Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Hemelwaterafvoer

Kiezelbak

Een kiezelbak is een constructie die op platte daken wordt geplaatst en fungeert als een verbindingsstuk tussen het dakoppervlak en de regenpijp. Dit type bak wordt voornamelijk gebruikt op platte daken waar zich meestal een ballastlaag van grind bevindt. Het doel van de kiezelbak is om te voorkomen dat het grind samen met het regenwater de regenpijp in stroomt. Daarom heeft de kiezelbak een rand met tanden om dit te voorkomen.

 

Kiezelbak met bladvanger

Een kiezelbak heeft vaak een ingebouwde bladvanger in de vorm van een rooster, dat precies in de kiezelbak past. Dit rooster heeft als doel te voorkomen dat bladeren en ander vuil dat op het platte dak belandt, een verstopping veroorzaken in de regenpijp. Sommige van deze roosters, bekend als bolroosters, zijn in staat zowel vuil als bladeren tegen te houden.

Installatie van een kiezelbak

Meestal wordt de kiezelbak aan de rand van het dak geplaatst. Deze kiezelbakken worden vaak gemaakt van materialen zoals lood of kunststof, zoals PVC. De kleine afvoeropening van de kiezelbak wordt een uitloop genoemd. Deze uitloop zorgt ervoor dat het regenwater naar de regenpijp wordt geleid.

Hoewel veel moderne platte daken geen ballastlaag van grind meer hebben, worden kiezelbakken nog steeds uitgerust met een kiezelrand. In plaats van traditioneel bitumen wordt tegenwoordig vaak gemodificeerd bitumen of kunststof gebruikt. Deze materialen hechten beter aan de ondergrond en als ze mechanisch worden bevestigd of ondergronds worden verlijmd, is grind als ballast niet meer nodig. Dit betekent ook dat de kiezelbak met kiezelrand niet meer noodzakelijk is. Toch is het slim om nog steeds een bladvanger te gebruiken die in de kiezelbak past, om te voorkomen dat bladeren en vuil de regenpijp verstoppen.

Kiezelbak plat dak