Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Tyleenkoppeling aansluiten

Een tyleenslang wordt vaak toegepast bij de aanleg van een waterleiding. Met behulp van een tyleenkoppeling is het aansluiten van een tyleenslang op de watertoevoer of een andere tyleenslang heel eenvoudig. In deze blog leggen we u uit hoe het werkt en welke materialen u voor deze klus nodig heeft

Tyleenkoppeling aansluiten afbramer

Als het uiteinde van de tyleenslang recht is afgezaagd, kunt u deze op de tyleenkoppeling aansluiten. U heeft een afbramer nodig om wat tyleen van de bovenzijde af te schrapen. Daarmee zorgt u ervoor dat de slang schuin afloopt en gemakkelijk in de koppeling past. Wanneer u de tyleenslang van tevoren wilt inkorten, is het belangrijk dat u deze loodrecht afzaagt. Hiervoor kunt u een PVC zaag of ijzerzaag gebruiken. Let er op dat er geen bramen op het uiteinde blijven zitten. Dat kan namelijk tot lekkage leiden bij het aansluitpunt van de tyleenkoppeling.

Tyleenkoppeling aansluiten wartel

Een wartelmoer zorgt voor de lekvrije afdichting van een tyleenkoppeling. Draai om tyleenkoppeling aan te aan te sluiten de wartel los, totdat driekwart van de schroefdraad zichtbaar is. Zo heeft u voldoende ruimte om de slang op de tyleenkoppeling aan te sluiten. De wartel hoeft niet helemaal te worden verwijderd of losgedraaid. Onderstaand leggen we u uit hoe een tyleenkoppeling aansluiten met een wartel werkt.

Tyleenkoppeling aansluiten stootrand

Wanneer u een tyleenkoppeling gaat aansluiten, is de stootrand het aansluitpunt. Hier wordt de tyleenslang namelijk tegenaan gedrukt. Nu u 3/4 deel van de wartelmoer heeft losgedraaid, meet u de afstand tussen de bovenzijde van de wartel en de stootrand. Wij adviseren u om deze afstand aan te geven met een duidelijk zichtbare lijn op de tyleenslang. Zo ziet u bij de montage direct of de slang op de stootrand van de tyleenkoppeling is aangesloten.

Tyleenkoppeling aansluiten tyleenslang

Wanneer u het voorbereidende werk heeft gedaan, kunt u de tyleenkoppeling aansluiten op de tyleenslang. Wanneer u de slang in de koppeling schuift, voelt u vanzelf de stootrand. U kunt gewoon niet verder. Check voor de zekerheid of de lijn nog zichtbaar is. Pas als deze onzichtbaar is heeft u namelijk pas de stootrand bereikt. Draai vervolgens de wartels met de hand stevig vast om de aansluiting klaar te maken voor gebruik.

Tyleenkoppeling aansluiten tips

Wilt u met nog meer gemak uw tyleenkoppeling aansluiten? Onze tips helpen u daar zeker bij! Wanneer het uiteinde van de tyleenslang stroef aanvoelt, kunt u dit insmeren met het KiWa gekeurd Griffon blue gel glijmiddel. Zo schuift u de tyleenslang soepeler in de koppeling. Soms is het ook voldoende om hiervoor water te gebruiken. Kost het u veel kracht om uw tyleenkoppeling aan te sluiten? Nog een handige tip: gebruik bij een klemkoppeling van 40 mm of meer een unidelta montagesleutel.

Tyleenkoppeling aansluiten materiaal

Het aanleggen van een waterleiding is het snelst klaar wanneer u goed bent voorbereid. Dat geldt ook voor een tyleenkoppeling aansluiten. Het materiaal dat u nodig heeft hebben wij nog even voor u op een rij gezet:

PVCVoordeel: Sneller en beter dan zelf naar de winkel!