Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Schrikdraad, Drainage

Wat is een paddock?

In recente jaren is het gebruik van een paddock bij paarden aanzienlijk in populariteit toegenomen. Door onze grotere aandacht voor de behoeften van paarden en dierenwelzijn, wordt een paddock als een passende oplossing gezien. Maar wat houdt een paddock eigenlijk in? In deze blog willen we u graag een duidelijke uitleg geven.

Wat is een paddock? 

Een paddock is een ruimte voor paarden en pony's waarin ze vrij kunnen bewegen. Deze ruimte kan een overkapping hebben of zelfs volledig overdekt zijn, maar over het algemeen zijn paddocks in de buitenlucht gesitueerd.

Maten paddock 

Paddocks variëren in grootte. Er is geen vastgestelde standaardafmeting voor een paddock, zoals dat wel het geval is voor een rijbak. De grootte van een paddock wordt vaak bepaald door beschikbare ruimte op het terrein, het aantal paarden, individuele voorkeuren en budgettaire overwegingen.

Soorten paddocks

Paddocks komen niet alleen in uiteenlopende afmetingen voor, maar ook in diverse varianten.

Traditionele paddock

Een traditionele paddock heeft meestal een vierkante of rechthoekige vorm, met afmetingen zoals 10 x 10 meter, 15 x 15 meter, of zelfs 20 x 20 meter. Dit is de meest gebruikelijke paddockvorm, met een afgebakende ondergrond en mogelijkheden voor ruwvoer. Gewoonlijk bestaat de ondergrond van een traditionele paddock uit een laag zand.

Uitloopstal 

Bij een uitloopstal grenst de paddock direct aan de stal. Wanneer u de staldeur opent, kan het paard kiezen of het binnen in de stal wil zijn of buiten in de paddock. Ook bij deze paddock wordt vaak een zandlaag als bovenlaag gebruikt.

Paddock paradise

Steeds vaker ziet u ook het concept van een 'paddock paradise'. Dit is een looproute rondom de weides waarin paarden onbeperkt kunnen bewegen. Dit wordt gestimuleerd door verspreid voer, water, bewegingsmogelijkheden en beschutting aan te bieden. In een paddock paradise worden natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk nagebootst. In het wild leggen paarden dagelijks tot wel 30 kilometer af. Met een paddock paradise moedigt u paarden aan om in beweging te blijven, dankzij looproutes, verschillende ondergronden, diverse voerplekken en afleidingsmogelijkheden.

De paden zijn onderling met elkaar verbonden, waardoor de paddock geen specifieke start of eindpunt heeft.

Het opzetten van een paddock paradise vereist voldoende ruimte, variatie in materialen en een doordacht aanlegplan. Voor de paden is een efficiënt drainsysteem van groot belang.

Doel paddock 

In ons land is het niet altijd haalbaar om paarden gedurende het hele jaar in de wei te laten grazen. Bovendien beschikt niet iedereen over voldoende ruimte op het terrein om paarden weidegang te bieden. Hier komt een paddock goed van pas! Terwijl het weiland kan herstellen, kunnen de paarden buiten zijn en bewegen.

In een paddock kunnen paarden en pony's individueel of in groepen buiten verblijven en bewegen.

Ook wanneer een paard aan het herstellen is van een blessure, kan een paddock een uitkomst bieden. Door dagelijks meerdere uren in de paddock door te brengen, heeft het paard minder neiging tot abrupte bewegingen die risico's met zich meebrengen.

Verschil in de bodem van een paddock en rijbak

De opbouw van een bodem voor de paddock en een bodem voor de rijbaan komen nagenoeg overeen. Zowel voor de paddock als voor een rijbak is het belangrijk dat deze het hele jaar gebruikt kan worden en dat de bodem niet te zwaar is, waardoor blessures zouden kunnen ontstaan. Om deze reden adviseren wij een paddock met een eb en vloed systeem aan te leggen. Met een eb en vloed systeem bent u niet afhankelijk van de oorspronkelijke ondergrond. Bovendien is de aan en afvoer van water optimaal geregeld.