Nu op de gehele uitverkooppagina 20% korting met de actiecode: UITVERKOOP
Menu
Klantenservice Momenteel gesloten
account
search
wishlistcart
Merkenblog
usp Levering in binnen- en buitenland
usp Supersnelle levering
usp Ruim 3000m2 aan magazijn
Waterleiding

Waterleiding aansluiten

Bent u van plan om een extra waterleiding te plaatsen of een oude te vervangen? Dan zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Zo maakt het bijvoorbeeld al verschil of u in huis of buitenshuis een waterleiding gaat aanleggen. In deze blog leggen we u uit wat daarbij komt kijken en waar u op dient te letten.

Waterleiding aanleggen

Het is altijd verstandig om een ontwerp te maken, voordat u uw waterleiding gaat aanleggen. Zo weet u precies hoeveel leidingwerk u nodig heeft. Wilt u de leidingen binnenshuis aanleggen? Dan is het extra belangrijk om uw schets na afloop goed te bewaren. Zo weet u precies waar de waterleiding ligt wanneer u bijvoorbeeld in de toekomst in de muur gaat boren. Daarmee voorkomt u waterschade. Ook wanneer u een waterleiding gaat aanleggen voor de watervoorziening van uw buitendouche, buitenkeuken of installatie voor de beregening is het verstandig om goed voorbereid te zijn.

Waterleiding in de muur

Bij het aansluiten van voorzieningen voor de badkamer of de wc bereikt u het mooiste effect wanneer u de waterleiding in de muur wegwerkt. Wij adviseren u daarbij gebruik te maken van een koperen buis, of, beter gezegd, een buis van roodkoper. Dit laatstgenoemde materiaal is stevig en laat bovendien geen koperdeeltjes los. Op die manier blijft ook een drinkwatervoorziening veilig.

Bij de aanleg van een waterleiding in de muur adviseren we u om om gebruik te maken van een mantelbuis. Deze plaats u over de nieuwe leidingen voordat u deze plaatst. Een mantelbuis zorgt voor speling om de waterbuizen. Deze kunnen namelijk uitzetten bij temperatuur verschillen. Een mantelbuis kan deze schommelingen opvangen, zodat u voorkomt dat uw tegelwerk of gestucte muur beschadigt. Op onze pagina over de diverse maten voor de waterleiding leest u meer over welke buis u nodig heeft.

In sommige gevallen kunt u er ook voor kiezen om uw leidingwerk op de muur aan te leggen in plaats van de in de muur. Zo beschikt u over meer flexibiliteit. Het effect hiervan is wel minder mooi. Bovendien kan het leidingwerk in de loop van de tijd verkleuren.

Waterleiding tyleen

Wanneer u buiten of in uw schuur een kraan wilt aanleggen is het eveneens mogelijk om een waterleiding met een tyleen slang aan te leggen. Deze is gemaakt van een slijtvast materiaal en is duurzaam voor het milieu doordat het kan worden gerecycled. Net als de koperen uitvoering kan een waterleiding flink wat waterdruk aan. Hoeveel dit is, staat bij elk product heel precies aangegeven.

Tyleen is de afkorting voor de kunststof polyetheen, ook wel bekend als polyethyleen. Er zijn zowel buizen voor de waterleiding van Zacht PolyEtheen (ZPE) als van Hoge Dichtheid PolyEthyleen (HDPE) beschikbaar. HDPE van het laatstgenoemde materiaal zijn in sommige uitvoeringen ook geschikt voor een tyleen gasleiding. Als dit zo is wordt het aangegeven met het Gastec keurmerk. Gaat het om de drinkwaterleiding? Let dan goed op of uw tyleenslang is voorzien van het KiWa keurmerk. Meer informatie over beschikbare tyleenslangen en de toepassing vindt u op onze blogs over ZPE en HDPE.

Waterleiding koppelingen

Afhankelijk van de door u gekozen toepassing zijn er verschillende soorten waterleiding koppelingen beschikbaar. Wilt u een waterleiding in de muur aanleggen? Ga dan naar onze pagina drukleidingen en fittingen voor een overzicht. Daar vindt u onder andere draadfittingen, knelkoppelingen en soldeerfittingen. Voor vragen kunt u terecht bij de deskundige medewerkers van de klantenservice. Wij helpen u graag verder en geven u bovendien nog meer informatie op de volgende pagina’s:

PVCVoordeel: Sneller en beter dan zelf naar de winkel!