteer van onze scherpe prijzen en snelle levering!
PVCVoordeel: Beter en sneller dan zelf naar de winkel!
Veelgestelde vragen (FAQ)
1. Hoe lang duurt het voordat purschuim is uitgehard?
Afhankelijk van het type en de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid). Meestal handdroog na 10 minuten, volledig uitgehard na 1 tot 4 uur.
2. Is purschuim overschilderbaar?
Ja, na volledige uitharding kan het worden geschilderd of bepleisterd.
3. Kan ik purschuim gebruiken bij lage temperaturen?
Er zijn speciale wintertypes verkrijgbaar, maar standaard purschuim werkt het beste boven +5 °C.
4. Is purschuim waterdicht?
Na uitharding is het waterafstotend, maar niet 100% waterdicht bij continue onderdompeling.
5. Kan ik purschuim gebruiken voor gas- of rookdichte afdichtingen?
Gebruik dan specifiek brandwerend of rookdicht gecertificeerd schuim.